Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, toukokuuta 31, 2020

14 vuotta sitten!

JOTAIN olin etsimässä työhuoneen kirjahyllystä, kun kasan keskeltä löytyi Macin iBook G4. Ihan kokeilin, saisiko sen auki. Hei sain!  Mutta varovainen piti olla. Virta katkesi kun liikutti näyttöä.

Löytyi ppt-esityksiä, kuvia, clipsejä, musikkia, jotka olin ihan unohtanut. Helmet otin tikulle  talteen.

Kovalevyn dokumentit olivat vuosilta 2006 ja 2007. Eikun tutustumaan niiden valossa vähän yli viisikymmpiseen Marttiin ja sen touhuihin.

Aurora oli palannut ekalta diasporalta Karamzinin koululta. Vanha jengi oli kasassa- Hyvärisen Juhakin. Uutta opsia jalkautettiin. Koulunäytelmiä tehtiin.tulevaisuuskasvatusta kehiteltiin, turvallista iltapäivää kokeiltiin ja oppimiskeskustoimintaa käynnistettiin. Työhyvinvointihankkeemme "Pedagogiikan voimal(l)a" herätti kiinnostusta.

Keikalla

Martti oli väitellyt tohtoriksi 2004, ja näyttää luentodiojen mukaan kiertäneen Etelä- Suomea myymässä ideaa "viisaasta muutosotteesta". Helsinki - Educa- Heinola. Lahti, Mikkeli, Porvoo, Tampere... Toinen hieno keikkasarja koostui Oph:n ja Opekon oppilaitosjohdon valmennuksista. 2005 oli siihen pätevöittävä oppilaitosjohdon kouluttajakoulutus  hoidettu kanta. Näitä oli Heinolassa ja  Uudessakaupungissa.

Kolmas turnee oli ProRexi 2015, jossa jalkautettiin fullanilaista muutosajattelua. Dioissa vilisee nostalgisia termejä: arvojen sota, kehittämihanke, koulun perustehtävät, kolmen tason muutomalli, käyttöteoria, mbti, moraalinen imperatiivi, muutosnyrkki, projekti, työtila.

Powerpointesityksissä alkoi jo olla kuvia ja musiikkiakin. Beatlesit ja Elvis olivat "apukouluttajia". Eräillä luennoilla näyttää olleen fullanin vaikutuksesta jo konstruktivistisa otetta, jolloin omaa ajattelua kaivettiin esiin, ennenkuin alettiin tuputtaa uutta dataa. Ja lopuksi arviointii, toimiiko malli. Copypastasin muistiin monia unohtuneita pikkukuvia ja -kaavioita.

Jo silloin Martti  keräili aforismeja. Esimerkiksi nämä:

Huonojen ideoiden joukkohaudassa on loputtomasti tilaa myös hyville ideoille, joiden aika ei ole vielä tullut.
- Tommy Tabermann

Jokaisella on tämänsä,josta hän pitää kiinni.Mitään ei vaihdeta enää. - Pentti Saarikoski

Ei kommentteja: