Kirjoja

Kirjoja

torstaina, marraskuuta 08, 2012

OAJ:n ysin kokous Pasilassa 8. - 9.11.

YSIN puheenjohtaja Kari Kinnusta mikitetään.
OAJ:n valtuuston yleissivistävien oppilaitosten opettajajäsenet ovat kokoontuneet kahdeksi päiväksi Pasilaan valmistautumaan parin viikon päässä olevaan järjestön syyskokoukseen.

AAMUKAHVIN jälkeen YSI:n puheenjohtaja Kari Kinnunen avasi kokouksen. Sitten  lavalle nousi puheenjohtaja Olli Luukkainen, jonka avauspuhe on todellista madonlukua.  Edessä on  kaksi kurjaa ja yhä kurjempaa vuotta. Vaikka ihmeitä tapahtuisi taloudessa, julkinen puoli tulee kaksi vuotta myöhässä. Tähän on nyt varauduttava.

AJANKOHTAISKATSAUS oli pitkä ja perusteellinen.

SEN jälkeen  porukka jaettiin ryhmiin kahdelle "suunnistusradalle". Minä olin  mukana ryhmässä, joka kiersi ennen lounasta viidessä pisteessä ottamassa kantaa eri teemoihin. Teemoja olivat: (1) Kolmiportainen tuki (OAJ tehnyt laajan tutkimuksen) (2) Palvelusuhteen ehtojen mahdollinen muutos (viroista toimiksi), (3) Tulevaisuuden  opettajuus, (4)   Alueellinen edunvalvonta-OAJ:n järjestörakenne  ja (5) Kokonaistyöaika (millä ehdoilla).


LOUNAS oli maukas. Salaattia, lihaa ja riisiä. Jälkiruuaksi vohveli. Klo 14 alkaa seuraava sessio, jossa  kierretään kahdeksan  eri fläpin äärellä (mm. rehtorit, luokanopettajat, erikseen korvattavat tehtävät, yksityiset koulut, erityisopettajat...) puimassa VES-tavoitteita seuraava vuonna 2014 alkavaa neuvottelukierrosta.

KELLO on nyt 15. Alkamassa on viimeinen ryhmätyövaihe: Aamupäivän ryhmissä pohditaan mitä tarkoittaa "yhteinen opettajuus". Voi olla, että olimme jo aika väsyneitä. Teimme kahvikupin äärellä  täydellisen vastauksen, mutta meillä oli hauskaa.

PÄIVÄN lopuksi oli vielä luokanopettajien ja erityisopettajien yhteinen kokous, jossa täsmennettiin yhteisiä palkkapoliittisia tavoitteita. Listan kärjessä ovat mm. kokonaistyöaika-kokeiluihin rohkaiseminen, lisätyöpykälän käyttöönotto, luokanvalvojankorvauksen laajentaminen,  maahanmuuttajaoppilaiden määrän  ottaminen huomioon lisäkorvauksia pohdittaessa. Itse nostin esiin vanhamuotoisen koulutuksen saaneiden luokanopettajien palkankorotuksen. Tuon koulutuksen saaneista viimeisetkin jäävät eläkkeelle jo muutaman vuoden kuluttua. Heille annettu lupaus on pidettävä.

LUVASSA oli myös mukavaa iltaohjelmaa, mutta valitsin itse koti-illan.Ei kommentteja: