Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, syyskuuta 23, 2011

Olympia-projekti. Osa 5

Opettajamme Pia ja Julia ovat juuri nyt Ateenassa.  Maa kuohuu. Torstaina  oli päivän yleislakko  talouskriisin vuoksi. Julkinen liikenne oli poikki, ja mm. koulut kiinni.  Kaduilla oli mellakkapoliiseja. Ateenassa ei ole ihan turvallista olla näinä aikoina suomalainen. Yleislakko alkaa uudelleen sunnuntaina ja jatkuu 16.10. saakka. Huh!

Kaikki tietysti toivomme, että  Pia ja Julia pääsevät Suomeen viikonlopun aikana, ja pääsevät palaamaan vahvistamaan TeamAuroraa.

TÄSSÄ 1.10 Saapunut viimeinen raportti.


5. päivä

Hyvästeltyämme Akatemian, lähdimme kohti Ateenaa. Matkalla pysähdyimme Delfoihin, jossa aika tuntui pysähtyvän. Jylhän Parnassos-vuoren rinteille rakennettu kaupunki oli vaikuttava. Muinoin Delfoin ajateltiin olevan maailman keskus. Kerrotaan, että Zeus laski lentoon kaksi kotkaa, yhden kummaltakin maailman laidalta. Paikkaan, jossa kotkat kohtasivat, heitti Zeus pyhän kivipaaden osoittamaan maailman napaa. Delfoin oraakkelit antoivat ihmisille ennustuksia, joita papit tulkitsivat.
Ateenaan tultuamme jouduimme mielenosoituksen keskelle Sindagman aukiolla. Opiskelijat ja julkisten alojen työntekijät olivat vihaisia tuleviin palkkojen alennuksiin. Haastattelimme sekä mielenosoittajia, että paikalla olleita mellakkapoliiseja asian tiimoilta. Opiskelijoiden mielestä akateemisen tutkinnon suorittaneiden minimipalkan laskeminen 501 euroon on kohtuutonta. Poliisien 1200 euron palkka laskee 250 euroa. Keskipalkka kreikkalaisilla on 900 euroa. Torstaina on suurempi mielenosoitus, jolla pyritään kaatamaan hallitus ja järjestämään uudet vaalit.

6. päivä

Yrityksemme käydä kouluvierailulla kaatui lakkoon, joka piti koulut kiinni ja sulki julkisen liikenteen. Selvittelimme sen sijaan hiukan kreikkalaista koulujärjestelmää. Kouluissa on isot luokkakoot. Tänä syksynä oppilaille ei ole ollut varaa hankkia kirjoja. Koska opetus täällä perustuu ulkoa oppimiseen, on koulunkäynti haasteellista. Koulussa pyritään oppimaan perusasiat, mutta se ei riitä jatko-opintoihin. Lisäksi lapset käyvät iltakoulussa, jossa he opiskelevat vähintään englantia ja jos vanhempien rahat riittävät, myös muinaista kreikkaa. Iltaopetus maksaa 50-150 e/kk.

Opiskelu on mahdollista, mikäli vanhemmat pystyvät sen maksamaan. Opiskelijat eivät saa opintolainaa eivätkä –tukia. Ainoastaan pappiskoulu ja armeijakoulutus ovat ilmaisia.

Opettajat saavat palkkaa noin 1000 e/kk, pienissä kylissä hiukan enemmän.
Täällä työskentely haastaa opettajuuden, sillä käytössä on vain liitutaulu. Työolot ovat surkeat, sillä talvikuukaudet ovat kylmiä ja kouluja lämmitetään vain, jos vanhemmat sen maksavat.

1 kommentti:

Pia kirjoitti...

Kaikki tapaamamme kreikkalaiset olivat uutisia seuraavia, ja arvioivat meitä sen mukaisesti. Keskusteluiden myötä kävi kuitenkin ilmi, ettei suomalaisia kohtaan minkäänlaista kaunaa ollut. Kreikkalaiset olivat pettyneitä omaan hallitukseensa, joka jatkuvasti on kysyttäessä väittänyt rahaa olevan. Kansalaisille tämänhetkinen tilanne oli tullut täytenä yllätyksenä.

Yleislakko puolestaan osoittautui laittomaksi, joten se toivottavasti jää toteutumatta. Julkishallinto puolestaan on lakossa yksittäisiä päiviä jatkuvasti.