Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, lokakuuta 18, 2011

Varsovasta

PIDENNETTY viikonloppu - 4 päivää- oli oikein sopivan pituinen aika  tutustua Puolan pääkaupunkiin Varsovaan. 1,7 miljoonaa asukasta. Uskomaton historia alistumisia valloittajille, mm. Ruotsille.  Ehkä siksi kansa vaikuttaa kovin vakavalta.

Varsova on jonkinlainen sekoitus Berliiniä ja Tallinnaa. Koko kaupunki oli vieä 60 vuotta sitten raunioina. Nyt se on mielenkiintoinen yhdistelmä rekonstruoitua vanhaa ja ökykorkeita uusia kerrostaloja. Koko vanha kaupunki on rakennettu uudelleen.

VARSOVAN pääkadut ovat uskomattoman leveitä, ja liikenne hurjaa. Keskusta oli yhtä suurta työmaata.  Autokanta vaikutti vanhalta. Taksit olivat usein 90-luvun mersuja, mutta saimme istua myös 80-luvun Polski-Fiatissa.

Varsovassa on kauniita puistoja. Missään ei näe kaljakasseja kantavia aikuisia tai nuoria, eikä kerjäälisiä. Tunnelma on turvallinen  ja rauhallinen. Ruoka tosi  halpaa ja ihan ok.

MINULLE elämys oli  vierailu Varsovan kansannousun museossa.  Upea ylöspano, leffoja, 3d, puhuvia dokumentteja, isoja kuvia, lentokoneen replikaatio toisen maailmansodan aikaisesta vastarinnasta natseja vastaan.

ASUIMME oikin  viiden tähden hotelliin (Westin). Voin suositella. Ystävällistä palvelua. Viihtyisät huoneet. Pienellä lisämaksulla pääsi 20. kerrokseen ja Luxus luokkaan. Ei tarvinnut hotkia aamupalaa "rahvaan" kanssa. Heh.

Varsova ei  ehkä ole kaunis kaupunki, mutta monella tavalla käynnin arvoinen.

Ei kommentteja: