Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, maaliskuuta 06, 2012

Ihmiseksi kasvusta

Netistä hakusanalla "human growth" löytynyt hauska kuvataulu ihmi-
sen kasvusta kuuden vuoden välein.
KOULUSSA opetetaan  oppiaineita mutta myös teemoja, jotka koskevat montaa ainetta. Tällaisia aiheita kutsutaan aihekokonaisuuksiksi. Niitä on  nykyopetussuunnitelmassa seitsemän.

Tänä lukuvuonna toteutamme aihekokonaisuuksia niin, että kullakin kuukaudella on oma nimikko-teemansa. Maaliskuun teemana on "ihmiseksi kasvu".

Suomalaisessa pedagogiikassa kasvatuksen päämääränä on hyvä ihminen ja kelpo kansalainen. Ihmisessä kasvaa aina kuolemaan saakka "pää, kädet ja sydän". Pää = opimme uusia arvokkaita asioita maailmasta ja aseittain myös viisautta. Kädet = opimme monia elämässä tarpeellisia taitoja, joita tarvitsemme aikuisina. Opimme mm. ammatin. Sydän = ihmisen kasvu on kasvua pienen lapsen luonnollisesta itsekkyydestä kohti  toistenkin huomioonottamista. Opimme erottamaan oikean ja väärän, arvokkaan ja arvottoman.

TIISTAIAAMU aloitettiin siis yhteisellä päivänavauksella. Opebändi laulatti lapsia, ja rexinä sain haastatella pientä oppilasta, nuorta opettajaa ja kokenutta apulaisrehtoria. On hienoa kasvaa aikuiseksi.

Nasta  päivä

MUUTOINKIN nasta päivä.  Yksi kehittämiskeskustelu. Työsuojeluvaltuutetun lohduttavaa puhetta sisäilmaongelmista. Lounas mukavien pikkuoppilaitten pöydässä. Oppilashuoltoryhmän kokous.  Ja mentorointitapaaminen. Kultturiryhmä oli tehnyt tosi innostavia pienoistaloja malliksi Vinskiin. Liikuntaryhmä ahkeroi liikuntapahtumien järjestelyjen parissa. Talo täynnä työhön sitoutuneita hienosti aikuseksi kasvaneita kollegoita. Kyllä uskaltaa  lähteä  pariksi päiväksi pois (Espoon rexit viedään keskiviikoksi ja torstaiksi seminaariin Vierumäelle tankkaamaan johtamisosaamista).

Ei kommentteja: