Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, lokakuuta 30, 2009

Kaupunginjohtaja esitteli esityksensä ensi vuoden budjetiksi


ouluille saapui juuri "ESPOO TIEDOTTAA"-kirje, jonka otsikkona oli:

Kaupunginjohtaja Marketta Kokkosen ehdotus talousarvioksi 2010: Espoo turvaa palvelut uudistumalla

Tiedotteen mukaan Espoon verotulot ovat laman seurauksena pudonneet enemmän kuin kunnissa keskimäärin. Kaupungin tulos jää kymmeniä miljoonia alijäämäiseksi. Kunnallisveroprosenttia nostetaan vuodeksi 0,25 prosenttiyksiköllä. Lainaa otetaan ja rahastoja puretaan 40 miljoonaa/vuosi. Tilannetta korjataan myös valtuuston hyväksymällä tuottavuusohjelmalla, joka tähtää 2,5 prosentin vuotuiseen tuottavuusparannukseen.

"Henkilöstöä ei lomauteta eikä irtisanota, mutta avoimia vakansseja tullaan kohdentamaan uudelleen palvelutoiminnan tarpeiden mukaan"." Kaupungin henkilöstömäärä pysyy ennallaan, vaikka uusia asukkaita muuttaa 3500 vuosittain".

Odotetettavissa on myös rakenteisiin asti ulottuvia muutoksia: "Espoo parantaa tuottavuutta uudistamalla palvelurakennetta ja -verkkoa." ..."Pienistä ja epätarkoituksenmukaisista yksiköistä luovutaan ja toimintoja yhdistetään suuremmiksi kokonaisuuksiksi, joissa sijaisuudet, joustavat palveluajat ja henkilöstön kehittymismahdollisuudet voidaan turvata."
.."Palveluverkon uudistaminen on välttämätöntä jo tilakustannustenkin takia, sillä nykyisellään ne muodostavat 11,9 prosenttia toimintakustannuksista,"

Edessä on siis pienten koulujen sulkemisia, kuten on uumoiltu.

"Muutokset eivät oikein toteutettuna heikennä palvelujen laatua tai saavutettavuutta. On myös muistettava, että yksikkökustannuksilla mitaten Espoo tuottaa nyt erittäin kalliita palveluja, joten tuottavuutta on näin hyvässä lähtötilanteessa helppoa parantaa, Kokkonen uskoo."

Investointiohjelma on poikkeuksellisen suuri. Auroran koulun peruskorjauskin on mahdollisesti mukana seuraavien vuosien työlistalla.

Lisäksi: "Opetustoimissa otetaan käyttöön koulukohtainen budjetointi tehostamaan talouden ohjausta ja hallintaa".

Mm,. näillä ehdotuksilla mennään nyt ryhmien neuvotteluihin.

2 kommenttia:

enkeliporsas kirjoitti...

"Henkilöstöä ei lomauteta eikä irtisanota, mutta avoimia vakansseja tullaan kohdentamaan uudelleen palvelutoiminnan tarpeiden mukaan"."

Enkeliporsas: Tämä merkitsee, että palvelurakenne rapautuu. Nuoria työttömiä tulee lisää.

"Espoo parantaa tuottavuutta uudistamalla palvelurakennetta ja -verkkoa." ..."Pienistä ja epätarkoituksenmukaisista yksiköistä luovutaan ja toimintoja yhdistetään suuremmiksi kokonaisuuksiksi, joissa sijaisuudet, joustavat palveluajat ja henkilöstön kehittymismahdollisuudet voidaan turvata."

Enkeliporsas: Samaa mantraa. Kunnissa tuottavuuden parantaminen merkitsee aina palvelujen alasajoa tai heikentämistä. Samanlaista selitysliturgiaa käytetään myös yksityisellä sektorilla.

"Muutokset eivät oikein toteutettuna heikennä palvelujen laatua tai saavutettavuutta", Kokkonen uskoo.

Enkeliporsas: Minä en tähän usko eikä juuri kukaan muukaan. Palvelut tulevat heikkenemään ja kunnan työntekijöistä tullaan repimään viimeisetkin selkänahat irti.

"Opetustoimissa otetaan käyttöön koulukohtainen budjetointi tehostamaan talouden ohjausta ja hallintaa".

Enkeliporsas: Koulukohtaisiin budjetteihin siirrytään aina silloin, kun kunnalla ei ole rahaa. Vastuuta leikkauksista siirretään alaspäin. (Pontius Pilatus-syndrooma) Rehtorit tulevat väsymään.

enkeliporsas kirjoitti...

Niin. Ja onnea niihin neuvotteluihin. Koettakaa kestää.