Kirjoja

Kirjoja

torstaina, huhtikuuta 07, 2011

Näin Ruusus-leffaa työstetään

TÄNÄ  keväänä  lukuvuoden päättymistä juhlitaan Prinsessa Ruusunen- elokuvalla.  Kuinka me teemme koko koulun elokuvaa?

ELOKUVIA voidaan tehdä monella eri tavalla. Ruusunen tehdään samalla työtavalla kuin viimekeväinen Peter Pan. Avainsana on improvisaatio.  Emme tee elokuvaa, jossa kuvataan ennalta harjoiteltu näytelmä kohtaus kerrallaan. Me teemme elokuvan kuva kerrallaan. Kuvaamme  muutaman sekunnin kohtauksen kerrallaan.

Kuvauksissa ei edetä juonijärjestyksessä,  vaan kohtauksia tallennetaan sikin sokin niin, että yhden henkilön kaikki monologit taltioidaan kerralla. Sitten dialogit. Sitten trialogit. Näin säästyy aikaa. Käytännön syistä käytämme paljon lähikuvia; emme nimittäin pysty rakentamaan laajakuvien vaatimia uskottavia kulisseja  Kohtaus ja kokonaisuus syntyy katsojan mielessä.

Tällaisessa työtavassa oleellista on casting: oikeiden henkilöiden löytyminen oikeisiin rooleihin.
Henkilö-ohjaus on sitten näyttelijän  perehdyttämistä roolin funktioon kokonaisuudessa, valmentamista improvisaatiotaitoihin ja kuvauksissa sparrausta.

Tilanne nyt

Tällä hetkellä meillä on käsikirjoitus-skenario valmis. Tapahtumat on jaettu kohtauksiin. Lapsiroolit on jaettu. Aikuisrooleissa on vielä tilaa. Lavasteiden valmistus on alkamassa. Musiikki on sävelletty ja sovitettu.  Projektipaita on suunniteltu. Esitystila (Tapiolasali) on varattu. Pukutilanne selvitetään torstaina.

Seuraavaksi tapahtuu

Viikko 15

Ensi viikolla päärooleihin valittuja lapsia treenataan omiin rooleihin  ja improvisaatioon erilaisin tukiharjoituksin teatterikerhon puitteissa. Luokissa alkaa lavasteiden (pienoismallien) teko. Kuoro ja orkesteri treenaavat. Rekvisiittaa (mm. rukki, kruunuja) on  hankittava. Myös julisteen suunnittelu alkaa.


Viikko 16


Minä palaan lomalta maanantaina 18.4.  Tuolloin tsekataan tilanne. Kuvaajat koulutetaan viikolla 16.

Viikko 17

Kuvaukset  aloitetaan alkuperäisestä aikataulusta myöhässä vasta viikolla 17. Nän  ehditään  hankkia meikkejä ja laatia tarkempi kuvausjärjestys. Aikaa on kuitenkin ihan riittävästi.
Kuvauksia tehdään pääasiassa siestalla.  Viikon kuvaussuunnitelma käydään läpi maanantaisin YT:llä.

Viikko 18 ja 19

Kuvaukset jatkuvat  kolme viikkoa aina viikolle 19 saakka. Rehtori editoi leffaa pätkä kerrallaan koko ajan.

Musiikin tulisi olla äänitetty viikolla 18.  Viikolla 18 koteihin lähetetään tiedote leffasta.

Viikolla 19 kuvataan erityisesti joukkokohtauksia ja lavasteita maanantaista keskiviikkoon. JJ palaa töihin virallisesti.

Viikko 20

Viikko 20 on varattu leffan edioinnin viimeistelyyn ja loppuviikko sen kokoamiseen ReelOnessa.  Alkuviikosta voidaan tehdä vielä pakkokuvauksia. Julisteet ovat valmiit.

Viikko 21

Leffan pitäisi olla esityskunnossa viikon 21 alussa Ensi- ilta on  torstaina 26.5.-11. Esityksen yhteydessä on mahdollisuus jättää tilauksia Ruusus-t-paidoista ja dvd-kopioista.

Viikko 22

T-paidat painatetaan. DVD:t monistetaan. Tilaukset jaetaan lauantaina 4.6.

Ei kommentteja: