Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

sunnuntai, huhtikuuta 06, 2008

Kokoomus lunastaa vaalilupauksiaan!

KUVA: Aurorassa toimii myös kannelkerho. Anttu näytti meille syksyllä mallia, kuinka soitin soi. (Juha Hyvärinen)


KERHOKESKUS KOULUTYÖN TUKI ry:ltä - rakkaalta yhteistyökumppaniltamme tuli tänään upean uutisen sisältänyt kirje otsikolla "Koulujen kerhotoimintaan lisäresursseja"

Kirjeen mukaan Opetusministeriö on perjantaina julkaissut asiaa koskevan tiedotteen. Sen mukaan hallitus suuntaa lisäresursseja koulujen kerhotoiminnan kehittämiseen osana Perusopetus paremmaksi eli POP-ohjelmaa (Hmmm. Hieno nimi- en ole moisesta ohjelmasta kuullutkaan).

Tänä vuonna kerhotoiminnan elvyttämiseksi suunnataan noin 6 miljoonaa euroa.
- Tavoitteena on, että jokaisessa kunnassa koulujen kerhotoimintaa kasvatetaan.
- Jokaisella peruskouluikäisellä lapsella on oikeus vähintään yhteen harrastukseen, Sarkomaa sanoi puhuessaan Kansallisilla peruskoulupäivillä Helsingissä torstaina.

TAVOITE on hieno. Ministerin mukaan koulujen kerhotoiminnan kehittämisen tavoitteena tällä hallituskaudella on saada aikaan monipuolista, lapsen ja nuoren kasvua tukevaa vapaa-ajan toimintaa, joka myös vakiintuisi osaksi lapsen ja nuoren ohjattua iltapäivää. Erityinen tavoite on saada lisää liikunnallisia kerhoja lasten terveysliikunnan edistämiseksi.

TUO RAHAPUOLI hieman huolestuttaa. Valtion erityisavustuksen saamisen edellytyksenä on, että koulut ja kunnat järjestävät erisisältöistä kerhotoimintaa (esimerkiksi liikunta-, kieli-, ympäristö-, kuvataide- ja musiikkikerhoja) vähintään 3-5 tuntia viikossa. Jos alakouluja on 4000, niin minun laskimeni mukaan se tarkoittaisi 1500 euroa/koulu. Yhden kerhotunnin hinnaksi sosiaalikuluineen on arvioitu Espoossa noin 1600 euroa. Tuo 1500 euroa/koulu ei riitä kuin yhteen lisäkerhotuntiin. Ja jos kerhossa on 15 oppilasta, niinkuin tavallisesti on, niin 6000 000 euroa riittäisi 4000 kerholle ja 60 000:lle oppilaalle. 1.-6-luokkalaisia oli kuitenkin maassa vuonna 2006 yhteensä 365 000! Eikä kaikkea rahaa tietystikään voida suunnata kerhonohjaajien palkkaan.
- Näin todella lisätään lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia ja nuorille voidaan tarjota mielekästä toimintaa koulupäivän jälkeen, Sarkomaa toteaa.

Kuinkahan käy, kun kunnissa lasketaan, onko niillä varaa maksaa itse vähintäin kaksi kerhotuntia (lisää)/koulu, jos saa rahat yhteen valtiolta.

Ei kommentteja: