Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, lokakuuta 12, 2009

Terveisiä Lappeenrannasta


KUVA: Lappeenrantaan liittyy hienoja muistoja. Vedin 1980-luvulla useina kesinä kesäyliopistolla kasvatustieteen approbaturin kasvatuspsykologian ja -sosiologian osuuksia. Perhe oli mukana, lapset olivat pieniä, ja lisätienistit tulivat tarpeeseen. No, nyt on syksy, sataa ja on pimeää ja hotellihuonessa saa olla yksin.

OPEKON UUSIEN OPPILAITOSJOHTAJIEN PERUSKOULUTUSKURSSI alkoi tänään. Mukana on kolmattakymmentä paikallista rehtoria ja apulaisrehtoria. Edellisestä "omasta " pitkäkestoisesta kurssista onkin jo aikaa vierähtänyt. Turun Kurssi68 osui vuosiin 2007-2008. Hienoa päästä taas näihin hommiin.

Tämä kurssi käynnistyi Kasino-rakennuksessa, ja tilaa oli käytettävissä vaikka kuinka. Kurssilaiset saivat ruuan ja kahvit. Hyvä muutos. Lisäksi koulutuksen järjestäjä lahjoitti heille oppimateriaalina käytettävän "Kuorma kasvaa- voiko johtajuutta jakaa"-kirjan. Kirja löytyy myös netistä. Se syntyi Opekon oppilaitosjohdon kouluttajakurssin (2003-2005) kehittämishankkeista. Kouluttajina meillä olivat mm. Atso Taipale, Mikko Salonen ja Kari Karvonen. Hieno kurssi, ja vielä hienommat muistot.

Ensimmäisen lähijakson aikana perehdytään ennen muuta rehtorin tuhansiin tehtäviin, ja yritetään ottaa niitä käsitteellisesti haltuun. Tietoiskut ovat lyhyitä, ja pääosa ajasta tehdään töitä erikoosteisissa ryhmissä. Opetimme mm. toisillemme OECD:n "Improving School Leadership"- raportin keskeiset tulokset. Toinen tärkeä tavoite onkin käynnistää ryhmäytyminen. Päivän reflektio spectogrammeilla oli oikein positiivinen.

TÄLLÄ KURSSILLA on kolmen kahden päivän ja yksi yhden päivän lähiopetusjakso. MInusta se on sopivan väljä, vaikka kurssi päättyykin jo huhtikuun lopulla. Lähiopetusjaksojen lomaan tulee ns. välitehtäviä, mutta niissä olen nyt tietoisesti lisäänyt vaälinnaisuutta ja hyväksynyt sen, että itse kukin asettaa mm. kehittämishankkeesen tason oman elämäntilanteensa jne, mukaan "riittävälle" tasolle.

Ei kommentteja: