Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

sunnuntai, syyskuuta 26, 2010

Kaksi viikkoa ja yksi työpäivä syyslomaan

Tämänvuotinen koko koulun näytelmä
on Dickensin "Saiturin Joulu".
Harjoitukset alkavat syysloman
jälkeen.


KOULUA on nyt pidetty kuusi viikkoa. Syyslomaan on  kaksi kouluviikkoa ja yksi maanantai päälle.  Aurorassa syysloma on neljän päivän mittainen, koska teemme kaksi koulukohtaista lauantaityöpäivää: 18.12. esitämme perinteiseen tapaan neljällä miehityksellä koko koulun, jouluun sopivan näytelmän ja 12.3. koulu järjestää yhdessä Koti & Koulu ry:n kanssa niinikään perinteisen Auroran päivän tapahtuman.

Syysloman jälkeen  on 8 ja 1/2 viikkoa joululomaan. Loma siis osuu varsin keskelle pitkää syyslukukautta, johon ei muita katkoksia oikein osu. Loma tulee - näin olemme sen kokeneet- tosi tarpeeseen niin lapsille kuin aikuisillekin. Kaikille perheille, varsinkaan pienten lasten osalta, hoidon järjestäminen syysloman ajaksi ei  kuitenkaan ole ihan helppoa.

ALKAMASSA on ehkä syksyn kiireisin viikko.
  • Auroran johtokunta kokoontuu keskiviikkona, ja asiat ovat tärkeitä. 
  • Toivon, että löydämme tämän viikon työhaastatteluissa hyvän ja innostavan opettajan 4a-luokalle. Heti maanantaina ja tiistaina tapaamme apulaisrehtorin kanssa kolme ehdokasta. 
  • Tämän viikon iso teema on turvallisuus, ja siihen kuuluu mm. poistumisharjoitus ja siihen valmistautuminen. Maanantain YT-istunnossa ja tiimikokouksissa valmistaudumme harjoitukseen.
  • Kerhotoiminta käynnistyy. Tällä viikolla kokoan kerhokalenterin, joka laitetaan koulun nettisivuille. Kuten kerrottua, kaikki halukkaat eivät mahtuneet kaikkiin kerhoihin. Kaikkia kerhoja ei myöskään perustettu. Kerhonohjaajilta saa tarkempaa tietoa. 
  • Rehtorille vaikein tehtävä voi olla löytää oikeudenmukaisesti hienon porukan seasta ne opettajat, joille esittää palkankorotusta ns. tuloksellisuusrahasta. 

VUOSI sitten hommat näyttivät sujuneen varsin samaan tahtiin. Koulusäästösuunnitelma kauhisteltiin. Niin nytkin. Vanhempainiltoja pidettiin- niinkuin nytkin. Rehtori kiersi viemässä pedagogiikan ilosanomaa. Niin nytkin. Oppilasparlamentin jäsenet oli juuri valittu. Me aloitamme "vaalikampanjat" tällä viikolla. Jokaisesta luokasta valitaan tyttö ja poika. Meksikolainen professori Eduardo Andere vieraili Aurorassa selvitämässä  suomalaiskoulujen Pisa-salaisuutta. Sain juuri perjantaina postipaketin. Siellä oli Anderen kirjan Suomessa oppimastaan. Osaisinpa espanjaa!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Rehtorille:
Olisiko mahdollista selkiyttää koulun tiedotuspolitiikkaa siten, että koulun omalla sivustolla olisivat nimenomaan koulua ja huoltajia koskevat asiat. Esim. leirikoulusajatukset äänestyksineen, koulujen työaikapäätökset sekä kouluviikon toimintoihin liittyvät asiat ovat tämän syksyn aikana olleet enimmäkseen rehtorin blogissa. Kaikki blogin tekstit eivät välttämättä kiinnosta kaikkia huoltajia.
Kiitos jo etukäteen.

Oppilaanne huoltaja

Martti Hellström kirjoitti...

Kiitos kirjeesta!

Heität aika mutkikkaan idean.

Tiedostuspolitiikkamme on seuraava:

NETTISIVUT www.aurorankoulu.net

1. Kaikki virallinen tiedotus hoidetaan koulun nettisivujen kautta.
2. Viralliset kyselyt, tehdään muulla tavoilla, pääasiassa Wilman kautta.

Nettisivut päivitetään (vain) viikottain. Tämä vie nettisivuilta vastaavalta opettajalta 3-4 työtuntia- Enempää en voi häneltä vaatia.

BLOGI

Blogi on rehtorin avoin päiväkirja, joka on tarkoitettu tasan niille, joita se kiinnostaa.
1. Tärkeistä asiosta tiedotan usein heti blogissa (päivitysviiveen vuoksi)- mutta tiedot tärkeistä asioiosta ilmestyvät virallisille sivuille heti seuraavassa päivityksessä.
2. Samoin tiedotusta hoidetaan blogin kautta lomien aikana.


Blogi on "lisäpalvelu"- mutta ilman vanhemmat pärjäävät hyvin.

3. Rexin blogissa toteutetut kyselyt jne. on ymmärrettävä vähän samaan tapaan kuin nettilehdissä. Ne ovat osa vapaaehtoista vuoropuhelua niille, jotka sellaista haluavat.

Oikein hyvää syksyn jatkoa.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitit, että
"Nettisivut päivitetään (vain) viikottain. Tämä vie nettisivuilta vastaavalta opettajalta 3-4 työtuntia- Enempää en voi häneltä vaatia."

Jotenkin uskomatonta, että pieni tiedon lisäys sivustolle vie noin runsaasti aikaa. Miten monimutkaisia nuo teidän oman palveluntarjoajan nettitoiminnot oikein ovat?
Miksi kaupungin käyttämä ja tarjoama perussivusto ei voisi palvella laajemmin teitäkin?
Paljonko tuon oman sivuston ylläpito sitten mahtaa maksaa?

Oppilaanne isä

Martti Hellström kirjoitti...

Hei ja kiitos viestistä!

Tottakai minua harmittaa, että olet tyytymätön koulumme tapaan tiedottaa asioista. Pääosa saamastamme palautteesta on kovin toisensuuntaista. Ehkä olemme sen takia "sokeutuneet" ja itse asiassa olleet tosi ylpeitä tiedotuksestamme. Ylpeys taitaa käydä lankeemuksen edellä?

Rexin blogikirjoittelusta muistan saaneeni negatiivista palautetta kerran pari aikaisemmin-ehkä juuri Sinulta, ehkä joltain toiselta. Senkin suhteen muu palaute on ollut oikein ystävällistä ja kannustavaa, joten en ole osannut lainkaan ajatella, että blogi ärsyttäisi oppilaitten vanhempia. Toki blogissa on juttuja, jotka eivät kaikkia kiinnosta. Mutta eikö niitä ole sanomalehdissä jne?

Mutta kuten kirjoitin, pyrkimys on, että kaikki oleellinen tieto löytyy koulun sivuilta. Sinne on mm. tulossa aakkosellinen hakusanasta vanhemmille tärkeimmistä asioista. Sisällön tuottaminen kyllä vie aikaa.

Meillä on (toistaiseksi) käytössä tosi vanha www-alusta, josta ei ole haluttu luopua, koska sillä on kuitenkin niin paljon arvokasta vanhaa tietoa. Sille tietojen ja kuvien siirto on hidasta. Tavoite on, että tämäkin asia etenee vielä syksyn aikana.

Sivuston ylläpidosta aiheutuu hyvin pienet kulut: lähinna vuosimaksu domainista ja Elisan levytilamaksu. Kuluja itse päivityksestä ei ole lainkaan. Miksei? Koska se tehdään ilmaiseksi vapaa-ajalla.

Voi olla vaikea ymmärtää sitä, että koulujen tärkeä nettisivutiedotus tehdään opettajien vapaa-ajalla ilman korvauksia. Siitä ei saa maksaa eikä opettaja saa käyttää siihen työaikaa.Se on siis vapaaehtoistyötä.

Kaupungin omien sivujen (www.espoo.fi) ongelmana on hyvin rajallinen levytila. Esim. kuvien suhteen se on haitta. Toinen ongelma on, että niitä voi päivittää vain koulun hallinnon koneelta- ei esim. kotoa käsin.

Jos Sinulla on vinkkejä edullisista ja helposti käytettävistä teknisistä ratkaisuista,otamme niitä mielellämme vastaan.

Etsimme sopivaa alustaa myös ominpäin, kunhan muut kiireet sen mahdollistavat. Kun uusi alusta löytyy, päivitys helpottuu ja viive tiedotuksessa varmasti lyhenee. Näin kykymme tiedottaa www-sivujen kautta paranee.