Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, huhtikuuta 01, 2008

Lapsille lähtökohtien tasa-arvoa


KUVA: Pikku Parlamentti.

Lastua täydennetty 3.4. Johanna Karimäen tiedotteella

MINULLA oli eilen suuri ilo ja kunnia osallistua yhtenä asiantuntijana Vihreiden järjestämään "Lapsille lähtökohtien tasa-arvoa:oikeus hyvään elämään, harrastuksiin ja koulutukseen"- keskustelutilaisuuteen eduskunnan kansalaisinfossa Pikku Parlamentissa (Eduskunnan lisärakennuksessa). Pienten tiedotusongelmien vuoksi paikalla oli kourallinen ihmisiä, mutta eipä tuo haitannut.
Tilaisuuden avauspuheenvuoron käytti klo 17.00 kansanedustaja Johanna Karimäki (vihr.) (Pohjois-Tapiolan lukiosta).

Minna Salmi Stakesista alusti lapsiperheiden asemasta ja lasten hyvinvoinnista. Hänen jälkeensä puhui Johanna Metsälä (SOCCA - Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus) lastensuojelusta lapsen oikeuksia tukemassa. Vakavia puheita. Lapsiperheillä on hätä, ja lastensuojelu on lujilla.

MINULLE oli annettu teema "Peruskoulun taso, syrjäytymisen uhat ja siirtyminen peruskoulusta toiselle asteelle sekä eheytetyn koulupäivän kuulumisia Auroran koulusta".

Jos omaa puhettani oikein muistan, kerroin, että jokainen voi edistää lasten hyvää omalta paikaltaan, ja että minun paikkani Aurorassa ja Espoossa on etuoikeutettu. Näytin pätkän Ronja-videota ja esittelin www-sivujamme. Kerroin työn kuormittavuuden ja työn ilon tasapainosta. Korostin kasvatuksen ja lasten kohtaamisen merkitystä. Ylistin 80- ja 90-lukujen koulutuspolitiikan ydintä: diversiteettia ja koulun luovuuden vapauttamista. Herättelin mielenkiintoa espoolaiseen oppimiskeskusmalliin.

Vaikka en halunnutkaan marista, toivoin määrärahoja mm. murrosikäisten ja aggressiivisten lasten pedagogiikan kehittelyyn. Ja rehtoreille aitoa mahdollisuutta pedagogiseen johtamiseen.

Keskustelutilaisuuden kuulijat tekivät hyviä kysymyksiä mm. PISAsta. Joku hieman oikaisikin minua. Paikalla ollut vihreiden Merva Mikkola puhui nätisti koulustamme, ja pohti kuinka vastaavaa lasten hyvää edistävää otetta saataisiin muihinkin kouluihin. Korvat punottivat.

HIENO päivä. Ennen keskustelutilaisuutta sain taas käydä uskomattoman arvokkaan keskustelun kasvatus-käsitteestä Kansasen Pertin kanssa.

Koulupäiväkin sujui mukaavasti. Mirden ja Marjan luokassa pienet ekaluokkalaiset esittivät ihania mininäytelmiä. Uotilan Julia kävi koululla ja aloittaa huomenna meillä erityisopettajana. Jee. Sain kerättyä opettajatiedot, ja Riitta naputti ne Tilastokeskukselle.

VAIN päivän alku oli huono. Huoleton autolla ajo tuotti 85 €:n rikesakon. Sope-luokan poika lohdutti. Rehtorilla oli niin kiire kouluun. Niinpä. Noloa.

PS.
Tiedote, julkaisuvapaa heti
Kansanedustaja Johanna Karimäki (vihr): Lapsiperheiden hyvinvointiin panostettava

Laman seurauksena leikattiin lapsiperheiden etuuksia ja lapsia auttavia palveluja vähennettiin. Tähän ei ole tullut muutosta kasvuvuosien Suomessa.Lapsiperheiden asema on oleellisesti heikentynyt ja heidän ansiotasonsa jäänyt yleisestä tulokehityksestä jälkeen. Myös päivähoidon ja koulujen ryhmäkoot ovat kasvaneet. Yhä useampi lapsi elää köyhyydessä ja on vaarassa syrjäytyä.

Kaikilla lapsilla pitää olla yhtäläiset mahdollisuudet ponnistaa elämään. Yksi tärkeä asia on mahdollisuus harrastaa. "Yhteiskunnan on syytä tukea vähävaraisten perheiden lasten harrastuksia", Karimäki linjasi. Toimet, joilla ehkäistään kahtiajakautumista, jossa osa nuorista jo varhain putoaa yhteiskunnan sivuraiteelle, ovat inhimillisesti oikein ja tästä hyödymme lopulta kaikki.

Uusi lastensuojelulaki parantaa lapsen asemaa, lasta kuullaan enemmän häntä koskevissa kysymyksissä. Toisaalta oleellisinta lasten aseman parantamisessa on ennaltaehkäisy. Parasta ennaltaehkäisyä on koulujen hyvä taso, mahdollisuus harrastuksiin ja se, että perheiden perustoimeentulo taataan. Lastensuojelun resurssit on turvattava, jotta ongelmien kärjistyessä lapsi saa nopeasti apua.

Johanna Karimäki toimi puheenjohtajana vihreän eduskuntaryhmän järjestämässä lasten hyvinvointia ja tasa-arvoa koskevassa seminaarissa eduskunnan kansalaisinfossa 31.3. Tilaisuudessa keskusteltiin asiantuntijoiden esitysten pohjalta. Projektipäällikkö Minna Salmi Stakesista esitteli lapsiperheiden asemaa ja lasten hyvinvoinnin tilaa. Projektisuunnittelija Johanna Metsälä Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus SOCCA:sta kertoi lastensuojelusta lapsen oikeuksia tukemassa. Auroran koulun rehtori Martti Hellström kertoi valoisia uutisia koulun luovan ilmaisun projekteista ja harrastustoiminnasta.

Ei kommentteja: