Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, tammikuuta 22, 2012

Mielenkiintoisia tehtäviä

Innostunut ja energinen tohtori-rehtori, väitti tv-ohjelma :-)
JOSKUS elämä hellii herkuilla, mielenkiintoisilla haasteilla ja mahdollisuuksilla edistää hyvää maailmassa (niinkuin sen itse ymmärtää). Juuri nyt on tällaiset viikot.

Vain aniharvoin joku koulupahanen saa olla mukana niin isossa jutussa kuin suomalaisen perusopetuksen globaali markkinointi. Me saimme. Viikolla mailiin kolahti linkki, jolla pääsi seuraamaan  tv-ohjelmaa Pasi Sahlbergin "Finnish Lessons" teoksen innoittamasta Suomi-buumista. Ohjelma antaa kauniin kuva sekä suomalaisen ala- että yläkoulun opetuksesta. Yläkouluja edusti Meilahti.

Viime viikkoon osui myös oppimiskeskuksemme kaksi sessioita, joissa Sirpa- ja Raija-opettajamme auttoivat muiden espoolaiskoulujen opettajia pohtimaan niitä eri mahdollisuuksia tuelle, joita kouluista löytyy. Heistä sai olla tosi ylpeä.

Itse sain pitää viime viikolla kaksi alustusta,  toisen tuleville opettajille ja toisen ay-konkareille. Missionani oli vahvistaa uskoa pedagogisen hyvinvoinnin mahdollisuuksiin ja sen  tärkeyteen- niin oppiaitten kuin opettajienkin osalta.

Ja miten voi ollakaan, että samaan viikkoon  osui vielä  Lo-liiton "Tulevaisuuden hyvän koulun"-esitteen komea taittoon saattaminen ja 44-sivuisen Luokanopettaja-lehden putoaminen postilaatikkoon. Yhteistyö on voimaa.

Tällä viikolla sain/ehdin pitää sekä musiikin että uskonnon tunnit. Molemmissa minulla  oli tosi kivaa, ja  yksi syy on, että  olen pariopettajana. Musiikissa 3ab-luokka aloitti innolla rumpukoulun. Uskonnossa 5a- ja 5c-luokat alkoivat työstää uusissa tuotantoryhmissä kukin omaa kertomustaan Israelin kansan patriarkoista. Jukka veti hauskat ryhmäytysharjoitukset. Tämän viikon tehtävänä oli tiivistää kertomuksen juoni aukemasta 20 tai 30 sanaksi. Ensi viikolla niiden pohjalta aletaan piitää sarjakuvaa.

Toki oli myös harmejakin, niinkuin vanhempien ja henkilökunnan  huoli sisäilman laadusta. Aiheetonhan huoli ei ole. Korkaustyöt ovat puusiivessa loppusuoralla. Katsotaan, auttavatko ne.

NO, tällaisia viikkoja kouluvuoteen mahtuu muutamia. Olisiko alkava viikko vielä sellainen?  Itse odotan tosi paljon ensi keskiviikon työrauha-keskusteluiltapäivältä jonka olemme oppimiskeskuksena järjestämässä espoolaisopettajille. Tilaisuuteen on ilmoittautunut pieni joukko opettajia, jotka haluavat syventää käsitystään ryhmästä ja sen hallinnasta. Torstaina lupasin (lievästi painostettuna) puhua espoolaisrehtoreille ja apulaisrehtoreille teemasta, kuinka osaamista johdetaan Aurorassa. Tilaaja ei tiedä viehtymystäni vääräoppisiin puheenvuoroihin. Aion käyttää 20 minuuttisen puhumalla siitä, mitä on opettajana oleminen  ja sen johtaminen. Viikko päättyy Educa-messuihin, joissa minulla on kunnia esitellä lauantaina tuo Luokanopettajaliiton esite hyvästä koulusta. Ja special guest-strarina on - jos kaikki hyvin menee - Pasi itse.

Ei kommentteja: