OAJ:n Nina Lahtinen piti jälleen kerran huikean luennon. |
LAUANTAI oli Tukholmassa kaunis. Ilma oli kirpakka, ja puoleen päivään saakka aurinkokin paistoi. Rehtorijaosto painui perinteiseen tapaan Soppateatteriin. Kattaukseen kuului yhden naisen tunnin mittainen mies-vastainen stand-up esitys, keittoa ja kahvia. Paikoin juttu oli hauska :-)
Laivan saliin ja aulaan rakennettiin kuusi pysäkkiä, joissa opettajat ja polittikot pohtivat sovittuja teemoja Kuvassa SDP:n Markku Sistonen. |
KLO 15 alkoivat iltapäivän kokoukset. Olin mukana EKOAY:n hallituksen ja päättäjien yhteisessä miniseminaarissa. Sain alustaa sisäilmaongelmista. Muita teemoja olivat elikaarimalli koulurakentamisessa, näin rakennettavien koulujen vuokrakulujen vaikutus sivistystoimen budjettiin sekä koulujen ja tilakeskuksen talonmiespalveluihin jäänyt harmaa alue. Suren varapuheenjohtaja Jukka Kuittinen kertoi rehtorijärjestön ajankohtaisista asioista. Samaan aikaan yhteysopettajilla oli omat kokouksensa luottamusmiesten johdolla.
ITÄMERI oli toisen seminaari-illan ajan kiltti. Saimme syödä maittavan juhlaillallisen rauhassa. EKOAY:n Kukko-patsaalla palkittu entinen puheenjohtaja Hannu Suntio piti tyylikkään kiitospuheen. Ilta jatkui iloisissa merkeissä kunkin sisäisen kellon ohjaamana.
Kuvassa poliittisia päättäjiämme (vasemmalta alkaen) Marika Niemi, Marjo Matikka,Tommi Laakso ja Seppo Sonkeri. |
REISSUSSA paitsi rähjääntyy, myös oppii asioita. Meillä on Espoossa hyvä malli yhteiselle vuoropuhelulle kentän ja päättäjien välillä. Päättäjät ovat valmiita kuuntelemaan, ja opettajaporukka on vahvasti sitoutunut tähän ay-harrastukseen.
Tässä pähkinäkuoressa minulle tärkeimpiä:
- 2000-luvulla koulurakennuksien ei tulisi olla monumentteja, vaan tiloiltaan joustavia ja monikäyttöisiä. Rakentamisen osaamista ja valvontaa kannattaa vahvistaa.
- Elinkaarimallikoulujen vuokramenot ovat huikean korkeat; osasyynä on, että vuokriin sisältyy kunnossapito. Kun koulut siirtyvät kaupungille 20-30 vuoden kuluttua, niiden tulee olla 75 %;ssa käyttökunnossa.
- Koulujen sisäilmaongelmat aiheuttavat tällä hetkellä Suomessa noin 36 miljoonan euron kulut yksin sairastuneen henkilökunnan palkkakustannuksina. Samaan aikaan hallitus on leikkaamassa 6 miljoonaa peruskorjauksille antamastaan valtionavusta.
- Nyt käynnistynyt opetussuunnitelmauudistus vahvistaa entisestään opettajan asemaa päätöksentekijänä. Opettaja ratkaisee - vanhempia ja oppilaita kuulleen ja opetussuunnitelman raameissa - mitä menetelmää hän esim. käyttää. Opettaja ratkaisee, kuinka paljon tukiopetusta annetaan. Ei koulun resurssi. Jollei koululla ole rahaa, rehtorin on anottava ylityslupaa- ja kunnan on se annettava.
- Nina Lahtinen varoitti tänäkin vuonna oman sähköpostin tai kännykän käyttämisestä kodin ja koulun yhteistyössä. Viranomaistoiminnassa on selkeää, kun huoltajat ottavat yhteyttä virallisilla välineillä.
- Espoossakin tulee määritellä, mitä päätöksiä oppilashuollossa tehdään. Oppilashuollon päätöksistä on nimittäin valitusoikeus.
- Laki edellyttää, että jokaiselle opettajalla on oman osaamisen kehittämissuunnitelma.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti