Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, heinäkuuta 27, 2008

Tukea myös palonaiheuttaneille pojille

KUVA (Espoon kaupunki/Karoma): Parakin seinä, josta tulipalo ilmeisesti syttyi.


EILEN minulle soitti huoltaja, jonka poikaa pidetään Auroran koulun tulipalon aiheuttajana. Hienoa, että soitti. Koulua ei poltettu tuon puhelun perusteella tahallaan, vaan palo syttyi vahingossa pullon räjäytysleikeissä. Yksi heitti toisen tuoman paloherkän lasipullon seinään ja muut huusivat kannustushuutoja.

Kipinä oli päässyt lautarakenteiden sisään. Pojat olivat yrittäneet sammuttaa liekkiä mukana olleella virvoitusjuomalla, ja luulleetkin sen sihahtaneen sammuneeksi. Toisin kävi. Liekki leimahti noin tunnin kuluttua täyteen roihuun.

POJAT tarvitsevat apua ja tukea. Heitä ei pidä leimata rikollisiksi, eikä heidän perheitään syyttää. Pojat ovat tavallisia murrosikäisiä poikia, joille nyt kävi todella huono tuuri. Myös yksi omista lapsistani on leikkinyt tulella. Hänen osaltaan tuuri oli toisenlainen. Vastaavaa vahinkoa ei aiheutunut.

Annan nyt neuvon, vaikka joku voi katsoa,että puutun asiaan, joka ei minulle kuulu. Minusta olisi tosi tärkeää, että kaikkien mukana sytyttämistä seuraamassa olleiden lasten vanhemmat eivät käyttäisi energiaa oman lapsensa osallisuuden kiistämiseen. Ymmärrän, että taloudelliset vastuut ovat kauheat ja pelottavat. Totuus kuitenkin on, että ilman kannustuksia, pulloa ei varmaankaan olisi heitetty. Eikä varsinkaan, jos jollain, joka oli paikalla, olisi ollut "järkeä" sanoa: "Älä tuonne heitä". Kyse on vertaisvastuusta. Ihan siitä samasta, jota tarvitaan koulukiusaamiseen lopettamiseen.

Kasvatus on lapsen rakastamista myös silloin, kun hän vähiten sitä ansaitsee. Rakastaminen on vastuuttamista ja anteeksiantoa. Anteeksi ei voi saada sellaista, mitä ei ole uskallettu myöntää itselle tai toiselle. Anteeksianto ei kasva valheen päälle. Nuori kantaa teosta, jota ei ole tunnustettu syyllisyyttä. Se ei unohdu vaan vaivaa. Lapsella tulisi olla oikeus oppia virheestä. Kielletystä virheestä ei voi oppia.

POJISTA kolme on entisiä Auroran koulun oppilaita, ja kaksi on käynyt koulunsa muualla. Päätekijä ei ole käynyt kouluamme.

Toivon voimia ja kaikkea hyvää myös näille lapsille ja heidän perheilleen. Tapaan ensi viikolla tekijän. Huoltaja on toiminut upeasti. Olisinkohan itse osannut noin?

2 kommenttia:

Heikki kirjoitti...

Akuutti kriisinhoito on varmaan aiheellista ja tärkeää. Olisi kuitenkin myös aiheellista rehellisesti tunnustaa, että nuoriso on viettänyt asiattomasti aikaa koulun alueella jo pitkään ilman, että siihen olisi kunnolla puututtu. Parakin katto on toiminut alaikäisten kaljoittelutilana. En tiedä, kenen vastuulla valvonta viimekädessä on, mutta nyt olisi syytä varmistaa että jatkossa tätä ei sallita. Jokainen vanhempi voi tehdä lapselleen selväksi, että koulualueelle ei mennä ilman asianmukaista syytä ja kaikki vanhemmat myös ilmoittavat poliisille luvatonta toimintaa koulualueella havaitessaan.

Suunnitelmallsta tuhopolttoa mikään valvonta ei tietenkään voi estää. Jos tämä tuhopoltto ei nyt sitten ollut suunnitelmallinen, se olisi tullut estetyksi hyvin normaalilla yhteisöllisellä valvonnalla, vaikka variointia ei olisikaan ollut varaa järjestää.

Tähän vahinkoon on syyllisiä kaikki välinpitämättömät vanhemmat, vahtimestarit, harrastekerhohjen vetäjät ja koiranulkoiluttajat, jotka eivät ole puuttuneet selkeästi näkyvään luvattomaan toimintaan.

Minä näen tässä positiivisen alun. Tehdään jatkossa lastemme kasvuympäristöstä turvallinen kitkemällä nämä lieveilmiöt heti havaittaessa pois. Poliisi kyllä putsaa koulualueen, niin kuin kaupan parkkipaikankin, kun vain vastuulliset kansalaiset vaivautuvat häiriöistä ilmoittamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Melko asiallisesti kirjoitettu, vaan peräänkuuluttaisin myös yhteiskunnan välinpitämättömyyttä nuorista ihmisistä; kun puhutaan asiattomasta maleskelusta koulujen ja kauppojen yms. muiden julkisten tilojen alueilla, unohdetaan samalla, että myös nuoret tarvitsevat kokoontumistiloja, missä "maleksia" turvallisesti ja hyväksytysti. Ja uskoisin, että ilvivalta vähenisi huomattavasti. Omassa nuoruudessani meillä oli kaupungin ylläpitämä "nuokkis", nuorisotalo, missä arki-iltaisin ja viikonloppuisin sai turvallisesti tavata kavereita, pelailla yms. Lippajärveltä ja monesta muusta paikasta tällainen toiminta puuttuu lähes kokonaan. Seurakunta on upeasti kantanut korttaan kekoon järjestämällä perjantai-illan Lujiksen kirkolla, vaan olisipa hienoa, jos vaikka vanha seurakuntatalo koulua vastapäätä olisi mahdollista kunnostaa "nuokkikseksi" nollatoleranssilla1 Ja uskoisin, että myös halukkaita vetäjiä joukostamme löytyisi, nimim.valmiina vaihtamaan työpaikkaa välittömästi.. :)
Ei lapsiamme/nuoriamme voi "kukkapurkissa" kasvattaa, he tarvitsevat myös tilaa; siispä "Heikin" viimeinen kommentti "Poliisi kyllä putsaa jne.." on jokseenkin surullista luettavaa.

Toivon koulun työntekijöille jaksamista, paloon osallistuneille pojille ja heidän läheisilleen voimia kestää tapahtunut ja kaikille ymmärrystä nuoriamme kohtaan.

Neiti Kesäheinä