Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, heinäkuuta 19, 2014

Isovanhemmat kasvattajina

Alustava tehtävän määrittely ukille
TÄSSÄ on muutaman viikon ajan saanut opetella uutta kasvattajan roolia. Isä ja opettaja sitä on oltu pitkään. Mutta, millaista on olla ukki.  Mitä isoisän rooliin kuuluu? Tein pienen googletus-retken.

Se viesti meni perille heti, että oman lapsen lasta ei kasvateta samalla lailla kuin omaa lastaa. Joka asiaan ei saa sekaantua.  On kunnioitettava lapsen vanhempien roolia. Lapsen lasta ei kasvateta edes kuin omaa oppilasta.  Isovanhemmalla kun ei ole opettajankaan kasvatusoikeutta. Mutta ei rooli ole yhtä ohut kuin suhde naapurin lapsiin. Isovanhempi on lapsen elämässä  pysyvä hahmo, ja harkitsee tarkemmin, mitä tekee ja sanoo. Ukki ja mummi haluavat  varmasti kantaa vastuun siitä, että se, mitä he  tekevät  ja sanovat voi vaikuttaa lapsen kasvuun - myönteisesti tai kielteisesti.

Jotenkin tosi  kamalasta tilanteesta kertoi uutinen parin päivän takaa, jossa mummi tosin vapautettiin syytteestä siitä, että oli heittänyt oluttölkillä lapsenlastaan (ks. lisää). Huh. Mutta ei heitetä kiveä.

EI  ole näilläkään nettiin Suomi24-palstalla kirjoittaneella helppoa:
" Ärsyttää, kun isovanhemmat pilaavat kasvatuksen tulokset! Miksi mummot ja vaarit haluavat omia lapsenlapsiaan ja puuttua kasvatukseen? Osa isovanhemmista pilaa lastenkasvatuksen kaiken sallivalla lepsuilulla, "kyllä mummo/vaari antaa, kun äitisi/isäsi ei anna". Osa isovanhemmista yrittää korjata omia kasvatusvirheitään asettumalla äidin ja isän yläpuolelle kasvattajana. Miksi nämä itsekkäät isovanhemmat eivät tajua, että kasvatusvastuu on lapsen vanhemmilla? Äiti ja isä ovat vastuussa lapsistaan ja he saavat puuttua myös isovanhempien älyttömyyksiin.  On todella röyhkeää sallia lapsille mummoloissa kotona kiellettyjä asioita ja jopa arvostella lapselle hänen omia vanhempiaan. "Kyllä minä antaisin sinun tehdä sitä ja tätä .......mutta kun äitisi ja isäsi eivät anna!"
"On raivostuttavaa, kun lapsen oman kodin tavat käännetään päälaelleen mummolassa! Isovanhempien päähän ei mene, että lapsiperheessä syödään pääruoka ennen jälkiruokaa, ei syödä välipaloja kaapista+jääkaapista koko ajan, TV ja tietokone eivät ole auki aamusta iltaan jne."
ENPÄS osannut ajatellakaan noin. Mieleen tosin palasi muutama erimielisyys oman isäni kanssa esikoisemme kasvatuksesta. Pasifistina kielsin Rikulta kaikki aseet. Isoisä sen sijaan osti kaappiin kaiken näköisiä konepistooleita. Nyt sille osaa vain nauraa.

Netistä löytyi myös varsin romanttisia  toiveita. Isovanhempi näyttää: Näin pujotetaan mato koukkuun, näin tehdään kaarnavene, näin leivotaan mustikkapiirakkaa ja lämmitetään sauna. Mummolassa hakataan halkoja. Marjastetaan. Jaa-a. Vuonna 2014? Onkohan minusta tuollaista iloa?

ET-lehdestä löysin kivan artikkelin  Isovanhemmat auttavat lapsiperheitä.
Juttu perustui lukijoille tehtyyn kyselyyn.  Sen mukaan isovanhemmat osallistuvat lastenlastensa elämään monin eri tavoin. Sekä rahallista että hoitoapua annetaan paljon. Kanssakäymisessä lapsiperheiden kanssa on myös  ongelmia. Suhteet isovanhempien ja lapsiperheiden välillä ovat melko hyvät, suurimmat erimielisyydet liittyvät arkisiin kasvatusasioihin. Monet isovanhemmat myöntävät, että mummulassa säännöt ovat hiukan väljemmät: herkkuja syödään enemmän ja nukkumaan mennään myöhemmin. Suurin osa lasten vanhemmista hyväksyy tämän. Kaikki eivät. 
"Autamme, kun pyytävät, tuppaudu emme ja koetamme pitää näppimme irti ja suumme supussa heidän huushollinhoidostaan," vastasi eräs isoäiti kyselyssä. 
Lapsiperheet pitivät riittävänä, jos isovanhempien hoitavat lastenlapsiaan edes muutaman kerran kuukaudessa. Ja tämä oli myös isovanhempien mielestä juuri sopiva määrä. Vain muutama prosentti ei hoida lastenlapsiaan ollenkaan.

Hoitoavun (65 %) lisäksi isovanhemmat kuljettavat lapsia hoitopaikkaan tai harrastuksiin, auttavat perheen kotitöissä ja kuuntelevat ja neuvovat. Rahaa antaa noin kolmannes, ja yli puolet ostaa lastenlapsilleen vaatteita ja tarvikkeita. Tämä on mieluista isovanhemmille sekä lapsiperheille.

Arvokkain apu, jota isovanhemmat voivat vauva- ja lapsiperheille antaa, on aika. Tästä olivat sekä lapsiperheet että isovanhemmat samaa mieltä.
LÖYSIN netistä myös muutaman opinnäytetyön teemasta. Seija Tirkkonen on tehnyt vuonna 2000 kasvatustieteen pro gradun aiheesta.  Hän teemahaastatteli 12 isovanhempaa. Lopputulokseksi tuli: " Se on semmonen sivustakattojan rooli". Isovanhemman tehtävä on olla taustatukena ja luoda turvallisuuden tunnetta lapsen lapselle.

Heidi-Maria Hietala ja Heidi Hietalahti ovat tehneet vuonna 2008 amk- opinnäytetyön sosiaalialan koulutysohjelmassa lasten näkemyksistä tämän päivän isovanhemmista ja heihin kohdistamistaan odotuksista. Aineisto kerättiin yhden luokan ainekirjoituksista. Tutkimustuloksista ilmeni, että tämän päivän isovanhemmilla oli (lasten mielestä) viihdyttäjän, yhteisen ajan antajan, opettajan, lahjojen antajan sekä auttajan muotokuvia. Isovanhempien tärkeimpiä tehtäviä olivat yhdessä oleminen, perinteen siirtäminen, tapakasvattaminen ja auttaminen. Lapset odottivat isovanhemmiltaan turvaa, yhteistä ajanviettoa sekä rahaa ja lahjoja.


Löysin netistä Super-ukko- t-paidan. Sen
mukaan ukki on aputoimies, joka heittää,
hakee, huoltaa ja hoitaa :-)
Viivi Heikkilä ja Mira Korkalainen ovat tehneet vuonna 2008 amk-hoitotyöhön liittyvän opinnäytetyön isovanhempien roolista lastenlastensa elämässä. Metodina oli heilläkin teemahaastattelu. Isovanhemmat osallistuivat lastenlasten elämään  auttamalla arjessa perhettä, rakastamalla, psykososiaalista kehitystä tukemalla, pitämällä yhtyettä eri tavoin, opettamalla elämäntaitoja ja arkielämän taitoja.  Kaikkina ikäkausina korostui isovanhempien merkitys tukiverkostona perheelle. Valtaosa tutkimukseen haastateltavista koki olevansa rakkauden antaja tai elämän opettaja.

OLISIKO ukin rooli alustavasti tiivistettävissä: arjessa auttaja (myös rahallisesti), (pyyteettömästi) rakastava, pienten elämäntaitojen opettaja ja kiireettömän ajan antaja. Ja kaikki vain lapsen omien vanhempien niin halutessa :-)

PS. Suomen Isovanhemmat ry:llä on nettisivut. Sinne on poimittu  melkoisesti lehtijuttuja isovanhempien roolista. Kunhan luen, syventelen.

Ei kommentteja: