Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, marraskuuta 27, 2011

Luokanopettaja-lehden 1-numero alkaa hahmottua

VUODEN merkittävin Luokanopettajalehden numero on ykkönen. Sen painos on kaikkein suurin; sitä esitellään mm. Lo-liiton osastolla Educassa, jonne lehti uunituoreena roudataan.

LEHDEN teko alkaa tuupparista. Tuuppari on karkea sisällysluettelo mukaan tulevista jutuista. Tuuppari ohjaa taittajaa pudottamaan jutut oikeille paikoille. Päätoimittajalle tuuppari antaa kokonaiskuvan lehden tarjonnasta.

YKKÖSEEN tulee 40 sivua, näin on Seinäjoella kokoontunut LO-hallitus eilen päättänyt. Yhden sivun tuottamisen kokonaishinta on keskimäärin 500 euroa, joten jokaista sivua joudutaan aina taskulaskimen kanssa harkitsemaan. Päätoimittajan vastuulla on sitten huolehtia, että rahoille löytyy vastinetta. Joskus sitä onnistuu paremmin, joskus huonommin :-)

NYT on siis tehty ensimmäinen versio tuupparia. Juttujen deadline on 1.12. Vaikka lehdellä on hieno ja uskollinen avustajakunta, aina tuuppariin tulee kuitenkin myös muutoksia. Jokin juttu ei vain tule ajoissa valmiiksi.  Tai sitten lehdelle tarjotaan juttua, joka on pakko saada mahtumaan.  Tuuppariin vaikuttaa myös lehden mainosmyynti. Jos mainoksia tulee vähemmän kuin oletetaan, tarvitaan lisäjuttuja. Ja päinvastoin. Myös taitto voi tuottaa tarpeita muuttaa tuupparia  Jollekin sivulle uhkaa jäädä tyhjää tilaa. Näihin koloihin tarvitaan pikkujuttuja. Niiden kirjoittaminen onkin tosi taitolaji.

JOS kaikki menee hyvin, tulossa on muhkea ja aiheiltaan monipuolinen lehti. Siinä on myös tällä kertaa selkeä pääteema. Mutta sitä en vielä paljasta, etteivät vihollislehdet kaappaa ideaa :-)

Ei kommentteja: