Kirjoja

Kirjoja

torstaina, syyskuuta 30, 2010

Luunjan koululeiri 2011?

Luunjan leirikeskus sijaitsee Virossa, lähellä Tarton
kaupunkia. Ohjelmaan kuuluu luonnollisesti bussiretki
tuohon historialliseen kaupunkiin.

YKSI koulumme hienoja perinteitä on ollut koko koulun leiri Luunjassa. Kirjoitan koko koulun, koska leirin idea oli, että kaikki halukkaat lapset saisivat leirikoulukokemuksen riippumatta oman luokanopettajansa elämäntilanteesta. Kaikilla opettajilla ei ole mahdollisuuksia lähteä luokkansa kanssa viideksi päiväksi leirille.

Luunjan leireistä on useita juttuja tässä blogissa ja  koulumme www-sivuilla. Niitä  löytää mm. googlettamalla hakusanoilla Aurora Luunja leirikoulu. Kevään 2009 leirin blogi löytyy tästä linkistä.Tuossa blogissa on myös videoclipsi leirin rock-konsertista.

Leiri rahoitettiin yksinkertaisimmalla mahdollisella tavalla: perheet, jotka halusivat lapselleen leirikokemuksen maksoivat leirimaksun. Jos rahaa ei ollut ja lapsi halusi lähteä, mukaan pääsi stipendillä.

2000-LUVUN alussa erään espoolaisäidin valtuksen johdosta hallinto tarkensi säädöksiä, ja uusien ohjeiden mukaan koulu ei saa kerätä rahaa eikä järjestää oppilaille maksullista ohjelmaa. Jotta leiritoiminta ei olisi kokonaan hyytynyt, hyväksyttiin kuitenkin sellainen menettely, että vanhemmat keräävät erikseen rahaa, lahjoittavat rahat koulun tilille, ja niillä rahoilla leireille pääsevät kaikki halukkaat. Kun laskut hoidetaan koulun budjetin kautta, saavutetaan kotimaisista menoista Espoossa ALV-etu.

Johtoajatus siis on: perusopetus on maksutonta. Vanhemmat saavat kuitenkin lahjoittaa rahaa, jolla toimintaa rikastetaan.  Mutta rikastettuun toimintaan osallistuminen ei saa olla kiinni siitä, antaako ko. lapsen huoltaja rahaa. Leirin järjestäminen siis edellyttää sen hyväksymistä, että ihan kaikki perheet  eivät osallistu retken rahoitukseen. Hieman mutkikasta. Mutta noilla ohjeilla nyt mennään.  Käytännössä toimimme niin, että Koti & Koulu ry toimi leirin järjestyissä rahojen käsittelijänä. Kaikkiin koteihin lähetettiin kirje, jossa kysyttiin a) haluaako huoltaja, että lapsi osallistuu leirille ja b) haluaako hän osallistua leirikassan kokoamiseen.

OLEMME nyt siis vuoden tauon jälkeen pohtimassa, elvyttäisimmekö koululeirin. Sitä pitää harkita monelta kannalta. Jotain suuntaa saa usein pienimuotoisista epävirallisista kyselyistä, joita tässä blogissa aika usein harrastan.  Tällä kertaa tulokset olivat kuitenkin aika hankalasti tulkittavat.

Tulisiko koululeiri järjestää?

Yhteensä pikaäänestykseen osallistui 43 blogissa käynyttä.

- Ehdottomasti kyllä, vastasi 13 (30%)
- Ehkä kyllä, vastasi 10 (23%)
- Mieluummin ei, vastasi 12 (27%) ja
- Ehdottomasti ei, vastasi 8 (18%).

23 siis kannatti ideaa, 20 vastusti. Mielipiteet jakautuivat varsin tasaisesti. No, päätettiin siis asia miten tahansa, on ratkaisu ainakin joidenkin mielestä huono.

JATKAMME asian valmistelua. Se tiedetään, että leirillä olleet lapset  hinkuvat sitä. Talossa on myös opettajia, jotka olisivat valmiit lähtemään.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö kotimainen kohde sovellu leirikouluun?
Miksi tukea ulkomaista kohdetta?
Rahako ratkaisee...?

Hämmästelee koulutulokkaan huoltaja

Martti kirjoitti...

Hei!

Kotimaassa on todella upeita leirikoulukohteita. Tänäkin syksynä jo usea luokka on käynyt niissä. Hintataso on varsin samaa luokkaa.

Luunjan koululeiri syntyi 90-luvun puolivälissä tukemaan koulujen kansainvälisyyskasvatusta.Leiriläiset tapasivat virolaisia koululaisia. Veimme myös alkuaikoina mukanamme heiltä puuttuneita koulutarvikkeita ja mm. liikuntavälineitä.

Jatketaan eri foorumeilla asian pohdintaa.