Kirjoja

Kirjoja

torstaina, heinäkuuta 31, 2014

Tasan 25 vuotta sitten


Nuori Martti vilkuttaa 25 vuoden takaa vanhalle Martille.
Vanha Martti lähettää takaisin viestin: hyvin se meni.
Ihan hyvin. 
SE oli siinä. Kävin tänään koululla, luovutin koulusihteerille avaimeni ja puhelimeni. Kirjoitin seuraajalleni virkalistan ja ohjeita lukkarintekoon. Naputtelin puolen kymmentä OHR-kokouksen pöytäkirjaa ja  kymmenkunta oppilaskohtaista salassa pidettävää sivua. Laitoin kollegoille viestin, että sähköpostini ei enää toimi maanantaina. Klo 17.07 painoin kanslian ovet kiinni, ja tein vielä kierroksen pihalla. Se oli siinä.

Auroran koulu 80-ja 90-lukujen asussa: Kaksi punaista parakkia, puuinen lisä-
siipi, kivinen päärakennus ja opettaja-asuntola. Syksyllä 1989 asuntolassa
asui Auroran opettajista Anna-Liisa Korhonen, Osmo Sorsa, Juha Hyvärinen
ja Maarit Tyrjy.
TASAN 25 vuotta sitten 31.7. 1989 samalla pihalla tallusteli silloin 35-vuotias nuori luokanopettaja ja FM Martti Hellström. Oli maanantaipäivä. Eläkkeelle siirtyvä rehtori Olavi Lamberg piti kiinteistön luovutuskokouksen. Kävimme paikat läpi kävellen: päärakennuksen ja silloisen punaiset parakit. Kaikki näytti tosi toimivalta, vähän vanhalta ja nuhruiselta, mutta toimivalta.

Paitsi kanslia. Se oli tosi pikkuinen (nykyinen arkistohuone). Ja siinä oli kaksi työpöytää, toinen rehtorille ja  toinen koulusihteeri Airille.  Pöydällä oli puhelin. Kopiokone oli viereisessä opettajainhuoneessa. Samoin keskusradio. Kännykäitä ei ollut. Faxia ei ollut. Tietokoneita ei ollut. Mutta talossa oli kerta kaikkiaan upeaa talonmies Pauli Puranen, josta Olavi käski pitämään kiinni kynsin hampain. Pauli asui vaimoinen koululla, talonmiehen asunnossa, joka toimi pitkään  mm. sinikarhujen tilana.

Olavi oli palkannut opettajat ja laatinut lukkarit valmiiksi. Siihen aikaan kaikki jakotunnit ja muut oli tiukkaan säädelty. Olavi antoi avainnipun ja selitti, minkä oven mikäkin avaa. Hän näytti myös, kuinka hälyt laitetaan päälle.

Nuori ei-ihan-vielä-rehtori puhkui intoa. Tuskin malttoi odottaa seuravaa päivää, jolloin valtikka siirtyisi oikeasti hänelle. Tuskin nukkui kunnolla. Miltä tuntuisi olla rehtori? Miten kaikki lähtisi  käyntiin?

NIINPÄ. Siitä on tasan 25 vuotta.
Hallintoa hoidettiin  vuosien varrella kolmesta eri kansliasta käsin. Tämä viimeinen oli opettaja-asuntolassa.

NYT se on tyhjennetty. Ja tehtävä täytetty.

1 kommentti:

Päivi kirjoitti...

Job well done, Martti! Aurinkoista ja onnellista ensimmäistä päivää oloneuvoksena. Mauti joka hetkestä, olet ne ansainnut, jok'ikisen!