Kirjoja

Kirjoja

torstaina, marraskuuta 12, 2009

Apinanraivolla imemään kokonaisbudjetin hypeä

KUVA: Dipoliin. Kuinka moni upeita innovatiivisia juttuja onkaan saanut näissä tiloissa ideoita mm. Opettaja Osaa- tapahtuma, Freenetin virtuaalikoulu...


Päivittyvä lastu. Pohja-aihio klo 9.20. Eka päivitys klo 11.30. Toinen klo 18.


DIPOLISSA alkoi espoolaisrehtoreiden toinen seminaaripäivä. Tavoitteena on ottaa kokonaisbudjetin tekniikka haltuun.

AVAUSPUHEENVUORON käytti sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä.

PITKÄLÄ kertoi olleensa budjettineuvotteluissa, mutta sisällöistä hänen huulensa olivat sinetöidyt. Hänkin oli huolissaan valtionosuusjärjestelmän uudistuksesta, johon liittyy luopuminen yksikköhinnoista (normitaso).


Pitkälä kannusti rehtoreita kokonais-budjettiin. Hänen mukaansa hyvään johtamiseen liittyy vuorovaikutus, kunnioitus ja luottamus. Tarvitaan yhteisiä sääntöjä, mutta pitää myös yksiköissä olla oikea määrä valtaa ja vastuuta. Jokaisen työyhteisön pitää miettiä, mikä on olennaista, mikä on suurin ongelma ja suunnata resurssit siihen. Yksi väline on, että tiedetään tarkkaan, mitkä resurssit ovat käytettävissä. Tähän saakka palkkarahat ovat sidottuja, järjestelmä on ollut jäykkä.

Hän lupasi, että kokonaisbudjetin yhteydessä hankintakielto poistuu, eikä sijaiskieltoa tarvita. Myös palkkarahat vapautuvat joustavaan käyttöön.

Kokonaisbudjetin haltuuntotto

KUVA: Lämpökamerakuva seminaariväestä teeman yhteydessä.


Koulukohtaisen budjetin käsittelyyn oli varattu loppupäivä, Asiaa esittelivät talouspäällikkö Kirsti Askolin ja talousasiantuntija Tuija Lindstedt. Meille selvitettiin mitkä menot ovat kouluntason vastuulla ja mitkä jäävät keskitetyiksi. Vielä moni asia oli yllättäen auki, mm. avustajapalveluiden sijaisrahat puutuivat kokonaan.

Seurantavälineinä kouluilla tulevat olemaan Qlikview, ERP- Pk kirjanpidon kyselijä ja palkkaerittelyt (paperisina kouluille) puuttuu sivukulut.

Hankinnat

Hankinnoista puhui hankintapalvelujen päällikkö Jouni Kokko. Teema herättää aina tunteita. Moni pohtii, mikä on kilpailutuksen lisäarvo, jos tavarat ovat kalliimpia kuin lähikaupoissa.

Ryhmätyöt

Lounaan jälkeen porukka jaettiin ryhmiin, joilla kaikilla oli kokonaisbudjettiin liittyviä tehtäviä. Hallinto halusi aidosti kuulla rehtoreita, jotta järjestelmästä saadaan paras mahdollinen. Ryhmätöiden purussa nousi esiin seuraavia asioita:
  • Qlikview:stä näkevät tällä hetkellä vain pilottikoulut oikean rahatilanteen. Ohjelmaan toivottiin mahdollisuutta saada varaukset näkyviin (joskus tilatut tavarat viipyvät kuukausitolkulla)
  • Rehtorit toivoivat suunnittelun avuksi selkeää työkalua.
  • Kouluille vaadittiin riittäviä sihteepalveluja ja koulutusta. Myös KH on sitä mieltä, että koulu siirtyy kokonaisbudjettiin vasta kun sillä on siihen valmius (ei siis 1.1.)
  • Tuotteistamiselle ei sytytty. Juha Nurmen kehyskaavaa pidettiin parempana.
  • Budjetin tarkastuspäiväksi toivottiin syyskuuta.
  • Rehtorien kannalta tärkeä päivä on 15.11. Silloin pitäisi tietää, paljonko rahaa on jäljellä.
  • Johtokunnan roolia tulee pohtia tässä uudessa tilanteessa.

Ei kommentteja: