Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, maaliskuuta 10, 2013

Koulujen sisäilmaongelmia myös Espoossa


         ESPOON omassa paikallislehdessä on tärkeä  Klaus Nurmen toimittama artikkeli espoolaiskoulujen sisäilmaongelmista.Veräjäpellon koulun vanhempain-yhdistys vaatii, että  oppilaat pitää siirtää väistötiloihin mahdollisimman pian rakennuksen kosteus- ja homevaurioiden takia. Ks. http://www.lansivayla.fi/artikkeli/226716-sisailma-reistaa-verajapellossa

         TÄMÄN päivän Hesarin yleisönosastolla on myös kirjoitus homeongelmista. Kirjoittajan mukaan hometta syntyy aina, kun seiniin tms. pääsee kosteutta ja lämpötila on yli 0 °C.

LV:n mukaan Veräjäpellon koulussa  (valmistunut vuonna 1967) katto on vuotanut usein, samoin putket. Lumien sulaminen ja runsaat sateet  ovat tuoneet vettä kellariin. Hissikuilun pohja oli lehden mukaan viime vuonna liejun peitossa.  Joten kasvualusta  homeelle onolemassa.

         HOME-EPÄILYISSÄ avainroolissa on Espoon seudun ympäristöterveys. Jos sen mielestä tilat ovat epäterveelliset, sillä on oikeus kieltää tilojen käyttö. Ympäristöterveys tulee paikalle, jos kiinteistön omistajan (Espoon tilakeskus-liikelaitos) toimittamat, aiemmin tehdyt tutkimukset antavat aiheen huoleen. Vaikka Veräjäpellossa lapset ja opettajat oireilevat, vaikka eri puolilla rakennusta on havaittu mm. mikrobivaurioita ja sädesieniä, vaikka katossa on valumajälkiä ja osassa tiloista haisee viemärille ja maakellarille, vaikka  ilmanvaihdon kautta luokkiin on  ilmeisesti myös levinnyt mineraalivillakuituja, tiloja ei julistettu vaarallisiksi.

TILAKESKUS on tehnyt sisäilmatutkimusten perusteella Veräjäpellon koulussa korjauksia, jotka päättyivät maaliskuun alussa. Töitä on tarkoitus jatkaa kesällä. Koulun ilmanvaihtoa pidetään päällä  ympäri vuorokauden.
– Näkemyksemme mukaan koulunkäynti voi jatkua Veräjäpellossa, sanoo Espoon tilakeskus-liikelaitoksen toimitilapäällikkö Harri Kivinen Länsiväylän mukaan.  Kaupunki laittaisi tilat kiinni jos niissä ilmenisi terveyshaittaa, hän vakuuttaa.

         RATKAISU ei ole helppo. Espoossa ei  juuri ole väistötiloja. Ongelma on myös se, että meillä ei ole yksimielisyyttä siitä, millainen sisäilma on vaarallista ja miten vaara todennetaan. Juuri viime viikolla Hesari (tässä linkki) kertoi, että suuri hometutkimus kaatui sisäisiin ristiriitoihin. Jos oikein ymmärsin, toinen riidan osapuoli piti ihmisten oireilua riittävänä indikaattorina.

         KAIKKIALLA Suomessa kouluissa on  samankaltaisia ongelmia. Korjaukset vaatisivat miljardeja. Espoossa on arveltu, että jopa 55 koulussa noin 100:sta on huono sisäilma. Uusi  opetus- ja  varhaiskasvatuslautakunta on tiettävästi pyytänyt virkamiehiltä selvitystä koulujen sisäilmatilanteesta.  Asiaa  tullee huhtikuun kokouksen asialistalle.

MYÖS Auroran koululla on sisäilmaongelmia. Meillä on tehty usean vuoden korjaustöitä. Lisäksi vanhan  rakennuksen luokkiin on tuotu erillisiä ilmanpuhdistimia. Osalla oireet ovat hieman hellittäneet, kaikilla ei lainkaan. Useita työntekijöitä on joutunut vaihtamaan työpaikkaa. Pari lasta on  joutunut siirtymään näistä syistä toisiin, terveempiin  koulutiloihin. Auroran koulun osalta ollaan suunnittelemassa kokonaan uutta koulurakennusta, jonka pitäisi valmistua syksyllä 2016. Oman koulumme väki toivoo samoin kuin Veräjäpellossa mahdollisimman nopeaa siirtymistä väistötiloihin- jopa ennen purku- ja rakennustöiden alkua.

Ei kommentteja: