Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

maanantaina, heinäkuuta 27, 2009

Heinäkuun viimeistä viikkoa viedään

KUVA: Kesä. Yes!


AI ETTÄ tuntuu mukavalta, että tänä kesänä minulla on neljä työviikkoa ennen koulujen alkua. Sitä tarttuu kaksi käsin ja ihan laulellen töihin. Ja neljästä viikosta on vielä kolme jäljellä. Rauhoittavaa. Tehtävää nimittäin riittää.

MUTTA kyllä viikonloppukin on mukava. Ennen koulujen alkua ehtii sitä paitsi vielä lukea vaikka kuinka monta kiehtovaa kasvatusalan kirjaa. En valehtele, kun sanon, että työpöytäni notkuu niitä.

EILEN kävin äidin luona kahvilla ja jatkomme muistutiedon keruutta. Onpa hauska harrastus. Minulla on kassikaupalla vanhoja valokuva-albumeita, ja nyt pitäisi ratkaista, kuinka ne saisi parhaiten digimuotoon.

Kesken keskustelujen soitti myös Karjalainen-lehden ystävällinen toimittaja Lauri Hovi, ja antoi mahdollisuuden tsekata teksti. Napakka juttu.

KUVA: Karjalainen on Pohjois-Karjalan johtava media. Se on myytävä lehti, jonka levikki on yli 47 000 kpl.

Toimittaja aloittaa juttunsa "Säröjä rutiineihin" seuraavasti:

"Kouluilta vaaditaan kekseliäisyyttä ja ennakkoluulottomuutta, jos suuriosa oppilaista ja opettajista joutuu jäämään sikainfluenssan kourissa kotiin..."

Minulta hän sai seuraavanlaisia ajatelmia:

" – Koulutyöhön voi tulla hankalia katkoksia, jos opettaja ja lapset ovat eri aikoihin sairaana. Poikkeustila voi kestää jopa kuukauden. Opettajan sairastuminen vaikuttaa koko luokkaan, samoin jos opettajan on jäätävä kotiin hoitamaan omia sairaita lapsiaan, pohtii espoolaisen Auroran koulun rehtori Martti Hellström."

" Martti Hellströmin mukaan kouluissa vaaditaan kekseliäisyyttä, etteivät lapset putoa syksyn aikana kärryiltä opinnoissa.
– Opettajan ollessa poissa luokka voitaisiin jakaa pienryhmiin, jotka hajasijoitettaisiin muihin luokkiin. Se voisi toimia, jos opettajat suunnittelisivat viikko-opetusohjelman etukäteen ja vanhemmat tukisivat järjestelyä.
– Silloin lasten ei tarvitsisi jäädä yksinään luokkaan. Sitä pidän kaikkein huonoimpana ratkaisuna, Hellström arvioi.
Toisena vaihtoehtona hän esittää eräänlaisia sijaispäiväohjelmia.
– Etukäteen rakennetaan tarpeeksi monta opetussuunnitelman mukaista teemapäivää, joissa irtauduttaisin kuitenkin tavallisesta lukujärjestyksestä. Poikkeuspäivät voitaisiin toteuttaa, jos niin monta opettajaa on poissa, ettei oppilaiden hajasijoitus toimi.
– Huolellisesti etukäteen suunniteltuina teemapäivinä koulu jakautuisi ryhmiin normaalista poikkeavalla tavalla. Teemapäivänä jokaisella luokalla ei välttämättä tarvitsisi olla omaa opettajaa."

"Hellströmin mielestä ymmärrystä ja yhteistyötä vaaditaan niin opettajilta, oppilailta kuin oppilaiden vanhemmiltakin.
– Pitää huolehtia, että jokainen oppilas saa tasaisesti ohjausta ja toiminta on mielekästä, eikä juuri ennen koulupäivän alkua hutaistua tyyliin ” laskekaa aukeama matikkaa, kirjoittakaa kaksi ainetta, tehkää kolme piirustusta ja laulakaa keskenänne Saku Sammakkoa”.

"Myös etäopiskelumahdollisuuksia kannattaa Hellströmin mielestä pohtia tarkkaan."

Jutussa haastatellaan myös mm. Opetushallituksen pääjohtajan sihteeristön ylijohtaja Petri Pohjosta, joka painottaa sopivien kotitehtävien merkitystä poikkeustilanteen opiskelumuotona.

Joensuussa ollaan asiaan näköjään tarttumassa: "Miltei kaikki koulualan ihmiset viettävät vielä vuosilomiaan, mutta Joensuun koulutustoimenjohtaja Mauno Väänäsen mukaan sikainfluenssa-asiaa käsitellään ennen koulujen alkua."

Ei kommentteja: