Lehti mm. taustoittaa KokoEspoon viime torstaina järjestämää koulusäästö-puhelitilai-suutta. Mankkaan koulun rehtori Lasse Utti kertoi jutussa, mitä uhatut (10 %) ja esitetyt (3%) leikkaukset tuossa yläkoulussa hänen pitkän kokemuksensa mukaan merkitsisivät. Rehtori toteaa, että leikkaukset suurentavat ryhmäkokoa ja kohdistuvat tukitoimiin ja että ne vaikuttavat mm. työrauhaan ja oppimistuloksiin.
Aurorassa 3 %:n leikkaus tarkoittaisi 18 tunnin vähennystä viikossa annettavasta noin 600 tunnista. Niin pieneltä kuin leikkausprosentti voi tuntuakin, se kirvelee. Suuruusluokasta saa käsityksen, jos vertaa nyt esitettyä tuntileikkausta koulun tämän vuoden tilanteeseen. Auroran siestakerhoihin (teatteri-,kuoro-, tietotekniikka-, askartelu jne.) käytetään tällä hetkellä koulun omasta kehyksestä seitsemän tuntia viikossa. Luokkien tukiopetustyyppiseen toimintaan käytetään 18 tuntia viikossa. Jos näihin ei kosketa, on vähennettävä alkuopetusluokkien jakotunteja ja opetettava vierasta kieltä koko luokan kokoisissa ryhmissä.
Kokonaisbudjettiin siirtyminen puhututtaa
Mielenkiintoinen oli myös kaupungin-hallituksen jäsenen Jarmo Jääskeläisen mielipide-kirjoitus koulujen siirtymisestä kokonais-budjettiin. Jarmo - jolla on itsellään pitkä opettajakokemus- ja myös rehtorikokemusta- tarkastelee muutosta monipuolisesti ja uskaltaa nostaa esiin myös uhkatekijöitä.
Ensi viikolla espoolaisrehtoreille järjestetään kahden päivän seminaari, jonka pääteemana on juuri kokonaisbudjetti. Paikalle saapuu myös rehtori Timo Kettunen Oulusta. Oululaisrehtoreilla on asiasta muutaman vuoden kokemus. Monet asiat varmaan aukeavat.
PS. Lehdessä on monta muutakin kivaa juttua. Yhdessä niistä meillä toissa vuonna Raija Herralan luokassa koulunkäyntiavustajana ollut Jarmo Lius kertoo isänpäivästä eroperheessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti