Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, kesäkuuta 08, 2012

Opetusalan johtamisen foorumi 14.-15.6.2012


Dipolissa järjestettävän Foorumin teemoina ovat mm.  Muutoksen johtaminen, uuden vuosituhannen oppiminen ja opetus, oppilaitosjohtajuuden kehittäminen, innovatiiviset oppimisympäristöhankkeet Suomessa, kestävän hyvinvoinnin edistäminen tietämysyhteisöissä ja kansainvälinen rehtorikartoitus. Ohjelmassa on luentoja, rinnakkaisia työpajoja ja paneelikeskustelu sekä iltajuhla. Lavalle nousee/pajoja vetää monia tuttuja nimiä  mm.
Aulis Pitkälä, Jorma Kauppinen , Petri Pohjonen, Merja Narvo-Akkola, Anneli Rautiainen, Marjo Kyllönen, Johan Hahkala, Markku Suortamo, Virpi Lehmusvaara, Pasi Kankare, Bob Karlsson, Ari Pokka,  Jukka Kuittinen, Matti Lahtinen, Barbro Högström,  Kaisu Toivonen,  Titta Tossavainen, Ritva Järvinen,  Aija Rinkinen,  Päivi Ketonen, Jorma Hynninen, lmari Räikkönen, Hannu Kososen bändi, Lauluyhtye No Limits Vaskivuoren lukiosta, Tony MacKay, Leena Liusvaara,  Johanna Kallio,   Aaro Partanen,  Riikka Lindroos,  Kirsti Kosone, Kristiina Kumpulainen,Valerie Hannon, Vesa Äyräs, Juha Ollila, Timo Kekkonen,  Juha Kostiainen, Kauko Hämäläinen, Draamaesitys: Metropolian opiskelijaryhmä...
Koko ohjelma löytyy mm. tästä linkistä.

Paneeli numero 1

MINULLA on varsin haastava tehtävä toimia klo 11 alkavan ja tunnin mittaisen "Muutoksen johtaminen – paneelikeskustelun" ns. moderaattorina. Paneelissa on mukana "seitsemän veljestä":

  • Pääjohtaja Aulis Pitkälä, Opetushallitus 
  • Kansanedustaja Sari Sarkomaa 
  • Puheenjohtaja Ari Pokka, Suomen Rehtorit ry
  • Puheenjohtaja Markku Suortamo, OPSIA 
  • Puheenjohtaja Olli Luukkainen, OAJ
  • Rehtori Reija Lepola, Sedu ja 
  • Toiminnanjohtaja Johan Hahkala, AMKE 

OLEN hahmotellut  paneelia seuraavasti. Koska siihen on varattu aikaa (vain) 60 minuuttia, paneeli

vaatii ehkä hieman totutusta poikkeavia ratkaisuja. Käytettävissä on mm. ns. interaktiivinen seinä, jonka kautta yleisö voi kommentoida puheenvuoroja esim. teksiviesteillä. Meillä on myös mahdollisuus tehdä pikaäänestyksiä esiin nousevista asioista. Vaikka laadinkin tilaisuudelle käsikirjoituksen, tapahtuman kulkuun jää dialogisen tavoitteen vuoksi spontaanisuutta.

Niinpä panelisteilta ei pyydettykään  tällä kertaa  etukäteen valmisteltuja avauspuheenvuoroja. Pyysin heitä kuitenkin  etukäteen  pohtimaan näkemyksiään mm. seuraavista muutokseen liittyvistä kysymyksistä:

  • Osa 1: Muutos ja pysyvyys - Miksi suomalaista  koulutusjärjestelmää ihaillaan ympäri maailmaa? Mitä me olemme tehneet toisin kuin muut? - Mitä suomalaisessa koulutuksessa on upeinta ja säilyttämisen arvoista? - Mistä meidän pitäisi  koulutuksessa pyrkiä eroon/luopua, jotta voimme ottaa uusia haasteita? - Missä suomalainen  koulutus on  pielessä, vai onko? - Mitä kokonaan uutta meidän tulisi saada koulutuksemme? - Mitä meidän tulisi tehdä toisin? Mikä muutos on kaikkein tärkein?
  • Osa 2 : Viisas muutosote- - Millaisin periaattein muutoksia tulisi koulutukseen/koulutusjärjestelmään  lanseerata?- Millaiseen muutosotteeseen itse uskotte?- Miten muutoksia ei missään nimessä tulisi toteuttaa?- Nimetkää jokin muutoshanke, jossa olette itse ollut mukana, ja joka toteuttiin esimerkillisesti?

Paneelin lopuksi jokainen heistä  saa nostaa esiin yhden muutoksen johtamiseen liittyvän ohjeen/periaatteen, joka tuntui teistä fiksulta - omien periaatteidenne lisäksi.

OLISIN kovin otettu, jos saisin kommentteja tähän ratkaisuun. Kommentit voi jättä nimettöminä- ja jos haluaa, että ne tulevat vain minun tietooni, kannattaa kirjoittaa se viestiin.

1 kommentti:

Esa Kukkasniemi kirjoitti...

Oikea mies taas valittu puheenjohtajaksi. Oli hienot päivät vuosi sitten. harmi, että nyt en taida ehtiä...

t. naapurikunnan reksi