Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, kesäkuuta 18, 2010

Opettajan valinta on tärkeä juttu


KUVA: Virkahaastatteluun kuuluu meillä miniopetustuokio.
TÄNÄ kesänä haastattelut avoimiin opettajan tehtäviin venyvät aivan juhannuksen alusviikolle saakka. Meillä on vielä avoimena kaksi tehtävää, joista toisen hakuaika päättyy ensi maanantaina.

Valintaprosessi on tärkeä monessa mielessä. Koululle on tärkeää löytää hakijoiden joukosta mahdollisimman pätevä ja taloon sopiva opettaja. Pätevyyttä on muodollista ja tosiasiallista. Sopivuus tarkoittaa sitä, että opettajan tapa tehdä töitä istuu koulun kulttuuriin. Hakijalle itselleen on tärkeää, että kokee koulun ja sen linjaukset omakseen. Oppilaille on tärkeää, että opettaja osaa opettaa ja pitää opettamisesta ja lapsista.
Meillä prosessi on seuravaa:
  • Virka tulee haettavaksi eRekryssä. Hakija täyttää nettilomakkeen, jossa kuvataan tehtävässä vaadittavaa osaamista ja vastaa koulun esittämiin kysymyksiin. Me pyydämme hakijaa kuvailemaan mm. opettajan opetusta koskevaa käyttöteoriaa ja kertomaan, miksi haluaa juuri Auroraan.
  • Osalle (vakinaisten virkojen osalta vertailuluvultaan parhaille) hakijoista lähetetään kutsu virtuaaliseen haastatteluun. Suomeksi: he vastaavat sähköpostilla kysymyksiin. Yksi kysymys esim. on "Kuvaile napakasti jokin opetustuokio, oppitunti tai projekti, josta olet erityisen ylpeä. Kerro myös, miksi se onnistui niin hyvin."
  • Virtuaalisessa haastattelussa parhaiten pärjääville lähetetään sitten kutsu "oikeaan haastatteluun". Haastattelu alkaa 10 minuutin opetustuokiolla hakijan itse valitsemasta aiheesta. Rexi jututtaa tuokion jälkeen oppilaita, ja sen jälkeen tuokio käydään läpi hakijan kanssa ja varmistetaan pätevyys ja sopivuus. Oikeusturvan vuoksi paikalla tulisi aina olla kaksi haastattelijaa.
  • Vakinaisten virkojen (=toistaiseksi palkattavat opettajat) osalta rehtori tekee sitten hallintopäällikölle esityksen valittavasta. Määräaikaisiin tehtäviin opettajan ottaa rehtori.

Ei kommentteja: