Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, joulukuuta 06, 2009

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kuva: "Täällä Pohjantähden alla"

TÄNÄ VUONNA itsenäisyyspäivä osuu sunnuntaille. Kaikissa kouluissa ei järjestetty tästä teemasta perjantaina erityistä tapahtumaa. Ei Aurorassakaan. Espoo oli jo aikaisemmin peruuttanut kaikille neljäsluokkalaisilleen suunnitellun itsenäisyysjuhlan taloudellisista syistä. Helsinki teki samoin sikainfluenssavaaran vuoksi.

JOULUN alle kuuluu iso määrä tärkeitä juhlanaiheita. Joulun isoa teemaa kunnioitetaan meillä joulujumalanpalveluksessa 18.12. Tonttuperinne on elänyt monen luokan pitämissä pikkujouluissa. Joululauluja lauletaan myös monessa luokassa ja yhdessä salissa viimeisenä koulupäivänä. Tänä syksynä emme rakenna jouluseimeä emmekä esitä Lucia-kulkuetta. Olemme opetelleet hieman vuorottelemaan. Lukuvuoden päätösjuhla Kardemumman kaupungista on sellainen, että sen humaani viesti sopii kaikille, isoille ja pienille.

PERJANTAIN koululounaana tarjottiin kuitenkin itsenäisyyden kunniaksi hyvää karjalanpaistia.

SILTI itsenäisyyspäivä on yksi tärkeimmistä juhlapäivistämme. Tänä vuonna juhlinta jää oppilaitten osalta jää kotien perinteen varaan.

Itse juhlin itsenäisyyttä jo eilen katsomalla hyvässä seurassa Timo Koivusalon "Täällä Pohjantähden alla"- leffan oikein elokuvateatterissa. Visuaalisesti vahva, kirjalle hyvin uskollinen cover-versio Edwin Laineen klassikosta. Teos auttaa ymmärtämään, ettei itsenäistyminen ole ollut koskaan tai missään helppo prosessi. Ei meilläkään.

Illalla suomalaiskodeissa sytytytetään kynttilä. Päivän päättää suomalainen erikoisuus: koko kansan huvitilaisuus: televisioidut linnanjuhlat.

Ja huomenna onkin taas arkipäivä.

1 kommentti:

Esa Kukkasniemi kirjoitti...

...vaan ei ole pitkää aikaa taas joulutaukoon.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Esa