Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, toukokuuta 08, 2010

OAJ:n puheenjohtajaehdokkaiden kiertue kävi Vuosaaressa


KUVA: ESPOON JA KAUNIAISEN opettajien paikallisyhdistyksen puheenjohtajapaneeli pidettiin Vuosaaressa. Paikalla olivat ehdokkaista Olli Luukkainen, Päivi Koppanen ja Pekka Lempiäinen. Risto Kangas oli yhteistyöseminaarissa vain perjantai-illan.

WARNING. Tämä on subjektiivinen ja muistinvarainen lastu käydystä paneelista. WARNING

PANEELILLE varattu tunti yhteistyöseminaarin lauantai-aamuna hieman venyi. Kysymyksiä oli paljon, ja vastaukset mainioita, näin paneelin vetäjän näkökulmasta. Aloitimme puhumalla ehdokkaiden johtoarvoista. Luukkaisen työtä ohjaa kuunteleminen, Koppasen sitoutuminen ja Lempiäisen tasa-arvo. Kaikilla oli esittää myös arvotekoja.

Toinen teema oli ennalta arvattava: Mikä OAJ:n puheenjohtajan tehtävässä kiehtoo? Valta ja mahdollisuus vaikuttaa sieltä nousi esiin. Ei palkka lainkaan, kysyin.

OAJ:n puheenjohtajan palkka on salainen, joten tarkasti sitä ei saanut kertoa. Kaikki ehdokkaat tiesivät, että palkkaa pidetään kentällä liian korkena. Vain Lempiäinen kertoi ihan euroina, mikä palkka olisi hänestä riittävä: noin 10 000 €. Kaikki ehdokkaat lupasivat tarvittaessa kertoa palkkansa, jos tulevat valituiksi.

Kolmas teema oli johtajuus. Millaisia ehdokkaat ovat johtajina, ja millainen on itsekunkin johtamisfilosofia? Luukkaisella oli oikeaa johtajan kokemusta. Kaikkien johtamisfilosofiaan näytti kuuluvan ihmisten osallistamista, kuulemista ja tulevaisuusorientaatiota. Lempiäinen korosti organisaattorin jaKoppanen puheenjohtajatoiminnassa hankittuja taitojaan. Aika johdonmukaisesti ehdokkaat halusivat olla vahvoja itse visioivia johtajia, ei vain jäsenten tahdon toimeenpanijoita. "Suomalaisia johdetaan edestä!", Luukkainen tiivisti.

Neljäs teema käsitteli eri opettajaryhmien välisiä palkkaeroja. Mikä olisi oikeudenmukainen erojen peruste vai pitäisikö kaikilla opettajilla olla sama palkka? Kukaan ei esittänyt samaa palkkaa. Lempiäinen uskoi vahvasti siihen, että oikeudenmukaisuus toteutuu määrittelemällä kunkin työn vaativuus ja työntekijän taitavuus. Itse en valitettavasti oikein usko tähän, ja Lempiäinenkin myönsi, että hyvä idea ei ole toteutunut käytännössä. Luukkaisen mielestä rehtoreilla täytyy olla korkeampi palkka kuin opettajilla. Koppanen harmitteli, että palkkaerot perustuvat vanhoihin rakenteisiin, joista ei päästä eroon.

Viides teema oli opettajiin kohdistuva väkivallan uhka. Katsoimme insertin aiheesta, ja ehdokkaita pyydettiin pohtimaan, kuinka tuo uhka poistettaisiin. Kukaan ei halunnut kouluun poliiseja eikä kaltereita. Lempiäinen etsi ratkaisua opettajankoulutuksen suunnalta. Koppanen pohti, kuinka väkivaltaisten oppilaitten ongelmat ratkaistaisiin. Luukkainen on itse tehnyt töitä väkivaltaisten lasten kanssa. Ratkaisua ei löytynyt. Oliko kysymys liian vaikea?

Yhteistyötapahtumaan osallistuneilla oli tilaisuus kirjoittaa kysymyksiään lapuille. Paneelin loppupuolella, jokaiseen niistä saatiin ainakin alustava vastaus. Kaikki halusivat lisätä OAJ:n näkyvyyttä kentällä. Kaikki halusivat lisätä jäsenien kuulemista. Kaikki olivat sitä mieltä, että opettajien työmäärää ei saa lisätä- vaan minkäs teet. Lempiäinen halusi suunnata rahaa kentän toimijoille. Luukkainen halusi järjestää uudelleen toimistoväen työtä.

Lopuksi jokainen ehdokas sai vielä esittää yhden kysymyksen kilpahakijalleen. Lempiäistä kiinnosti, millainen neuvottelija Luukkainen on. Hyvä kuulema. Luukkaista kiinnosti, miksi Lempiäinen (ja Koppanen) moittii sopimuksia, kun on itse ollut palkkapoliittisen toimikunnan puheenjohtaja (ja varapuheenjohtaja). Kun ei ole esitetty kuin aina vain yksi vaihtoehto, oli vastaus. Lakko olisi Lempiäisen mukaan ollut liian kallis.

Vihoviimeiseksi ehdokkaat saivat sitten esitellä itsensä kahdessa minuutissa. Esittelyt olivat napakat, siksi moneen kertaan ne oli harjoiteltu.

TUNNELMA säilyi vireänä loppuun saakka. Hannu Suntio kukitti panelistit kuohujuomalla. Päivän reippain heitto oli Päivi Koppasen kommentti blogikirjoittelusta: "Miksi minulla ei ole aikaa kirjoittaa. Minulla ei ole vaimoa. Minä teen töitä." Siihen Luukkainen heitti: "Ei pian minullakaan. Jos tämä jatkuu vielä pari kuukautta!" (Ei jatku. OAJ:n puheenjohtaja valitaan 1,5 viikon kuluttua.)

Tässä linkkejä tämän blogiin aikaisempiin puheenjohtajalastuihin:
PS. Harmi, että Risto Kangas oli poissa tilaisuudesta. Tämän puutteen kompensoimiseksi katsoimme paneelin avaukseksi insertin Valtuuston koulutuspäivien paneelista ja paikalle saapuneet saivat kehua Kangasta. Kaikki löysivät kehuttavaa.

1 kommentti:

Pekka Lempiäinen kirjoitti...

Lue kirjoitukseni palkkausjärjestelmien kehittämisestä www.pekkalem.blogspot.com Suuret kiitokset Martille paneelin vetämisestä ja kommentoinnista!