Kokeneen peruskoulumiehen monologeja pedagogiikasta ja koulupolitiikasta. Vielä vanhemmat lastut osoitteessa http://marttifi.wordpress.com/
Kirjoja
tiistaina, helmikuuta 26, 2008
Retorinen kolmio
DIDAKTIIKKA eli oppi hyvästä opetuksesta on ilmeisesti syntynyt retoriikasta ja dialektiikasta. Harrastelen retoriikkaa, ja hyödynnän sitä myös vetämissäni koulutuksissa. Viikonloppuna löysin netistä useita versiota retorisesta kolmiosta. Kolmion kärjet ovat reetori, puheen tarkoitus ja yleisö. Reetorin ominaisuuksia ovat mm. ethos, aukotoriteetti ja uskottavuus. Yleisön tärkeitä piirteitä uskomukset, arvot, tiedot ja kokemukset. Tarkoitus tarkoittaa "viestiä", informaatiota, argumentteja, syitä, todisteita ja mm. rakennetta. Juhana Torkki on sanonut saman niin, että puhe on ellipisi, jossa on kaksi keskipistettä: yleisö ja tarkoitus.
Retorinen kolmio muistuttaa monessa suhteessa kuuluissaa didaktista kolmiota, jonka kärjet ovat opettaja, oppilas ja aines. Hyvässä opetuksessa onkin paljon samaa kuin hyvässä puheessa. Erojakin on. Retoriikka on tekniikkaa, maksimaalisen tehokasta vaikuttamista- esim. politiikassa tai oikeussalisssa. Didaktiikkaan sisältyy aina eettinen ulottuvuus. Lapseen halutaan vaikuttaa nimenomaan hänen edukseen.
PS. Yhdysvaltain presidentin esivaalien uutisoinnista näkee, kuinka merkittäva asema retoriikalla, julkisella puhumisella yhä mm. siellä on. Reetorin keksimät puheen loppuhuipentumat katsotaan siellä jonkinlaisiksi keksinnöiksi, joita ei saa varastaa toiselta. Kuuluisimpia tällaisia sanatiivistymiä ovat mm. John F.Kennedyn historialliset virkkeet : "Älä kysy, mitä maasi voi tehdä sinun hyväksesi, vaan mitä sinä voit tehdä maasi hyväksi." ja " Emme tee tätä (kuuprojekti) siksi, että se on helppoa, vaan siksi että se on vaikeaa."
Hillary Clintonia syytettiin maanantaina sanavarkaudesta. "Mitä tahansa tässä vaalissa tapahtuukin – – me pärjäämme mainiosti – – toivon, että voisimme sanoa samaa amerikkalaisista, ja siitä tässä vaalissa pitäisi olla kyse." Lainauis toki muistutti eräitä muita kuuluisia puheita. Eiköhän tuon lauseen alkusolu löydy kuitenkin paljon kauempaa Via Dolorosalta, kun Nasaretilainen sanoi jerusalemilaisille (Luukas 23:28 ) "Mutta Jeesus kääntyi heihin päin ja sanoi: "Älkää minua itkekö, Jerusalemin tyttäret, itkekää itseänne ja lapsianne."
Kyllä suomalaisessakin julkisessa puheessa törmää aika ajoin kutkuttavan osuviin tiivistymiin kuten: "Emme halua laittaa rahaa seiniin vaan opetukseen" tai "Vantaalla on liikaa puolityhjiä luokkia".Ei ehkä yhä kohottavaa, mutta kuitenkin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti