Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, lokakuuta 03, 2011

Toimittaja Sari Aviv kuvaajineen Aurorassa

Kuvausryhmä  haastattelemassa luokanopettaja Sirpa 
Wassia. Keskellä Sari Aviv.

DAN Rather Reports on kuuluisa jenkki-tv-ohjelma New Yorkissa. Ohjelman yksi toimittajista Sari Aviv vieraili tänään Aurorassa  tekemässä juttua suomalaisen koulun kummallisuuksista.

Kuvausryhmä tuli koululle heti aamutuimaan. He halusivat panna  purkkiin kokonaisen suomalaiskoulun koulupäivän.  Ja mehän katoimme  heille sellaisen:

- Heti aamulla henkilökunnan YT-istunto.
- Sitten rexin haastattelu ja
- opettaja Kia Sjöman-Jokisen luokan ypi-tunti, jossa SmartBoard herätti ihastusta.
- Klo 10 pidettiin salissa lokakuun yhteinen päivänavaus teemalla "kansainvälisyys ja kulttuurikasvatus." 6a:n oppilaat soittivat itsesäveltämänsä upean afrikkalaisen kappaleen, rexi piti lyhyen puheen ja koko koulu lauloi yhdessä teemanmukaisia lauluja opettajien bändin säestyksellä. Komeaa, vaikka itse sanonkin.
- Sitten esittelimme koulumme tukitoimista Ulla Maija Jutilan ja Pirjo Liljan  SiniMix-ryhmää.
- Seuraavaksi taltioitiin Ulla Hämäläisen ja Julia Uotilan 3ab-luokan musiikkituntia. Kuvausryhmä halusi näyttää katsojilleen  suomalaisen koulun erikoisuuden: rehtorin joka opettaa. Muualla maailmassa rexi on vain pomo.
- Hannu Kivistön turvallisuustuokio 4c-luokalle TN-luokassa ihastutti vieraita;
- samoin käytäväpäivystysjärjestelmämme.
- Puhumattakaan Kaitsun ja Arjan taikomasta maukkasta koululounaasta.
- Siestalla sydämiä vei Jukka Jokirannan vetämä pantomiimi-harjoitus ja
- Risto Schirayn bändikerhon tyttöjen upea esitys.
- Siestan jälkeen kuvattiin vielä erityisopettaja Hanna Haapamäkeä työssään opettamassa  ässiä ja ärriä sekä
- Sirpa Wassin 4b-luokan tuntia.
- Oppituntien jo loputtua, kuvausryhmä vieraili vielä aineopettajatiimin kokouksessa ja
- haastatteli päätteeksi rehtoria.
- Pisteenä i:n päälle oli vielä kuvaus kansliassa.

YMMÄRSIN niin, että amerikkalaiset ystävämme olivat syvästi hämillään näkemästään. Suomalaisen koulun opetusohjelma on huikean laaja. Koulussa voi myös harrastaa- ei vain valmistautua testeihin. Toimittaja ei oikein voinut ymmärtää, kuinka suomalaiset voivat luottaa siihen, että  opettajat opettavat hyvin (kun ei ole testejä eikä tarkastajia). Selitin heille, että meillä oletetaan, että hyvän opettajan opetus on hyvää. Siksi fokus on siinä, että opettajankoulutukseen saadaan ikäluokan parhaat ja heille tarjotaan huippukoulutus.  Kontrolli ei ole meillä se juttu.

Vieraat näyttivät vaikuttuneilta. Toimittaja kysyi lopuksi minulta, miksi luulen, että Cimon johtaja Pasi Sahlberg halusi ohjata tämän kuvausryhmän juuri meille. Ehkä olen tehnyt jotain pahaa Pasille, lohkaisin. Vakavasti: Luulen, että siksi, että huomio ei kiinnity upeisiin puitteisiin (joita monella koululla on tarjota) vaan opettajien ja oppilaiden perheenomaiseen välittävään kasvatussuhteeseen, joka minusta on se juttu.

Ei kommentteja: