Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, tammikuuta 05, 2016

Matkasaarnaaja valmistautuu uuteen kauteen

NIIN se aikaa rientää. Jouluaika päättyy huomenna loppiaisena. Kuusi saa kyytiä. Ja joulu pannaan taas säilytyslaatikkoihin. Nyyh.

SAMALLA päättyy parin viikon leppoisa joulutauko.  On tehnyt kutaa lukea, katsoa leffoja ja viettää aikaa puolison kanssa.

Ensi viikolla velvoitteet taas kutsuvat, ja kiireviikko onkin luvassa. Onneksi tipaton tammikuu näyttää lisäävän energisyyttä.

Tänään valmistelin kolmen ensimmäisenä jonossa olevan luentokeikan dioja. Ensi keskiviikkona lennän Ouluun jatkamaan muutaman koulun yhteistä ops- valmennusta. Syvennymme toimintakulttuurin konkreetteihin kehittämisideoihin sadan pään voimalla.  Vauhtia otamme mm. yhteistoiminnallisen oppimisen ideoista. Viimeinen valmennuskerta on sitten helmikuussa.

PERJANTAINA junailen itseni Seinäjoelle. Lauantaiaamun 1,5 tunnin luennon teema on uusi: pedagogisesti esteetön koulu.

Teeman juuret ovat Auroran koulun opettajien ideoissa, jotka koottiin uuden koulurakennuksen suunnitteluprosessin yhteydessä koulun toiminta-ajatukseksi vuonna 2012. Itse asiassa luulin, että olimme keksineet käsitteen, mutta googlettamalla selvisi, että sitä ovat muut jo käyttäneet- toisin hiukka suppeassa merkityksessä.

Vaikka minulla ei enää ole mitään tekemistä   tuon rakennushankkeen kanssa, itse käsite on osoittautumassa todella hienojen ajatusten kokoajaksi sekä pedagogiikan että koulun toimintakulttuuri  kehittämistyössä. Mikä meitä estää?

KOLMAS diapaketti vaatii oikeastaan vain "pientä putsausta ja paikkausta". Tarkoitus on että käyn vielä  yhden kerran puhumassa OPS*2016-teemasta, nyt Janakkalassa helmikuun alussa.

Tavoitteena on luoda 1,5 tunnissa yleiskatsaus koko uuteen opetussuunnitelmaan ja nostaa napakasti esiin, mikä oikeasti vanhoihin teksteihin nähden muuttuu.

DIOIHIN voi vielä tulla muutoksia, sillä työstän parhaillani paljon kunnianhimoa vaativaa osuutta Didaktiikka-teokseemme. Tuossa osuudessa yritän löytää muutoksen punaisen langan koko peruskoulun ajalta.

Ei kommentteja: