Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, maaliskuuta 24, 2009

Kolmesta startista

KUVA: Go Waltari Go!


EILINEN maanantai tiivistyy aika hyvin lastuksi kolmesta startista.

1. KUNINGAS ILMAN SYDÄNTÄ

Kolmattakymmentä innokasta teatterilaista kokoontui siestalla opettja-asuntolassa sijaitsevaan opetustilaamme. Kyseessä oli kevätnäytelmämme, Mika Waltarin "Kuningas ilman sydäntä" harjoitusten startti. Minä ja Jokirannan Jukka kerroimme keynote-ohjelmalla sadun lapsille. Nyt eletään viikkoa 13. Esitykset ovat viikolla 22. Meillä on hulppeat 9 viikkoa aikaa harjoitella. Tällä ja ensi viikolla tarina otetaan haltuun, ja pääroolit jaetaan ensi viikon lopulla.

2. TYÖPAIKKATASON YT-KESKUSTELU ESIOPETUKSEN MAHDOLLISESTA SIIRROSTA OPETUSTOIMESTA VARHAISKASVATUKSEEN

Aurorassa toimii yhä Espoon ensimmäinen ja alkuperäinen starttiluokka. Starttiluokalla annetaan esiopetusta 7-vuotiaille, jotka eivät vielä aloita perusopetuksessa. Kaikkiaan Espoon kouluissa toimii noin 50 esiopetusryhmää. Koska kaupunki harkitsee niiden siirtämistä hallinnollisesti varhaiskasvatuksen alaisuuteen, kaikilla työpaikoilla, joilla on esiopetusryhmä, piti pitää YT-keskustelu ao. henkilöiden kanssa. Aurorassa se tarkoitti rehtoria, startti-luokan opettaja Marjaa ja koulunkäyntiavustaja Jattaa. Vastustimme kaikki esitettyä muutosta, ja kirjasimme perustelut pöytäkirjaan, joka lähetetään eteenpäin. Kaupunginhallitus palaa asiaan 6.4.2009.

3. PIENLUOKKA TAKAISIN KOULUKUNTOON

Olimme kutsuneet illaksi koolle vanhempainillan, jossa koti ja koulu yhdessä sopivat menettelyistä, joilla tilanne tuossa luokassa, josta perjantain lastu oli kirjoitettu, pantiin uuteen uskoon. Emme etsineet syyllisiä vaan ratkaisun. Maanantaipäivän ajan pienluokka toimi kahdessa ryhmässä kahdessa tilassa yhteensä kuuden aikuisen johdolla. Jo ensimmäisenä päivänä kouluajasta 80 % pysyttiin käyttämään opiskeluun. Hienoa.

Olemme kokeilleet tätä koulukunnon palautus- systeemiä aikaisemminkin, ja aiomme onnistua nytkin. Joskus tarvitaan uusi startti.

2 kommenttia:

Arja Pyykkö kirjoitti...

Onnittelut Martti onnistuneen YT-neuvottelun toteuttamisesta. Oppia ikä kaikki. Mistäs sait pyytämäsi pikaohjeet neuvottelun sisällöksi?
Löytyykö pöytäkirjannekin blogista?

Martti kirjoitti...

Kuten Sotalan Marjon perjantaisesta kirjeestä näkyy, nyt kyseessä ei ole neuvottelu vaan työpaikkatason "avautuminen". Laitan muistion sinulle emailissa huomenna.