Kirjoja

Kirjoja

torstaina, marraskuuta 06, 2014

WARNING. Löydetty vakava opettajia koskeva työturva-aukko

Päivitetty 7.11 (ks. loppu)
AIVAN muutama päivä sitten opettajien edunvalvojat  tavoitti hurja viesti, että eräiden suurten kaupunkien- joihin kuuluu ainakin Espoo - henkilöstöhallinto on löytänyt opettajien työturvasta aukon, jota aiotaan nyt  käyttää.

Kyse on siitä, että uusia opettajia- vakituisia tai määräaikaisia-  ei palkattaisikaan enää lukuvuoden (tai lukukauden ) alusta vaan vasta kun, koulu  suunnittelu-päivineen faktisesti alkaa. Kerrotaan, että esim. Espoo olettaa säästävänsä näin vuosittain 455 000 €.

YKSITYISKOHTIA siitä, keitä kaikkia tämä menettely koskee (esim. myös uusia rehtoreita?), en tunne. Mutta jo idea kylmii.

AIKAISEMMIN näin on toimittu lähinnä sääliä herättävissä kriisiskunnissa määräaikaisten opettajien ja sijaisten osalta. Niissähän viranhoitomääräys on usein annettu vain koulun  työpäivien osalle - mutta että vakavaraisissa sivistyskunnissa ja kaikkien uusien opettajien osalta. Huh.

Kyseessä olisi merkittävä opetusalan palkkapottiin kohdistuva leikkaus. Mutta ennen muuta se iskisi nuoriin opettajiin.  Suuruudeltaan leikkaus vastaa lomarahojen leikkausta. Tuosta Espoon osalta lasketusta 455 000:sta eurosta voi päätellä, että tällaisia uusia opettajia Espoossa olisi noin 200-250- siis noin 10% opettajakunnasta. Ja tähän ryhmään kuuluvilta siis  leikattaisiin  vuosipalkasta 4%.

TOTTAKAI OAJ reagoi tähän. Hihat on  kuulema kääritty. Nyt luetaan silmät tapilla laki- ja sopimuspykäliä (niin luulen) ja yritetään selvittää, kuinka tällainen on mahdollista. Jos se on, kyseessä on merkittävä työturva-aukko, joka on yritettävä tukkia. Jos siinä ei onnistuta  sama menettely vyöryy vääjäämätä kaikkiin kuntiin.

MITÄ keinoja OAJ:lla voisi olla? Kevein on järkipuhe.  Rankin on hakusaarto?

SOOL tyrmää Helsingin, Espoon ja Vantaan aikeet leikata opettajien palkkoja

Pääkaupunkiseudun isot kunnat suunnittelevat palkkaavansa uudet opettajat jatkossa vasta elokuun puolivälistä. Tämä halvaannuttaisi lukuvuoden aloituksen, vaarantaisi oppilaiden oikeusturvan ja tarkoittaisi yksipuolista palkanalennusta opettajile. SOOL tulee tarvittaessa suosittamaan, että sen jäsenet hakeutuvat töihin muualle.

Lisätty 7.11.
Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL
Kannanotto 6.11.2014

SOOL TYRMÄÄ HELSINGIN, ESPOON JA VANTAAN AIKEET LEIKATA OPETTAJIEN PALKKOJA

Helsinki, Espoo ja Vantaa suunnittelevat opettajille yksipuolista palkanalennusta palkkaamalla uudet opettajat vastaisuudessa vasta elokuun puolivälistä nykyisen elokuun ensimmäisen päivän sijaan. Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL pitää suunnitelmia käsittämättöminä. Menettely halvaannuttaisi lukuvuoden aloituksen ja vaarantaisi oppilaiden oikeusturvan.

Oppilaiden oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen sekä turvalliseen oppimisympäristöön vaarantuu, kun opettaja ei ehdi ennen opetuksen alkua suunnitella opetusta ja perehtyä opetussuunnitelmiin, opetusmateriaaleihin, oppilaiden erityistarpeisiin eikä koulun turvallisuuskäytäntöihin. Kuntien on turha odottaa, että opettajat tekisivät kaiken tämän ilman palkkaa. Opettajalla ei ole laillista oikeutta tutustua oppilaita koskeviin tietoihin tai työnantajalla luovuttaa tietoja ennen kuin palvelussuhde on voimassa.

SOOL ei voi mitenkään hyväksyä suunniteltuja leikkaustoimenpiteitä. Ne kohdistuvat oppilaiden lisäksi erityisesti vastavalmistuneisiin opettajiin sekä sijaisuuksia tekeviin opettajaopiskelijoihin. Uusi palkkausmenettely johtaisi jatkossa myös siihen, että työpaikkaa vaihtavat opettajat irtisanoisivat virkansa mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa, jotta eivät menettäisi puolen kuun palkkaa. Tällöin koulujen alkuun mennessä ei ehdittäisi hakea tilalle uutta opettajaa.

Opetustoimesta on jo tehty isoja leikkauksia. Kuntien nyt suunnittelemien toimenpiteiden kustannusvaikutukset olisivat vain muutamia satoja tuhansia euroja vuodessa. Kuvittelevatko leikkauksia suunnittelevat isot kunnat saavansa yksipuolisilla palkanalennuksilla parhaat opettajat palvelukseensa? Imagotappiot lienevät säästöjä suuremmat ja SOOL tuleekin tarvittaessa suosittamaan, että sen jäsenet hakeutuvat töihin muualle.

Lisätietoja:

Maiju Laurila, puheenjohtaja
050 560 2214

Markus Ropponen, pääsihteeri
020 748 9656

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos opettaja tosiasiallisesti aloittaa työt VESO-päivänä, niin onko tuo nyt niin kamalaa? Samalla rahalla voidaan palkata vaikka 5 kuraattoria.

Martti Hellström kirjoitti...

Kuraattoreita tarvitaan lisää, mutta toivottavasti siihen löydetään ihan omat rahat.

Tässä on kysymyksessä periaate. Yksi ryhmä opettajia: nuoret ja kuntaa vaihtavat opettajat, asetetaan muita huonompan asemaan. Esim. luokaopettajien palkka on matala, tuskin suomalaisten keskiansiotasoa, vakka koulutus yliopistotasolla vie viisi vuotta. Kahden viikon palkan menetys esim. kuntaa vaihdettaessa tekee pk-seudulla ison oven perheellisen opettajan talouteen.

Mikko Jordman kirjoitti...

Anonyymin kommentin taustan voi ymmärtää. Samaa mkielötä en ole.

Uuden toimintatavan perusteita ei voi ymmärtää.
Jos tähän suuntaan mennään, opettajan oikeasti KUULUU olla suunnittelupäivään asti tekemättä mitään. Ja UUDEN opettajan ei kuulukaan tietää mitä tehdä.

Opettajien työaikajärjestelmä vaatii päivistystä tähän päivään. Ei menneisyyteen.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on mielestäni kyse isommastakin kuvasta, nimittäin opettajien palkkaperusteista ylipäänsä. Vieläkin heikommassa asemassa ovat äitiysloman sijaiset, jotka ovat kuudesosan vuodesta palkatta samasta työstä kuin muut. Siinä suhteessa tämä ei tunnu vakavalta. Säästöjähän on saatava, se lienee fakta. Kipeitä ovat aina nämä, jotka kohdistuvat suoraan henkilöstöön...

Martti Hellström kirjoitti...

Opettajien äitiyslomasijaisten oikeuksen ratkaiseminen on osoitautunut yhdeksi vaikeimmista asioista.

Anonyymi kirjoitti...

Itseasiassa töiden aloittaminen vasta veso-päivänä ei ole mahdollista. Esimerkiksi vastavalmistunut tai työuransa alkupuolella oleva opettaja on aikamoisessa kiireessä ja hädässä. Uusi työyhteisö, uudet käytännöt, uudet oppilaat, (lähes aina) uudella luokka-asteella opettaminen ja sen kautta uuden materiaalin läpikäyminen - olisikohan tuossa jo useampi peruste sille, että määräaikaisenkaan ei tule olle heittopussi. Hän tekee samaa työtä kuin vakituisetkin ja joskus jopa joutuu panostamaan työhönsä enemmän. Samalla voitaisiin myös käydä äitiyslomasudenkuopan kimppuun.

Anonyymi kirjoitti...

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun lomautuskunta (2014)KIrkkonummi teki näin tänä syksynä, uudet ja määräaikaiset palkattiin 8.8. alkaen.
Juha Wikström
opetustyöläinen

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on vuosi vuodelta menty siihen suuntaan, että alan lähestyä päätöstä, missä en tee enää ikinä iltaisin, viikonloppuisin tai ennen lukuvuoden alkua.

Nykyisin aineenopettajana voin vetää samoilla systeemeillä eläkkeeseen asti ja viis veisata eriyttämisistä sun muista. Luokanopettajana en voisi.

Tämä olkoon hiljainen protestini sekä kuntien ikävälle asenteelle että ajalle, missä opettajien halutaan vapaa-aikanaan tekevän materiaalipaketitkin niin laajoiksi, että kunta voi säästää jättämällä oppikirjojen ostamisen väliin.

Sijaiskieltoon olen jo reagoinut ilmoittamalla, että itse en valvo muita luokkia elleivät oppilaat ole kaikki fyysisesti samassa tilassa. Koska liikuntasalissa ei yleensä vapaata ole, en usko että tämä tulee eteen.

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole lainkaan harvinaista, että määräaikainen opettaja aloittaa työt vasta VESO-päivänä. En ymmärrä, miksi pitäisi maksaa siis palkaa jo 1.8. alkaen.

Martti Hellström kirjoitti...

Hei

Mm. SOOLin tiedotteessa on perusteluja. Nostan esiin velä kaksi ongelmaa:

- jos opettaja, joka kuuluu vanhaan eläkejärjestelmään (jossä on ammatillinen eläkeikä 60 v, vaihtaa töihin kuntaan, joka palkaa hänet vasta VESO-päivänä, hän putoaa uuteen eläkejärjestelmään.
- katko vaikuttaa myös moniin etuihin.

Anonyymi kirjoitti...

Opettajilla on muutenkin niin hyvät lomaedut ja hyvä palkka työaikaan nähden, että tuo on yksi pikkujuttu. Opettajille pitäisi nyt laman aikaan keksiä jotain töitä kesällekin. ja miten voi olla mahdollista, että edelleenkin hoitovapaan voi aina keskeyttää kesäloman ajaksi ja nostaa täyttää palkkaa. Aikamoisia etuja. Koulupsykologi, kuraattori ja terkkari painavat paljon pidempää päivää, pienemmällä palkalla kuin luokanopettaja ja lähes kolme kertaa lyhyemmillä lomilla, hemmetin raskasta työtä. Sivusta olen seurannut sekä opettajien että näiden muiden työtä...

Martti Hellström kirjoitti...

Tanks Anonyymi.

SINÄ: Opettajilla on muutenkin niin hyvät lomaedut ja hyvä palkka työaikaan nähden, että tuo on yksi pikkujuttu.

MINÄ: Opettajilla on (ellei pyhiä osu) 190 koulupäivää vuodessa + 3 muuta työpäivää. Palkka on sama kuin teollisuuden keskipalkka. Vaikka pätevyysehtona on akateeminen loppututkinto.

Päivittäistä työaikaa on selvitetty vuosien varrella. Kun otetaan huomioon oppituntien valmistelu- ja jälkityöt, viikkotyöaika on hyvinkin 40 t.

SINÄ: Opettajille pitäisi nyt laman aikaan keksiä jotain töitä kesällekin.

MINÄ: Miksi?

SINÄ: ja miten voi olla mahdollista, että edelleenkin hoitovapaan voi aina keskeyttää kesäloman ajaksi ja nostaa täyttää palkkaa. Aikamoisia etuja.

MINÄ: Tämä ei ole ihan fiksu tilanne. "Oikeissa töissä" oleva voi siirtää vuosilomansa äitiysloman jatkoksi, ope ei voi,

SINÄ: Koulupsykologi, kuraattori ja terkkari painavat paljon pidempää päivää, pienemmällä palkalla kuin luokanopettaja ja lähes kolme kertaa lyhyemmillä lomilla, hemmetin raskasta työtä.

MINÄ: Jaan huolesi heidän työmäärästää, Työpäivä ei ole pitempi ja ainakin psykologien palkka on ok.

ja lopuksi: Oleellisinta on lasten hyvinvointi.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt kun Espoossa kaikkien pitää säästää, niin tuo ihan oikeasti voisi olla yksi säästökohde, että uudet opet tulevat töihin vähän myöhemmin.

Miten muuten aiot äänestää espoolisän suhteen? Kehityspykologisten teorioiden mukaan alle 2 (mieluiten alle 3) vuotiaalle paras hoitopaikka on koti, joten toivottavasti espoolisää saisi ainakin 2 v asti.
Espoolisän säästöt jää pieniksi, jos mammat rupeavat joukolla tuomaan isoja sisaruksia päiväkotiin ja jäävät pelkan vauvan kanssa kotiin + vaikutukset tulevaisuuteen, mitkä sitten näkyvät koulumaailmassakin. Mm. liian pienenä aloitettu päiväkotiura liian isossa ryhmässä on todettu olevan yhteydessä aggressiivisuuteen. Espoon pitäisi saada ensin kuntoon päiväkodit ja palkattua pätevää henkilöstöä, nythän vaikeuksia saada pätevää henkilökuntaa.(Pienen lapsen sosiaalisuus kirja, Keltinkangas-Järvinen)

Martti Hellström kirjoitti...

Nythän "oikea" kysymys on: Onko Espoossa nyt säästettävä? Vai koroettava mannr-Suomen toiseksi alhaisinrta vero%:a.

Espoo lisä on yksi niistä asioista,joista ryhät käyvät parhaillaan neuvotteluja.