Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, helmikuuta 08, 2008

Ilmaltaan vaaralliset koulut

TÄMÄN AAMUN Hesarin pääkirjoituksesta saa olla ylpeä. Kun muutama yö sitten kauhisteltiin helsinkiläisen Laajasalon koulun homeongelmaa, kiinteistöjen kunnosta vastaava päällikkö oli kuin ei mitään. Tänään HS sanoo suorat sanat. Pitkään muhineen vakavan homeongelman paljastuminen Laajasalon alakoulussa nostaa sen mukaan surullisella tavalla esille rakennusvirheiden ja silkan välinpitämättömyyden seuraukset julkisissa rakennuksissa. Kouluille pitää määrätä lehden mukaan säännölliset kuntotarkastukset.

Lehti kertaa Stakesin varsin tuoretta tutkimusta, jonka mukaan 80 % kouluista on sisäilmaltaan viallisia. Puolessa kouluista on kosteusvaurioita. Kyse ei ole pikkuasiasta. Sairastuvilta lapsilta umpeutuvat monet ammatinvallinnan polut- suurimmaksi osaksi välinpitämätömyyden vuoksi.

Se, että helsinkiläiskoulu pääsi otsikoihin, on jopa kohtuutonta. Helsinki on minun kokemukseni mukaan pitänyt ääasiassa kiinteistöjään hyvässä kunnossa. Ei ole mikään uutinen, että tilanne Espoossa on paljon heikompi. 90-luvun laman yhteydessä syntynyt korjausvelka on varsin korkea.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Stakesin tutkimus melko kyseenalainen, koulun rehtoreilta on kysytty kiinteistön kuntoon ja sisäilman laatuun vaikuttavia tekijöitä.

Samantasoinen kyselytutkimus voisi olla sellainen, jossa koulun keittäjältä kysyttäisiin minkälainen on opetuksen laatu.