Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, joulukuuta 31, 2010

Näkemiin vuosi 2010!Päättyvä vuosi 2010


Kaksi kovaa talvea, ja hellekesä välissä. Luonto näytti valtaansa: tuhkapilvi pysäytti lentoja ja kesämyrsky junia. Euromailla oli huolia.
Vuosi 2010 suomalaisessa koulutuspolitiikassa


(1) Erityisopetuksen uudistus eteni Opetushallituksen perusteisiin saakka. Työ jatkuu nyt kunnissa. Ja keväällä kouluissa.  (2) Sen sijaan tuntijakouudistus kaatui ennenmuutta Kepun vastustukseen.  Ei auttanut vaikka eräs espoolaisrehtori oli tavattoman innostunut uusista oppiaineista.


Vuosi 2010 Espoon koulutoimessa

(1) Vuoden iloisin asia oli poliitikkojen päätös turvata vuoden 2011 määrärahat kouluille.
(2) Vuoden iso juttu oli  koulujen siirtäminen kokonaisbudjettiin. Suomeksi: rehtoreille annettiin valtuudet käyttää  koululle budjetoituja palkkarahoja  aikaisempaa vapaammin. Ja hänen on valvottava, että rahat riittävät. Teimme EKOAY:n rexijaostona kyselyn rexeille ja koulusihteereille, ja myös se osoitti, että uudistus oli hyvin kuormittava ja ongelmia oli ollut ennen muuta seurannassa. Rehtori näkee todellisen määrärahatilanteen liian harvoin. Kriittiset hetket ovat elokuun ja marraskuun alussa. Se, että Auroran kokoisella koululla jäi tänä vuonna rahaa, ei kerro, että järjestelmä toimii, vaan että se toimii   ei-rationaalisti. (3) Keski-Espoon yläkoululuokkien lakkauttaminen valitulla tavalla oli  vuoden kohu-uutinen. 


Vuosi 2010 Aurorassa

ENTÄ meillä Aurorassa? Päättyvään vuoteen kuului sekä ikäviä että iloisia asioita.

(-1) Kevätlukukauden ajan koulun ilmapiiriä  sävytti arvaamattoman väkivallan uhka. Työ keväällä 2009 väkivaltatilanteessa loukkaantuneen opettajan oikeuksien turvaamisessa jatkui. Opettajasta kuvattiin ohjelma MOT:tiin. Minäkin olin mukana pohtimassa väkivaltaa mm. Eduskunnassa. Vaikka  tilanne on meidän osaltamme muuttunut, haluan jankuttaa roomalaisen puhujan Caton  tavoin: " Muuten olen sitä mieltä, että kroonisesti väkivaltaisesti käyttäytyvien oppilaiden opetus tulee järjestää uudella tavalla."

(-2) Kokonaisbudjettiin siirryttäessä koulun tuntiresurssit muuttuivat kalenterivuosikohtaisiksi. Vuoden vaihtuessa  meille tuli vaikeuksia, kun merkittävä osa opettajien palkoista (kerho- ja tukitunnit)  ei ehtinytkään maksuun loppuvuodesta 2009, vaan siirtyi rasittamaan vuoden 2010 budjettia. Tämä johti meillä ikäviin (-3) leikkauksiin kerhotoiminnassa kesken kevään. Ja tämä taas (-4) vaikutti opettajien mielialoihin.

Syksyn aikana resurssitilanne sitten parani. Saimme ns. POP-rahaa, emmekä joutuneet yhdistämään muita luokkia kuin kolme ekaluokkaa kahdeksi kakkosluokaksi.

Kun marraskuussa selvisi, että rahaa oli jäämässä yli, olisi ollut upeaa, että koulut olisivat saaneet siirtää sitä seuraavalle vuodelle. Kuntalaki ei kuitenkaan tällaista salli. Harmi. No palkkasimme kaksi määräaikaista tuntiopettajaa- ja heistä oli tosi suuri apu.

Ikäviin asioihin kuului  meidän kannaltamme myös (-5)  TIP-hankkeen päättyminen. Koulun itsejärjestämä iltapäivätoiminta siten tuettuna, kuin TIP oli, toi toimintaamme melkoisesti joustavuutta. Ennen muuta avustajien työn järjestelyissä.

(-6) Opettajien vaihtuvuus oli   tänä vuonna jopa  poikkeuksellisen suuri. Sope-luokat siirtyivät meiltä yläkouluun. Irja-opettaja siirtyi Kirkkojärvelle. Esa lähti virkavapaalle. Anna-Liisa jäi oikeasti eläkkeelle. Emilia jatkoi  perhevapaataan. Marko meni töihin Vantaalle.  Lisäksi juuri kesällä valittu 4. luokan opettaja joutuikin luopumaan tehtävästä ihan syyskuun alussa. Toinen ela-opettajamme siirtyi syyskuussa Eestinkallioon.  3c-, 4a- ja 4b-luokat saivat syksyllä uudet opettajat. Ela-opettajamme Hanna palasi marraskuussa vahvistamaan erityisopetuksen osaamistamme.

Joka koulussa on luokkia, joita on ihanan helppo opettaa. Kaikki sujuu. Niitä on meilläkin. Joka koulussa on myös (-7) luokkia, jossa homma aika ajoin tökkii. Niitä on meilläkin. Jälkimmäisten kanssa on vain käärittävä hiat syvemmälle. Käärimme, ja etenimme oikeaan suuntaan.

Iloisia asioita Aurorassa

VUOSI 2010 oli monessa mielessä myös aivan verraton vuosi. (+1) Henkilökuntamme on kokenutta ja ammattitaitoista.

(+2) Saimme hoidettua monta pitkään vaiheessa ollut asiaa kuntoon. Yksi näistä oli liikuntavälinevarasto, joka oli täynnä katsomotuoleja. Nyt tuoleille on löydetty toinen paikka. Niinikään saimme jumppasalin pukuhuoneet taas alkuperäiseen käyttöön (niihin oli varastoitu katsomon rakenne-elementtejä). Saimme omat nettisivumme taas käyttökuntoon. Henkilökunnan ensiapukoulutus aloitettiin. Niinikään saimme siivottua koulupsykologin ja -kuraattorin tilan, ja tyhjennettyä  talosta romuja.

(+3) Välinetilanteemme on tällä hetkellä suorastaan upea. Lähes kaikissa luokissa on smartboardit. Tähän vuoteen osui huimasti ylimääräisiä resursseja: TIPin perintönä, Sampo-pankin myöntämänä apurahana ja kokonaisbudjetin liikkumavarana. Meillä on nyt varastot täynnä uusia oppikirjoja, tekniikkaa, bändikamoja jne. Tekemällä näitä hankintoja etuajassa, meille vapautuu keväällä 2011 rahoja mm. tukiopetukseen.  Nyt joululomalla kaluston kunnostajat ovat panneet TN-luokan pulpetit kuntoon.

(+5) Pidimme vuoden aikana hienon määrän monelle oppilaalle hyviä koulupäiviä. (+6) Oppituntien lisäksi moni oppilas sai osallistua kerhotoimintaan. Järjestimme juhlia, elokuvia, tapahtumia ja päivänavauksia. Veimme lapsia KULPS-retkille ja uimaan.

(+7) Kevään ajan  meillä oli  komein opebändi koskaan (Ripa, Esa, Marko + guest starit).  Bändi teki useita viihdyttäviä iskuja, mm. Järvenperän yläkoulun 10-vuotisjuhliin ja opetuspäällikön synttäreille.

Toukokuussa teimme  (+8) koulumme historian ensimmäinen koko koulun elokuvan "Peter Pan", jota käytiin katsomassa oikein leffateatterissa Kannusillanmäessä.(+9)  Lokakuussa yntyi pikavauhdilla minileffa "Liikunta-rock", johon teimme 6ac:n kanssa oman sävellyksen. (+10)  Joulunäytelmänä oli klassikko "Saiturin joulu", jonka jokainen miehitys oli erilainen. Esitykset  konkretisoivat,  mitä yhteisöllisyys ja  yhdessä tekeminen voi olla. Iloinen ja pikkumurheineen.

(+11) Tarvittavat paperiasiat hoidettiin asiallisesti. Kesällä työstin ns. riskianalyysin ja turvallisuussuunnitelman. Aivan vuoden viimeisinä päivinä syntyi vuosina 2008-2010 koottuihin aineistoihin pohjautuva EFQM-raportti, jonka pohjana olleiden aineistojen mukaan (+12) koulumme voi oikein  hyvin. Lapset oppivat. Vanhemmat ovat keskimäärin oikein  tyytyväisiä, erityisesti pedagogiikkaamme. Henkilöstö voi pääsääntöisesti mainiosti, sairauspoissaolot ovat huikean alhaisia. Olihan se ihan mukava lukea, että fallåkerilaisetkin  olisivat nimenomaan hakunneet lapsensa Auroran kouluun.

(+13) Henkilökunnalle on tarjottu tänä vuonna kaksikin tyhy-risteilyä, pikkujoulut teatteri-illallisen muodossa ja mm. mahdollisuus osallstua työnohjaukseen. Saimme järjestettyä neljän päivän syysloman. (+14) Yhteistyö kotien kanssa on vakaata ja alkuopettajat ovat saaneet siihen oikein tanakkaa lisäkoulutusta. Osa opettajistamme sai myös palkankorotuksia.

(+15) Perustyömme lisäksi olemme jakaneet osaamistamme ottamalla vastaan useita kansainvälisiä opetusalan vierailijaryhmiä mm. Iso-Britanniasta, Japanista. Latviasta, Saksasta ja Virosta. Suomalainen koulu kiinnistaa, ja erityisesti Aurorassa taidekasvatus.  (+16) Erityisopetuksen osa-alueella olemme  ns. Kelpo-pilottikoulu. Hankkeen "huippuhetki" oli Wanhan Sataman messut, joissa meillä oli oma osasto.

(+17) Oppimiskeskuksena olemme järjestäneet koulutusta erityisesti ryhmäintegraatiosta. Myös kaikille kouluille avoimet rock-konsertimme (Beatles-, Hippi-  ja Punk-teemat) olivat hienoja kokemuksia. Beatles-konsertin yhteydessä löysimme myös vitriinit uudelleen. Syksyllä niissä oli hieno nukkenäyttely.

Vuosi 2010 henkilökohtaisesti

ENTÄ ihan oman itsen kannalta? Millainen tämä vuosi oli? Olen ollut koulutöissä syksystä 1977 alkaen. Vuosi 2010 oli  siis 34. kouluvuosi. Rexinä olen ollut vuodesta 1989 alkaen. Vuosi 2010 oli siis 22. rexivuosi. Vuosien ketjua on yllättävän vaikea vertailla keskenään. Urani kovin vuosi oli kiistatta vuosi 2008. Tämä vuosi kai kuuluu parempien vuosien joukkoon.

Kevätlukukausi oli kyllä raju. Rehtorin vastuulla on (-1) koulun turvallisuus, ja siinä riitti ihan liikaa töitä. Päivät ja viikot täyttyivät helposti ikävistä asioista ja ongelmista. Poliisikuulusteluissakin käytiin.

(-2/+1) Vielä alkusyksy kokonaisbudjetin  ja muuttuneiden OHR-pelisääntöjen ongelmien kanssa oli takkuista, mutta joulua kohti mieliala nousi. Ja minulle aina (+2) koulunäytelmäprosessi tuo paljon työniloa.

(+3) Omassa pedagogisessa ajattelussani vuosi jäänee mieleen innostuksena oppilaan ja luokan oppimistila-käsitteestä sekä pedagogisen hyvinvoinnin käsitteestä. (+4) Loppuvuodesta erikoistuin kritisoimaan ylilyöntejä TVT-asioissa. Minä entinen virtuaalikoulufriikki!

Harrastusten maailmassa

Harrastustoiminnan puolella vuoden kohokohtia oli  (1) OAJ:n valtuustotoiminta. Saimme valita järjestölle uuden puheenjohtajan, ja minä sain vetää parikin vaalipaneelia. Vaalilupaamani "revoluutio" muhii hyvää vauhtia.

Toinen kohottava osa-alue on (2) kasvatuksen tutkiminen. Olen erinomaisen iloinen, että sain tehdä emeritus-profesori Pertti Kansasen sparraamana teoksen "Sata sanaa kasvatuksesta". Harrastus on sen jälkeen suuntautunut kasvatuksen historiaan.

(3) Minulla on ollut tilaisuuksia osallistua tosi moneen mielenkiintoiseen seminaariin asiantuntijana. Sain pitää Cygnaeus-seminaarissa kommenttipuheenvuoron. Olin mukana SPR:n paneelissa.  KoKon kodin ja koulun yhteistyö- tapaamisessa. Kirjamessuilla  haastattelin Ben Furmania. Minua on haastateltu televisiossa, radiossa ja lehdissä-  ihan riittävästi.

Lisäksi olen saanut mielenkiintoisia (4) koulutustehtäviä pääasiassa erityisopetuksesta ja johtamisen eri teemoista. Sain opetella jopa web-seminaarissa tarvittavia taitoja. Mieluisa kokemus oli kouluttaa maahanmuuttajia, jotka haluaisivat opettajiksi.

Vuoden kohokohtia oli tilaisuus (5) haastatella johtamisguru Michael Fullania , Olli Luukkaista ja  Kari Uusikylää. Ulkomaan luentokeikkoja ei ollut.

(6) Neljä luokanopettaja-lehteä on ilmestynyt ja Luokanopettajan päiväkirja...(7) Blogien kanssa on ollut kiva näpräillä ja  (8) iMovie-ohjelman.

Vuotta  virkistivät (9) mukavat pikkulomat vaimon kanssa Roomassa, Tallinnassa  ja Berliinissä.

Vuoden viimeisenä päivänä voisi todeta. Mies on väsynyt mutta onnellinen.

Ei kommentteja: