Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, helmikuuta 22, 2008

Maija Daavittila & Kaisu Toivonen & ???



NIIN se on koulujen talvilomatauko taas kerran voitettu kanta. Tällä kertaa en käyttänyt viikkoa rästisuman hektiseen purkuun vaan hiljaisesta työviikosta nauttimiseen. Ehtiihän nuo. Hyvää teki. Hiljaisuus. Hitaus. Ihan yksin olo. Ajattelu.

TUOREESSA Opettaja-lehdessä on tuttuun tapaan virkailmoituksia. Silmiin osui erityisesti Savonlinnan Talvisalon peruskoulun rehtorin paikka. Talvisalon, johon meidän Maijamme, Espoon ensimmäinen opetustoimenjohtaja Maija Daavittila siirtyi vuonna 2004 neljä vuotta sitten.

Olen ehtinyt olla rehtorina jo niin kauan, että esimieheni ovat vaihtuneet jo monen kertaan. Ensimmäinen esimieheni oli Atso Vilkkijärvi. Atson titteli oli koulutoimenjohtaja. Atson kyyditsi eläkkeelle vuonna 2000 hienolla amerikan raudallaan rehtori Jouni Holopainen, Jouni oli yksi opetustoimenjohtajan viran hakijoita. Espoolaisrehtoreista moni muukin jätti hakemuksensa mm. Martti Hellström, Jukka Kuittinen ja entinen espoolaisrexi Kristiina Haavisto. Minäkin pääsin haastatteluun ja Psykon testeihin. Daavittilan Maija oli kuitenkin hakijoista paras. Hänet valittiin.

Maija oli energinen ja vahva johtaja, mutta aika oli kai hänelle kohtuuton. Elettiin Espoon ihan hulluja muutosähkyvuosia. Moni espoolainen johtaja jätti paikkansa. Maijakin. Hän ei koskaan esittänyt kritiikkiä julkisesti, mutta kertoi haluavansa tehdä hyviä asioita.

Daavittilan jätettyä tehtävän virka pantiin hakuun. Uudeksi opetustoimenjohtajaksi valittiin Vantaan silloinen peruskoulutoimenjohtaja Kaisu Toivonen. Kaisun aikana Espoon koulutoimi on kehittynyt voimakkaasti. Daavittilan aikana suunniteltu aluerehtorimalli on otettu käyttöön, ja kullakin rehtorilla on nyt oma osastopäällikkötasoinen esimiehensä. Minulla hallintopäällikkö.

Lehdestä sai tänään lukea, että opetustoimenjohtajamme on hakenut Vantaalla vapautunutta sivistystoimenjohtajana paikkaa. Kyseessä tuskin on päähänpisto, koska Toivonen ehti syksyllä hakea sekä Opetushallituksen pääjohtajan että Helsingin apulaiskaupunginjohtajan paikkoja. Luonnollisesti haluan pitää hänelle peukkua valitsemallaan tiellä, mutta on jotenkin haikeaa, että koulutoimen korkein johtotehtävä näyttää muuttuvan pätkätehtäväksi.

Jos tämä vauhti jatkuu ja eläkeikä pysyy paikollaan, saatan saada vielä 2 uutta esimiestä/-naista :-)

Ei kommentteja: