HELSINGIN yliopistolla luokanopettajankoulutuksessa lukuvuosi jakautuu neljään osaan. Kussakin voi suorittaa viiden viikon mittaisen, opinnot usein päättävän maisteriharjoittelun.
Tämän lukuvuoden viimeinen harjoittelu vietiin maaliin keskiviikkona 20.5 pidetyssä lopetuspäivässä. Tapasin omat harjoittelijana etänä klo 10, ja varsinainen ohjelma alkoi sekin etänä teamsilla klo 12 ja päättyi klo 16.30.
Aamupäivän osuudessa kävimme läpi teemoja, joita opiskelijat tästä poikkeuksellisesti etänä ohjatusta ja toteutetusta harjoittelusta kirjoittamistaan raporteissa nostiva esiin. Kirjasin itselleni muistiin tällaisia:
- Aikataulu - tuokioiden- kannattaisi laatia niin, että näkee myös parin työtä.
- Esittelyvideoiden teko itsestä lähensi oppilaisiin ja vanhempiin.
- Formatiivinen arviointi, prosessin etenemisen seuraaminen oli vaikeaa. Arvioitiin tuotoksia ja muistuteltiin puuttuvista tehtävistä. Vääriin vastauksiin reagoimista oli hyvä harjoitella.
- Hyvä idea oppmisen tukeen: mahdollisuus täydentää matikan koetta.
- Kaikkien aktivointi ei ollut helppoa. Joskus jo tavoittaminen oli vaikeaa. Luokassa voi hiljaistakin pyytää vastaamaan, etänä ei aina onnistu. Nopeat vievät vastausvuorot vielä useammin. Toisaalta esiin nousi eri oppilaita kuin lähiopetuksessa.
- Kuva koulun kokonaisarjesta jäi ehkä ohueksi.
- Live-tapaamiset oppilaiden kanssa olivat tärkeitä.
- Molemmissa kouluissa vekottimet oli otettu käyttöön ja saatu ne toimimaan. Molemmat harjoitteluluokat olivat etäkoulunkäyntiin sitoutuneita.
- Monipuolisia työtapoja voi käyttää myös etäopetuksessa: draama, itsenäinen työskentely, kahoot, kirjavinkkausanimaatio, musiikin nauhoittaminen, opettajan esitys, opetuskeskustelu, pienryhmäopetus, projektit, roolileikit, ryhmätyöt, väittelyt... Vapaaehtoinen neuvontatunti ei toiminut.
- Oppilaantuntemus kertyi hitasti- onneksi ohjaava opettaja auttoi.
- Oppilaat kokivat oman tahtiin etenemisen hyväksi.
- Oppilaita kannatti osallistaa mukaan suunnitteluun ja arviointiin.
- Palautekysely kannattaa; oppilailta oli tullu hyvää. Sellainen lähetettiin myös koteihin,
- Saatiinko vertaisten välille autenttista vuorovaikutusta?
- Tehtävien tarkastaminen vei tosi paljon aikaa.
- Tekniikkaa oli käytettävissä, ja ohjelmat otettiin nopeasti haltuun. Verkko ei ollut aina vahva- siksi naamoja ei nähnyt- ja se oli ikävää. Whatsapp-toimi hyvin.
- Uusi tilanne pakottikin kokeilemaan uutta. Sai toimia inspiraation varassa.
- Vuorovaikutus kapeni. Se on vähemmän vastavuoroista. Lähiopetuksessa voi kiertämällä nähdä, miten kukin etenee tehtävissään. Näkee eleet ja ilmeet ja keholliset viestit. Opettaja voi antaa sanatontakin palautetta.
- Yhdessä suunniteltiin ja arvioitiinkin, mutta yhdessä opettamista oli vähän.
Iltapäivän ohjelma
Viikin norssin vastuulla oli sitten iltapäivän ohjelma. Session veti lehtori Emmi Hatjasalo. Hyvin veti. Ohjelmassa oli kolme osaa: esittäytyminen, opiskelijoiden esitelmät ja pienen tauon jälkeen ns. nk. pyöreän pöydän osuus alkaa, jossa norssien opettajatrio vastasi opiskelijoiden etukäteen ja spontaanista lähettämiin kysymyksiin.
Kaikki tähän harjoitteluun halunneet/päässeet 14 opiskelijat olivat paikalla. Kahdeksan heistä suoritti etäharjoittelun "elävillä" oppilailla, ja kuusi ilman kontakia oppilaisiin. Hiedän harjoittelunsa fokusoitui opetuksen suunnitteluun ja opetusvideoiden tekoon.
Etäopetusta "oikeasti" antaneiden kokemuksista
Etäopetusta annettiin kolmessa koulussa: Haagassa, Mäntymäellä ja Snellussa. Näissä harjoitelleiden opiskelijoiden kokemuksista kirjasin ylös seuraavia ajatuksia:
- Etäopetus saatiin sujumaan, ja siihen saatiin arvokkaita kokemuksia, joita voidaan tarvita jatkossa.
- Etäopetuksessa ei kuitenkaan pystytä yhtä laadukkaaseen opetukseen kuin oikeassa lähiopetuksessa. Toivottavasti etäopetus ei korvaa lähiopetusta kokonaan,
- Hieno laite oli iPevovisalizer- muistutti dataprojektoria. Yhtä aikaa näkyi esim. oppikirja ja oma naama.
- Kaikilta vastuunotto ei sujunut yhtä hyvin,
- Kontaktointitavat olivat moninaiset. Joissain luokissa livetapaamisia mm. aamuvieteinä' oli useita päivittäin, joissan kerta-pari viikossa. Tätä jäätiin pohtimaan.
- Lisää monipuolisia työtapoja; taideteokset,
- Tehtäviä annettiin eri tavoin; viikkourakat, puolen viikon urakat, päivätehtävät, pidemmän ajanjakson projktit. Tehtävien annon rytmitystä kannatta miettiä.
Kirjallisesti ja videoilla harjoittelun suorittaneiden kokemuksista.
Kaikkiaan kuusi harjoittelijaa siis "kuvitteli" opettavansa. Tästä mallista kirjasin ylös seuraavia ajatuksia:
- Opiskelijoille avautui paljon aikaisempaa syvemmin, miten tärkeää suunnittelu on, ja he saivat siihen ohjaajaltaan upeaa tukea.
- Tällä ryhmällä ohjaus ja yhteistyö oli korostuneen vahvaa.
- Videoiden teko auttoi panostamaan opetuspuheen ja ohjeiden annon selkeyteen.
Pyöreän pöydän antia
Norssien lehtorit kertoivat myös omista etäopetuskokemuksistaan; he olivat löytäneet paljon innostavaa sellaista, jota voisivat ottaa käyttöön myös lähiopetuksessa.
Opiskelijoilla oli paljon kysyttävää koulun arjesta ja he saivat hyviä vastauksia mm. näihin kysymyksiin?
- Keneltä saa apua, jos tarvitsee?
- Kuinka kouluilla perehdytetään uusia opettajia?
- Miten pitkä opettajan työpäivä on? Pitääkö olla aina tavattavissa?
- Mitä kaikkia muita tehtäviä opettajalle kuuluu?
- Mitä pitäisi tehdä ensimmäisessä vanhempainillassa?
Se oli sitten siinä
NÄILLE 14:lle opiskelijalle maisteriharjoittelu oli viimeinen osasuoritus, joka puuttui tutkinnosta. Kunhan Viikki kuittaa sinne määrätyt tehtävät ok:ksi, saan kirjoittaa suoritusmerkinnät omille neljälleni.
Kirjasin itselleni muutaman ajatuksen etäohjauksesta nyt kun asia ovat vielä mielessä:
- Avauspäivän didaktikon session ohjelma on pakko suunnitella syvemmin; lähiopetuksessa se voi olla nopea tutustuminen ja pelisääntöjen avaaminen
- Kovin erilaiset vekottimet. Joka luokalla oli hieman eri ohjelmat. Lopulta löytyi ratkaisu, jolla pääsi myös seuraamaan itse toimintaa. Voisi olla fiksua, että jatkossa käytettäisiin yliopiston hallinnoimia ohjelmia, jolloin didaktikko pääsee helpommin seuraamaan livesessioita.
- Ohjausta voisi helpottaa realiaikainen oppimispäiväkirja esim. googledrivessa
- Opetusvideoiden tekoon kannattaa suositella. Samoin yhdessä opettamiseen.
- Orientaatioviikon ohjelma täytyisi suunnitella uusiksi.
- Tavoiteasetantaan laittaisin enemmän huomiota.
- Yhteinen zoom-sessio koko tiimille. Pidin kerran viikossa about tunnin mittaisen reflektio-session, jossa olivat paikalla kaikki neljä harjoittelijaa ja olemmat ohjaavat opettajat. Kun kokemuksia etäopetuksesta ei juuri ollut, näin saimme vinkkejä toinen toisiltamme.
HYVÄ, mutta vähän haikeakin mieli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti