Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, lokakuuta 13, 2009

Opettaja ei voi hoitaa kahta luokkaa yhtä aikaa!

ITÄ-SUOMEN Lääninhallitus on tehnyt erittäin merkittävän päätöksen - ehkä jopa merkittävämmän kuin se ymmärtääkään todetessaan, että Kuopio on lomauttanut opettajia lainvastaisesti. Suurin osa lomautuksista on jo ehditty toteuttaa. Lääninhallitus kuitenkin kehottaa Kuopiota " lopettamaan välittömästi lainvastaiset järjestelyt ja huolehtimaan jatkossa siitä, että opetusjärjestelyissä noudatetaan lakeja." Päätöksestä ei voi valittaa.

Kansan Uutisten mukaan Kuopio on hoitanut opettajien lomautukset tavalla, joka on ristiriidassa perusopetuslain ja YK:n lasten oikeuksien sopimuksen kanssa. Kantelun teki yksittäisen oppilaan isä.

Lääninhallitus totetaa päätöksessään, että opettajien lomautukset eivät sinällään ole lainvastaisia. Kyse on tavasta, jolla opetus on järjestetty lomautusten aikana. Kuopiossa lomautukset oli lääninhallituksen mukaan toteutettu niin, ettei oppilaiden oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön, opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen ja erityisopetukseen toteudu lain mukaisesti.

Helsingin Sanomien mukaan erityisesti se, että opettaja oli pantu opettamaan yhtä aikaa kahta luokkaa, teki järjestelyistä lainvastaisen. Ylen sivuston mukaan yksi opettaja vastasi kahdesta opetusryhmästä yhtä aikaa. Joillakin lomautusjaksoilla yhden opettajan vastuulla on ollut 80 oppilaan ryhmä. Käytännössä - jos jotain sattuu- rehtori on vastuussa tällaisista järjestelyistä. Siksi pidän ainakin itse päätöstä ennakkotapauksena.

PÄÄTÖS on raju- sillä samaa tapaa joudutaan käyttämään myös niissä tilanteissa, joissa kunta on kieltänyt opettajien sijaisten palkkaamisen lyhytaikaisiin poissaoloihin. Onneksi Espoossa, eikä ainakaan Aurorassa, näin ei enää tarvitse toimia.

Ks. lisää tästä linkistä. ja tästä.

Ei kommentteja: