Kokeneen peruskoulumiehen monologeja pedagogiikasta ja koulupolitiikasta. Vielä vanhemmat lastut osoitteessa http://marttifi.wordpress.com/
Kirjoja
lauantaina, tammikuuta 07, 2012
Luokanopettajan päiväkirja 2012-2013: tekstit lähdössä taittoon
ON se viikonloppu, jolloin syntyy Luokanopettajan päiväkirja 2012-2013. On synnyttävä, sillä taitto alkaa maanantaina.
Minulla on ollut ilo olla mukana tekemässä jo 22 painosta tätä ehkä maamme suosituinta opettajien päiväkirjaa. Työryhmä on pysynyt tosi pitkään kasassa. Mukana ovat yhä Mirja Holste, Pekka Rokka ja Inger Sundblad.
Mikä ihmeen päiväkirja?
Opettajilla oli 80-luvun lopulle saakka virkavelvollisuus pitää päiväkirjaa. Siihen kirjattiin jokainen oppitunti, sen aihe, annetut rangaistukset jne. Nykyään päiväkirja on vapaaehtoinen ja henkilökohtainen; sitä ei tarvitse luovuttaa lukuvuoden päätyttyä kanslian arkistoihin.
Suuri osa opettajista käyttääkin yhä päiväkirjaa. Osa opettajista kirjaa opetusta koskevat asiat mieluummin irtolapuille tai ruutuvihkoihin. Tai on siihen koulun rahapulan vuoksi pakotettu.
PÄIVÄKIRJOJA on tarjolla useita. Kaikissa niissä on kalenteri ja tilaa muistiinpanoille. Osa on tosi halpoja.
Luokanopettajan päiväkirjan erikoisuuksia ovat monipuoliset opetustyön suunnittelupohjat ja valmiit lomakepohjat oppilaista, koearvosanoista, tukiopetuksesta, kerhotyöstä, hallinnollisista päätöksistä opettajan omista poissaoloista ja esim. määrärahojen käytöstä. Hyvää palautetta on tullut myös monistepohjasta, jolla voi antaa ohjeita sijaiselle. Luokanopettajan päiväkirjan kiitelty erikoisuus on juuri nyt päivittämäni ”Pykäläviidakko”, johon olen koonnut aakkosellisesti hakusanoittain opettajalle tärkeät säädökset. Mallejakin on neljä; kovakantinen tai kierreselkäinen, pieni tai iso.
Jokaisessa Luokanopettajan päiväkirjassa on ollut teema, jota käsitellään kaikilla viikkoaukeamilla. Seuraavan lukuvuoden päiväkirjan teemana on ammattikirjallisuus. Kirjavinkkaamme kymmeniä tekijäryhmäämme syvimmin koskettaneita huipputeoksia. Kullekin viikolle on koottu näistä teoksista ajatelmia ja toiminnallisia ideoita tukemaan opettajaa ja hänen luokkaansa.
Tunnisteet:
Luokanopettajaliitto,
luokanopettajan päiväkirja
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti