Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

sunnuntai, tammikuuta 15, 2012

Turvallisuutta kameroilla? Vai?

OPETUSHALLITUKSEN uusi pääjohtaja, Espoon sivistystoimenjohtajan virasta virkavapaalle jäänyt Aulis Pitkälä on antanut haastattelun sanomalehdille. Pääjohtajan haastattelu oli  Ilkassa otsikoitu "Kouluihin kamerat ja kulunvalvonta!" Turvallisuusongelma ratkaistaisiin  niin, että kameran taltioimia tapahtumia koululla seurattaisiin poliisi- tai paloasemalla. STT on sitten levittänyt uutista laajemmallekin ks. esim. http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/lehdet-opetushallitus-haluaa-kouluista-turvallisempia/729325

MIELENKIINTOISESTI valittu ulostulo maan yhdeltä korkeimmalta pedagogiikan virkamieheltä. Turvallisuusteema on huikean tärkeä. Kiitos sen esiinnostamisesta.  Valvontakameraratkaisusta en ole kuitenkaan varma.  En usko, että Ala-Härmän kaikkia yllättänyttä puukotusta olisi kyetty estämään valvontakameroilla.  Opetusryhmän oppilaiden keskinäisiin suhteisiin olisi pitänyt puuttua paljon  aikaisemmin. Tässäkin tapauksessa kyse oli mutkikkaasti koulu- ja vapaa-ajalla vuosia jatkuneesta pennalismista ja kaveripiiristä ulossulkemisesta (ostrakismista).  Puuttua on ehkä väärä sana. Koulussa tulisi tehdä kaikki, mitä voidaan,  tuollaisten sosiaalisten vääristymien syntymisen estämiseksi.

Väkivallan ja kiusaamisen kitkemiseen tarvitaan  minusta  pedagogisen hyvinvoinnin työkaluja. Meillä on hienoja valmiita opetusohjelmia tähän tarkoitukseen mm. Lions Quest ja KiVa-tunnit. Se, mitä ei ole, on aikaa, jolloin  luokka yhdessä opettajan kanssa opettelee elämisen taitoja, puhuu tunteista, arvoista, opettelee ratkomaan ihmissuhdeongelmia (ja tässähän draama olisi oikea aarre).  Tarvitsemme  kouluihin ilmapiiriä, jossa jokainen oppilas on arvokas ja kaikkeen toisen ihmisarvoa loukkaavaan puututaan. Aseennetta, jossa lapsi on tärkeämpi kuin oppikirjassa vuorossa oleva kappale.

Ennen vanhaan kansakoulussa oli ns. luokan oma tunti ja oppikoulussa luokanvalvojan tunti. Nyt tuollaista aikarakennetta ei enää ole. Suomen Vanhempainiliiton tuore tiedote vastaa hyvin myös minun näkemyksiäni.
Suomen Vanhempainliitto 
Tiedote 14.1.2012 
Suomen Vanhempainliitto esittää, että maamme hallituksen käsittelyyn tulevassa uudessa perusopetuksen tuntijaossa tuetaan aikaisempaa vahvemmin koulu- ja luokkayhteisön rakentumista. 
– Kaikilla perusopetuksen luokilla on otettava käyttöön luokan yhteinen viikkotunti. Tällä edistetään oppilaiden ryhmäytymistä, yhteenkuuluvuutta sekä avointa keskustelua. Ryhmättömät päiväkodit tai luokattomat koulut ja lukiot eivät edistä riittävästi kaikkien lasten sosiaalista pärjäämistä. Kuluvan viikon keskustelua kiusaamisesta emme saa taas ohittaa, toteaa toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila.
Vanhempainliiton mielestä pelkkä koulujen kriisivalmiuksien vahvistaminen ei riitä.
– Toivomme opettajille tukea ja riittävästi aikaa oppilaiden kohtaamiseen. Emme saa vastata vellovaan turvattomuuden tunteeseen turvattomuutta lisäävin toimin. Koulujen lukkoja vahvistamalla, opettajien työnkuvaa laajentamalla tai koulun aidan korkeutta nostamalla ei esimerkiksi koulukiusaaminen lopu. Parempi on lisätä koulun yhteisöllisyyttä, tuoda kunnallinen ja seurakuntien nuorisotyö kouluihin, syventää kodin ja koulun vuorovaikutusta sekä nostaa opettajien työn arvostusta kelpoisuuksista kiinni pitämällä. On muistettava, ettei kiusaaminen rajaudu selväpiirteisesti kouluun tai vapaa-aikaan. Siksi yhteistä työtä tarvitaan, Kurttila päättää.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä kamerat kouluihin, eihän kellään ole mitään salattavaa ja selittelykin loppuu ja antaa enemmän aikaa esim. rehtorille tärkeämpiin asioihin keskittymiseen. Ilmapiirin voi sitten jokainen arvioida vaikka nettikamerasta. Ihmeellisen epäilyttävää, että suoraa, rehellistä ja läpinäkyvää totuuden julkituomista kaikin tavoin yritetään estellä ja selitellä. Mitapä Hjällström, jos tehtäisiin koulustasi ensimmäinen oikeasti avoin ja kaiken totuuden kertova? Ei kai siihen voi mitään todellista estettä keksiä. Maanantai aamulla on pakkasta, voitko viestiä opettajille, koska koulu alkaa (8.15 tai 9.00 tasan!)ettei pihalla tarvitse palella ja ilmapiiriä haistella. Täsmällisyys myös kasvattalle olisi ok. T: pst jääkäri

Martti Hellström kirjoitti...

Hei nimimerkki Jääkäri

1. Hmm. Oletko miettinyt, mitä maksaisi esim. Auroran koulun kaikkien tilojen varustaminen kameroilla? 40 kameraa?

2. Espoossa on 100 koulua. Tarvittaisiin karkeasti 4000 kameraa ja valvontakeskukset.

3. Kuinka monta henkilöä pitäisi palkata seuraamaan sadan koulun kymmenien kameroiden kuvia niin, että huolestuttaviin asioihin (esim. puukolla uhkaamiseen Alahärmässä) ehdittäisiin puuttua/rientää apuun? Kuinka monta vartijaa autoineen tarvittaisiin päivystämään ja rientämään apuun?

4. Mitään ylimääräistä rahaa näihin ei ole luvassa.

5. Olen edelleen sitä mieltä, että olisi fiksumpaa käyttää rahat esim. luokan yhteiseen tuntiin.

6. Opetushallituksen pääjohtaja ei ole esittänyt, että muut kuin turvallisuushenkilöt voisivat seurata kamerakuvaa. Kouluissa on oppilaita, joilla on oikeuden päätös, että heitä tai heidän tietojaan ei saa näkyä missään.

6. Auroran koulu kuten kaikki koulut ovat julkisia tiloja, ja kuka tahansa pääsee halutessaan seuraamaan vaikka ilmapiiriä. Soitto rehtorille tai luokanopettajalle riittää.

7. Maanantaina koulu alkaa klo 9. Toivotaan, että on pikkupakkasta, ettei piha ole ihan sohjoa. Ja vaatteet lapsille päälle sään mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hmmm. vastaus kuin politiikolta suoraan. Vastaus kysymykseen jäi peittoon, pari kameraa koulullesi oli kyseessä. Maksaa varmaan takaisin itsensä, jos ajatellaan, mitä iltaisin ja vkl pihalla tapahtuu. Rahaa kerjätään kokoajan meiltä, ja sen eteen teemme koko ajan. Yhtähyvin niillä voi oataa kamerat, kuin jotain muutakin. Asenne ratkaisee, onko uskallusta.

Martti Hellström kirjoitti...

Pahoittelen, mutta nyt en saa otetta kaikkiin nimimerkin ajatuksiin.

- Ilkivalta on tosiasia. Siihen kameravalvonta voisi auttaa, mutta kaksi kameraa ei peitä koko pihaa. Sokkeloiseen pihaan tarvittaisin kymmenkunta Lisäksi jokaiselle kameralle tarvittaisiin oma nauhuri. Kamerat tulisi asettaa talon sisälle, jotta niitä ei hajotettaisi. Otanpa selvää, mitä sellainen maksaisi ja palaan asiaan.

- Koulu ei kerjää eikä kerää vanhemmilta mitään rahoja.

Markus Peuhkuri kirjoitti...

Ensin keskusteluun relevantti kuva: http://is.gd/2tQz25

Kameravalvonnan eittämätön etu on, että jälkikäteistutkinta on helppoa, edellyttäen että
- nauhoitus toimii
- ilkimys ei sokaise / peitä niitä
- kamerat sattuvat toimimaan

En tiedä millaisella sopimuksella vartiointi sitten tapahtuisi kun käsittääkseni sekä poliisilla että pelastuslaitoksella on kädet tännä jo nykyisillä tehtävillä. Yksityiset turvayhtiöt toki tarjoaisivat varmaan valvontaa edulliseen hintaan, luulen että kuukausivelotuksella saisi hyvinkin kouluavustajan ellei pari per koulu.

Tämä siis sillä olettamuksella että kaikkia Espoon koulujen kameroita valvoo korkeintaan muutama vartija ja pari on sitten valmiina tulemaan paikalle (normaalien nopeusrajoitusten puitteissa) jos jotain näyttäisi olevan pielessä.

Ja ne kameratkin jotain maksavat, hyvinkin voi arvioida tuon edellä mainitun työtehtävän palkka sivukuluineen per kamera ja jos Martti arvelit tarvittavan 40 kameraa - jos tuollainen 3-4 vuoden käyttöikä per kamera arvioidaan niin voidaan hinta kuolettaa kamera per kuukausi.

Jotta kunnollista turvaa saataisiin, tulisi myöskin oppilaiden kotimatkat olla kameravalvonnan piirissä. Jo 70-luvulla kiusaajat osasivat odottaa että oli päästy näköetäisyydelle koulusta - koulumatka siinä tietysti piteni kun meni kotiin hienosti kiertäen päinvastaiseen suuntaan kavereiden kanssa.

Vaikkei kotimatkoja suojattaisikaan, niin pikaisesti arvioiden kameravalvonnan vaihtoehtona on 2-3 täysaikaista henkilöä kouluun lisään - noin kustannusmielessä. Kameralla ei ole sosiaalista pelisilmää.