Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

sunnuntai, helmikuuta 05, 2012

Uuden Auroran tarveselvitys

Nyt suunnitellaan ratkaisuja, joita käytetään vielä 2075! Tässä netistä
löydetty idea tulevaisuuden pyörillä liikkuvista luokkakaluasteista.
UUDEN Auroran rakennushankkeen ensimmäinen vaihe on tilatarpeen määrittely.

Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta päättänee maaliskuun kokouksessa, onko uusille tiloille Lippajärvellä tarvetta. Esityksen pohjaksi on  tehty virkamiestyönä tilatarveselvitys, ja sitä sain olla  rehtorina kommentoimassa perjantaina.

Kahden tunnin neuvonpidoissa saatiin lisää tietoa ja väännettiin suunnittelijoiden kanssa kättä ainakin muutamasta asiasta. Tässä muutamia perusseikkoja:

  • Rakennukseen tulee siis ainakin koulu ja päiväkoti. Nuorisopuoli ei ole  mukana. Heillä ei ole rahaa. Mahdollisesti  rakennukseen tulee vielä  neuvola. Se selviää pian.
  • Päiväkodissa olisi 5-6 lapsiryhmää, ja niille omat tilat mm.  oma pieni liikuntasali. Päiväkodilla olisi omat hallinnolliset tilat, mutta henkilökunta käyttäisi yhteistä "opettajainhuonetta". 89 m2 ei ole suuri, jos henkilökuntaa on 60!
  • Koulun tilat on mitoitettu oman  alueen lasten 13:lle kotiluokalle ja kolmelle erityisluokalle. Opetustilojen yhteydessä on myös varasto-ja työtilaa opettajille. Vaikka kouluun on suunniteltu erilaisia pienryhmätiloja,  pidän kotiluokkien määrää alimitoitettuna. Nykyiset luokat eivät mahtuisi uuden koulun kotiluokkiin. Kun kaupungissa ei ole liikaa väistötiloja, kannattaisi minusta välttää liiallista ahtautta.
  • Jumppasalista olisi tulossa selvästi nykyistä isompi ja  kahtia jaettava.  Opettajiemme mielestä se jää silti muutaman metrin  liian pieneksi. Mutta valtuusto on kuulema päättänyt mitat.
  • Aineluokat (musiikki, TN, TS) ovat mukana, joskin tekstiili- ja kuvataideluokka on yhdistetty. Tilaa on kirjastolle ja ATK-luokalle. Lisäksi taloon tulisi ympäristölaboratorio. Kieliluokkia ei ole nimetty erikseen, mutta puoliluokkia on suunnitelmassa useita.
  • Pientiloja eloille ja neuvottelutarkoituksiin on, samoin hallintotiloja rehtorille, apulaisrehtorille ja koulusihteerille. Suunnitelmassa on myös varastotiloja, asiakirjavarasto, monistamo, tv-keskusradiotila, vahtimestarin huone ja kiinteistönhoitajan tilat. 
  • Omat huoneet on koulupsykologille, koulukuraattoille ja terveydenhoitajalle sekä lepohuone ja neuvotteluhuone.
  • Koulun keskeinen tila olisi iso monitoimisali, jossa ruokailtaisiin, ja jonka yhteydessä olisi  muita tiloja mm. näyttämö ja varastotiloja.
  • Opettajainhuone olisi kohtuullisen suuri, ja sen läheisyydessä olisi pienempia työtiloja.
  • Kuntalaisille ei oomia tiloja kuulema suunnitella. Iltapäivätoiminnalle olisi pieni tukikohta, mutta itse toiminta tapahtuisi luokissa.
  • Vessoja on riittävästi oppilaille ja henkilökunnalle.
  • Taloon rakennetaan myös väestösuoja.
Yhteensä peruskoulun tilat olisivat 3191 m2,  päiväkodin 1136 m2, ja lämmintä tilaa kaikkineen 6568 m2. Jos siis kaikki menee nappiin,  hanke etenee seuraavasti:


(1) Tilatarve todetaan lautakunnassa maaliskuussa 2012.

(2) Sen jälkeen alkaa hankesuunnittelu; hankesuunnitelma viedään lautakuntaan lokakuussa 2012. Kun hankesuunnitelma on hyväksytty, varataan myös budjettiin konkreetisti riittävät rahat.

(3) Sen jälkeen alkaa rakennusuunnittelu arkkitehdin töineen. Rakennussuunitelma on valmis marraskuussa 2013.

(4) Tämän jälkeen tehdään urakkalaskenta ja valitaan urakoitsija (marraskuu 2013- helmikuu 2014)

(5) Maaliskuussa 2014 alkavat rakennustyöt, ja koulu siirtyy väistötiloihin joko kokonaan tai osittain.

(6) Rakennus on valmis kesäkuussa 2015.

(7) Uusi Aurora otetaan käyttöön elokuussa 2015.

Mutta mutta 

Mutkia on matkalla vielä paljon. Tottakai kyse on rahasta. Jokainen kouluneliö maksaa noin 2000 euroa. Kun Aurora on juuri pudotettu pois valtionapuun oikeuttavien rakennushankkeiden listalta, herää kysymys kuinka paljon rahaa Espoo voi tähän itse käyttää. Vai toteutetaanko hanke elinkaarimallilla. Se taas voi venyttää hanketta - näin itse luulen -  kun on löydettävä kiinnostunut rahoittaja. Tilatarve on nyt arvioitu siksi suureksi, että  rakennushanke edellyttää kaavamuutosta. Sekin voi tuottaa viivytyksiä esim. koulun tontin läheisyydessä olevien asunnonomistajien valitusten vuoksi.

Ei kommentteja: