Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, tammikuuta 31, 2012

Virkahaastattelut alkoivat virtuaalihaastattelulla

AURORASSA on siis tänä keväänä haettavana kolme ns. vakituista luokanopettajan virkaa. Koulumme on kasvanut, ja kaksi opettajaamme Jukka Sarpila ja Esa Puranen on jättänyt virkansa. Jukka siirtyi rehtoriksi ja Esa muutti Mikkeliin.

Hakuaika päättyi viime viikolla 26.1.  Yhteensä hakemuksia tuli  meille 54 kpl. Se on melkoinen määrä, varsinkin kun kriteerilistalla oli näkyvästi toive taidosta opettaa mm.  ruotsia ja englantia. Näiden aineiden osaajat ovat harvinaista herkkua. Kun hakijoita on paljon, korostuu hakijoiden oikeusturvan merkitys. Kaikkia ei voida valita, eikä edes kutsua haastatteluun. Siksi valintaprosessin tulee olla mahdollisimman läpinäkyvä.

KÄVIN viikonloppuna läpi  hakemukset, ja pisteytin vastaukset.  Pisteet vaihtelivat välillä 6 - 37. Pisteitä sai mm. tutkinnoista, pätevyyksistä, kokemuksesta ja osuvista, fiksuista ajatuksista avoimissa kysymyksissä.  Virtuaalihaastatteluun päätin kutsua noin puolet hakijoista. Raja julki 18 pisteessä. Se oli  myös jakautuman mediaani. 17 pisteella ei siis enää saanut kutsua. Jos kaikki virtuaalihaastatteluun kutsutut eivät vastaa kyselyyn, saatan vielä lähettää kutsun  17 pistettä saaneille. Se jää harkittavaksi.

27:lle hakemusten perusteella parhaaksi arvioimalleni  hakijalle lähetin  sunnuntaina ja maanantaina sähköpostitse  kutsun virtuaaliseen haastatteluun. Sana saattaa kuulostaa hieman mahtipohtiselta; kyseessä on Kotisivukone.fi:n kyselyohjelmalla laadittu nettikysely, jossa hakija arvioi itse taitojaan ennalta määriteltyjen hakukriteerien (ks. http://pedagogiikkaa.blogspot.com/2011/12/yleiset-valintakriteerit-auroran.html ) suhteen. Yhteensä kysymyksiä  osakysymyksineen oli  parisenkymmentä.  Aikaa vastata on tämän viikon perjantaihin.  Haastattelukutsun saaneille on kerrottu, että vastaamatta jättäminen määräaikaan mennessä tulkitaan haastattelusta kieltäytymiseksi ja samalla hakemuksen peruuttamiseksi.

Ohjelman avulla minun on  huomattavan helppo vertailla hakijoita ja heidän vastauksia  toisiinsa. Sillä voi myös tehdä ja tulostaa erilaisia hakuja.

Virtuaalihaastattelun ja eRekrystä saatavan yhteenvedon perusteella valitsen sitten kymmenkunta hakijaa ( siis 18 % kaikista hakijoista, ja noin 35 % virtuaalihaastatteluun kutsutuista) varsinaiseen haastatteluun, johon kuuluu meillä lyhyt opetustuokio. Nämä haastattelut tehdään viikkojen 6 ja 7 aikana.

REHTORI ei Espoossa  tee lopullista valintaa, vaan luokanopettajien osalta sen tekee hallintopäällikkö.  Esitykset  virkaan valittavasta ja varasijalle ehdotettavasta tulee lähettää eRekryn kautta hallintopäällikölle helmikuun loppuun mennessä. Hallintopäällikkö on luvannut tehdä päätökset maaliskuun aikana.

Virantäytön yhteydessä nimetään  nykyään myös seuraavaksi parhaat hakijat varasijoille. Moni opettaja hakee useita virkoja yhtä aikaa, ja tällä menettelyllä pyritään välttämään se, että koko prosessi jouduttaisiin aloittamaan alusta, jos samaa hakijaa esitetään valittavaksi useaan kouluun.

Ei kommentteja: