Kirjoja

Kirjoja

torstaina, tammikuuta 07, 2016

Luokanopettajan päiväkirja 2016-17 lähti taittoon

Kaikkien Luokanopettajan päiväkirjojen äiti.
WeeGeen vuonna 1990 julkaisema Opettajan
päiväkirja, jonka synnyttämisessa silloinen Lo-liitto
oli aloitteentekijä. Kun WeeGee lopetti sen julkaisemi-
sen liitto otti homman hoitaakseen. Tänään kustantajana
on Lo-tarvike oy
LOPPIAINEN on jo pitkään ollut takaraja, jolloin syntyy Luokanopettajan päiväkirja. On synnyttävä, sillä taitto alkaa sen jälkeen. Syntyi. Jälleen. Materiaalit on lähetetty ja perille ovat tulleet.  Seuraavien viikkojen ohjelmassa on sitten oikolukua.

Minulla on ollut ilo olla mukana tekemässä jo 27:ää painosta tästä ehkä maamme suosituimmasta opettajien päiväkirjasta. Työryhmä on pysynyt tosi pitkään kasassa. Mukana ovat yhä  Mirja Holste, Pekka Rokka ja  Inger Sundblad.

NUOREMMAT opettajat eivät tietysti tiedäkään, millainen kiusa  päiväkirjanpito aikanaan opettajille oli. Tarkastajat kävivät koululla ja varmistivat, että jokaisen oppitunnin kohdalle oli kirjattu, mitä on opetettu. Opettajilla oli  80-luvun lopulle saakka virkavelvollisuus pitää huolellisesti päiväkirjaa. Siihen kirjattiin jokainen oppitunti, sen aihe, annetut rangaistukset jne.

TÄNÄÄN päiväkirja on vapaaehtoinen ja  henkilökohtainen;  sitä ei tarvitse luovuttaa lukuvuoden päätyttyä kanslian arkistoihin, eikä sieltä etsitä virkavirheitä. Osa ei enää pidä lainkaan päiväkirjaa. Osa ei saa sellaista tilata koulun rahapulan vuoksi.

LUOKANOPETTAJAN päiväkirja on yksi eniten myytyjä päiväkirjoja. Tarjolla on useita muitakin. Kaikissa niissä on kalenteri ja tilaa muistiin-panoille. Osa on tosi halpoja.

Luokanopettajan päiväkirjan erikoisuuksia ovat  monipuoliset opetustyön suunnittelupohjat ja  valmiit lomakepohjat  oppilaista, koearvosanoista, tukiopetuksesta, kerhotyöstä, hallinnollisista päätöksistä opettajan omista poissaoloista ja esim. määrärahojen käytöstä. Hyvää palautetta on tullut myös monistepohjasta, jolla voi antaa  ohjeita sijaiselle.  Luokanopettajan päiväkirjan  kiitelty  erikoisuus on taas juuri päivittämäni  ”Pykäläviidakko”,  johon olen koonnut  aakkosellisesti hakusanoittain  opettajalle tärkeät säädökset. Mallejakin on neljä; kovakantinen tai kierreselkäinen, pieni tai iso.

Jokaisessa Luokanopettajan päiväkirjassa on ollut teema, jota käsitellään kaikilla viikkoaukeamilla. Tämän painoksen teemana ovat vanhat ja uudet suomalaiset. Opettajille annetaan siis vinkkejä kulttuurien ymmärtämiseen.  Kullekin viikolle on koottu teemasta ajatelmia ja toiminnallisia ideoita tukemaan opettajaa ja hänen luokkaansa.

Luokanopettajan päiväkirjaa voi tilata netistä osoitteesta www.suomenluokanopettajat.fi

Ei kommentteja: