Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, lokakuuta 04, 2011

Uutisaihe paljon tukea tarvitsevien oppilaiden integroinnista

TÄMÄN lukuvuoden iso juttu on  uudistetun perusopetuslain hengen ja opetussuunnitelman kirjaimen jalkauttaminen koulujen arkeen- kaikkialla Suomessa.  Ylen tv-uutiset työstää ilmeisesti ensi viikon uutislähetyksiin muutaman minuutin juttua  paljon tukea tarvitsevien oppilaiden integroinnista yleisopetuksen luokkiin. Kaikkialla se ei nimittäin ole sujunut ongelmitta. OAJ:sta oli  ohjattu toimittaja ja kuvaaja ottamaan juttuun mukaan myös positiivinen malli. Me saimme markkeerata sitä. Niinpä SiniMix-ryhmästämme vilahtaa jonain kauniina päivänä ruudussa kuvaa ja ääntä.

TOIMITTAJA Antti Koistinen haastatteli  minua, Mix-ryhmän opettajaa Uma Jutilaa ja  erityisopettajistamme Pia Mäki-Kokkilaa. Pia on erikoisesti keskittynyt valmentamaan oppilaita, jota harjoittelevat käyttäytymiseen liittyviä taitoja.

MITÄ  minä kerroin? Mm. sen, että maa on jakautumassa jyrkästi kahtia, ja että tämä uudistus syventää eroja. On kuntia- kuten Espoo- jossa päättäjät satsaavat koulutukseen ja kuntia- aika lähellä-  joissa tilanne on ihan toinen. Kerroin myös, että poliittisella ja hallinnollisella tasolla ei ehkä ole ymmärretty, kuinka isona muutoksena tämä inklusiivisuuden  vahvistuminen kentällä koetaan - kunhan se tulee syliin. Tukeen tarvitaan rahaa. Opettajat tarvitsevat uudenlaista osaamista - siis täydennyskoulutusta. Yksikään opetuksen yllpitäjä  ei saisi jättää opettajia selviämään tästä haasteesta omin päin ja paljain käsin.

1 kommentti:

Pia kirjoitti...

Aurora pääuutisissa, Yle Areenan linkin ajassa 15.29:
http://areena.yle.fi/player/index.php?clip=1317925005345&language=fi