Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, marraskuuta 18, 2009

Tutustumassa kanadalaisiin kouluihin


VIDEO kouluvierailusta
TIISTAIAAMUNA klo 8.30 hyppäsin opetuspäällikön kanssa rehtori Steve Gardnerin Toyotan tila-autoon. Päämääränä oli Greenborough Public School, usean sadan oppilaan esi- ja perukoulu (8-luokkaan).

Kyllä kouluvierailut ovat antoisia. Tällä koululla on rehtori ja naapurikoulun kanssa yhteinen vararehtori. Rehtorin parina meille koulua esitteli literacy-opettaja- eräänlainen koulun oma ohjaava opettaja.

PÄIVÄ palkittuu neljään osaan. Aamu alkaa liikunnallisella leikillä, jonka vetävät eri luokissa vanhemmat oppilaat. Sitä seurtaa 100 minuttia Literacya, pieni tauko ja sitten about saman verra Numeracya. Lounastauon jälkeen on sitten muita "silppuaineita",

Literacy on kaikkien koulujen pääaine. Opettajatiimit laativat kuuden viikon välein suunnitelman, joka käsitellään case-management ryhmässä. Läsnä on myös rehtori ja literacy-opettaja. Kokous on eräänlainen pedagogisen "oppilashuoltoryhmän", tiimikokouksen ja kehittämiskeskustelujen yhdistelmä. Sen jälkeen laaditaan action plan. Keskeisenä pohjamateriaalina ovat oppimistulokset, joita seurataan jatkuvasti. Kuinka moni on tasolla 1-2-3 tai 4?

Koulun toinen mielenkiinnon kohde on terveellinen elämä (liikunta, ruoka jne.). Tätä teemaa tukevat "oppilassuurlähettiläät". vähän samaan tapaan kuin Malmin koulun ympäristöagentit.

Iltapäivällä pidimme pienen reflektiotuokion kokemastamme. Yorkissa on selkeä ja johdonmukainen systeemi, jolla tuetaan opettajien ammatillista kasvua.Tuki tulee lähinnä koulun omalta tasolta, vertaisilta. Tuki on hyvien käytäntöjen vaihtoa. Rehtori ja literacy-opettaja saavat tukea oppimisverkostonsa toisilta kouluilta. Kuukausittaisia kokouksia johtaa alueen tarkastaja, joka onvastuussa oman alueensa koulujen tuloksista.


KUVA: Kämppäkaverini Oinosen Janne kävi tutustumassa suureen yläkouluun, ja hän tarkkaili erityisesti erityisopetuksen ratkaisuja.

ILLALLA meillä espoolaisilla oli "dinner" Questin väen kanssa. Teemana oli digitaalinen maailma, ja Asko Lippo piti päivällistilaisuuden pöytäpuheen. Kanadalaiset ovat tulossa jo ensi keväänä rakentamaan yhteistyötä tästä teemasta espoolaislukioiden kanssa. Tämän lisäksi puhuimme paljon Yorkissa valitusta käytännöstä, jossa rehtori ja apulaisrehtorit vaihtavat koulu 3-5-vuoden välein paikallise opetuslautakunnan määräyksestä,

2 kommenttia:

E. Krogius kirjoitti...

Terve Martti !

Hienoa meininkiä ja hyviä videoita. Valitettavasti täällä valtuusto leikkaa taas kovalla kädellä 30% näyttäisi tulevan siitä mitä pyydettiin ja olisi todella tarvittu eli ennätysmäisen kovat säästöt taas edessä.
Yksi isä.

E. Krogius kirjoitti...

Hyvää matkaa,

Kiva seurata hyviä videoita ja innokkaita ópettamisverkostoja.

Tuskailen valtuuston kovaa säästölinjaa näyttää siltä että vain 30% saadaan siitä mitä budjetissa koulutus- ja varhaiskasvatukselle pyydettiin lisää, että taas ennätysleikkauksia.
t. yksi isä