Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, joulukuuta 23, 2009

Viimeinen työpäivä ennen joulukatkoa

KUVA: Jouluisessa opettajabändissä soittivat Joni, Sakari, Tuomo, Kaija ja Marko. Anna-Liisa oli juontajana.

TIISTAI oli oppilaille ja opettajille syksyn viimeinen koulupäivä.
Kahden tunnin ohjelma hoitui mainiosti. Koko koulu yhtä luokkaa lukuunottamatta kokoontui ensimmäiselle tunnille saliin laulamaan kauniita joululauluja opettajaorkesterin säestyksellä.


3.-4.-luokkalaisten mainoskisan voittajat julistettiin ja palkittiin. Rehtori piti lyhyen joulupuheen. SweetMix-luokka (1b+1c) puuttui joukosta, koska se oli järjestänyt oikein joulukonsertin omaan luokkaansa.

Toisen tunnin aikana kaikki söivät vuorollaan vielä joulupuuron. Klo 11 oppilaat saivat todistukset, ja sitten alkoi 15 päivän joululoma.

SEN jälkeen talo pikku hiljaa hiljenikin. Kiireettömimmät meistä istuivat vielä tovin taukotuvassa puhaltamassa henkeä.

KIIRETTÄ on ollut Espoon opetushallinnossakin. Syksyyn on mahtunut melkoinen organisaatiomuutos. Pari päivää sitten kuultiin uutinen, että erityisopetuksen vastuualuepäällikkö Minna Saulio siirtyy muualle uusiin haasteisiin. Jää seuraajalle isot saappaat. Ja meistä monelle haikea mieli. Minnan kanssa sai olla mukana monessa metkassa jutussa.

Ehkä kiireistä johtuen - useiden koulujen jo tyhjennyttyä - rehtorien sähköpostiin lähetettiin tosi tärkeä kirje. Koulujen tulee ilmoittaa tammikuun puoliväliin mennessä, siirtyvätkö ne jo vuoden alusta kokonaisbudjettiin. Kouluilla, jotka siirtyvät kokonaisbudjettin vasta elokuun alusta, on kirjeen mukaan voimassa sijaiskielto, hankintakielto ja täyttökielto.

Kokonaisbudjettiasia on puhuttanut rehtoreita ainakin 10 vuotta. Montaa jännittää, kun rehtorin talousvastuu kymmenkertaistuu. Suuri osa taitaa olla innoissaan. Yksityiskohdissa on vielä paljon opeteltavaa. Ja moni asia on vielä auki.

Ikävämpi "joululahja" oli se, että Espoo joutuu taloustilanteensa vuoksi kehittämään henkilöstöetujaan. Tässä yhteydessä luovutaan viikon palkallisesta ns. työnarviointilomasta. Espoo on ollut ainutlaatuinen työnantaja siinä mielessä, että se on palkinnut pitkään töissä olleet työntekijänsä tällä ylimääräisellä lomalla 20 palveluvuoden jälkeen viiden vuoden välein. Se on ollut hieno etu.

REHTORILLE keskiviikkotyöpäivä - ja varmaan myös välipäivät- on tempoltaan ihanan rauhallinen. Kun koulun arki ei tuota jatkuvalla syötöllä "tulipaloja", joita on riennettävä sammuttamaan, voi rauhoittua tekemään pitkäjänteistä keskittymistä vaativia asioita - ja jopa siivoamaan konttoria. Hektisen syksyn aikana pöydille kertyy monenmoista.

JOS päivän aikana ilmenee jotain mielenkiintoista, päivitän tätä lastua. Muutoin palaan päiväkirjan pariin ensi viikon maanantaina. Pedagogiikka ja koulupolitiikka-blogi vaikenee siihen saakka.

Hyvää Joulua.

Ei kommentteja: