Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, marraskuuta 03, 2012

Kokonaisbudjetin sumu hälvenee?

Rehtoreista on tullut yhä vahvemmin talousjohtaja- haluaa tai ei.
Lastun kuva symbolisoikoon tätä.

Päivitetty 6.11.

ESPOO siirtyi koulujen kokonais- budjetointi-
käytäntöön lähes kolme vuotta sitten.  Kokonaisbudjetti toimii Espoossa siis siten, että rehtori vastaa myös paitsi perinteisistä  tarvikemenoista (oppikirjat, välineet)  myös palkkamenoista (ei kuitenkaan kiinteistön vuokrista, sähköstä jne.)

Ennen oli niin, että koulu sai opetuksen suunnittelun pohjaksi tietyillä kaavoilla lasketun tuntimäärän/viikko. Se jaettii sitten eri luokille ja opettajille. Nyt tuo viikkotuntimäärä saadaan edelleen, mutta se onkin muuttunut eräällä lailla vain suuntaa-antavaksi.  Tuntimäärä kerrotaan koulukohtaisesti arvioidulla  keskituntihinnalla. Tänä keväänä ilmeni, ettei tuo keskihinta enää katakaan kaikkien opettajien palkkoja.

Niinpä  jo maaliskuussa nähtiin - jostain syystä - varsin usealla koululla, että  raha ei enää riitäkään luvattuihin tunteihin. Aurorassa aukkoa syntyi heinäkuun loppuun mennessä noin 2,4 %. Se tarkoittaa usean kymmenen viikkotunnin leikkaamista.  Heti elokuussa teimme  korjausliikkeitä, mutta vasta nyt kolmen kuukauden sumussa olon jälkeen ensi viikolla näemme ensimmäisen kerran ajantasaisen taloustilanteemme. Rahojen käyttöasteen tulisi olla korkeintaan 84 %, jotta budjetissa pysytään. Jos se on korkeampi, on edessä vain kurjia ratkaisuja (tukiopetusta vähennetään, sijaisia ei aina palkata, monistusta rajoitetaan jne.).

TÄYTYY toivoa (1) jatkossa koulun saamat rahat riittävät kattamaan luvatun tuntimäärän ja (2) että ensi vuoden aikana rehtorit, joiden vastuulla talouden hallinta on, saisivat työvälineet, joilla seuranta olisi ammattimaisempaa.

ELI vielä saamme jännittää muutaman yön.

 PS.MAANANTAINA tutkimme koulusihteerin kanssa raporttia. Leikkaukset ovat purreet, ja meille on syntymässä jopa liikkumavaraa rahojen käyttöön. Henkilökunnalle on tiistaina lähetetty kysely ideoista käyttää vapautunut raha.



2 kommenttia:

Esa Kukkasniemi kirjoitti...

Vähän samoja asioita olen viime aikoina pyöritellyt naapurikunnassa. Meillä rahojen käyttöaste taitaa olla juuri tuolla 82% paikkeilla. Tosin tulomme ovat sen verran hyvät, että tase pyörii jossain 75% tienoossa. Lopulta kuitenkin kiinnostaa, mitä viivan alle jää, vai jääkö mitään.

Nuo toivomasi työkalut ovat juuri niitä, joita rehtori toivoo. Toisaalta myös se, että esim. palkkarahoja olisi lähtökohtaisesti sen verran, että niillä voi opetuksen järjestää.

Vaikeita kysymyksiä -tai teknisesti helppoja. Annetuilla rahoilla on pärjättävä, ihan niin kuin kotonakin ;-)

t. naapurikunnan reksi

Martti Hellström kirjoitti...

Hmm Meillä tilanne kääntyi käsittämättömään suuntaan. Ryvemme rahassa.