Kirjoja

Kirjoja

torstaina, toukokuuta 31, 2018

Vinkkejä eläkkeelle nyt jäävälle opettajalle. Kokemusasiantuntija 7.

SADAT  opettajat ovat jäämässä kesän tullen eläkkeelle. Julkaisen tässä blogissa jo eläkkeelle siirtyneiden "kokemus-asiantuntijoiden" ohjeita.  Upean moni mukaan kutsutuista otti haasteen vastaan, ja lupasi kertoa omista kokemuksistaan.  Niinpä koulun lukuvuoden loppuun asti  tämän blogin  teemana on  tämä aikuiselämän yksi suurimmista muutoksista. Tänään otsikkona on:


Jukka Jokiranta
Eläke - uhka vai mahdollisuus

En ollut ennen eläköitymistäni - v. 2016 - juuri ajatellut koko sanaa, se tuntui kuuluvan kauas tulevaisuuteen. Kun vanhempani jäivät eläkkeelle, asiasta vaiettiin, koska vuosisadan alkupuolella syntyneille oli jotenkin noloa jäädä sairaseläkkeelle, vaikka ansiotyö olikin aloitettu jo 13-vuotiaana.

Huvittuneena olen seurannut eläkkeelle jääneitä kollegoitani.

Monet heistä ovat palanneet töihin eivätkä ole näyttäneet vanhentuneilta mutteivat näyttäneet viihtyvänkään.

Kun postiluukusta tipahti työeläkekortti, se oli shokki: mitä, kuka, minäkö, koska - ei!

Toisaalta takaraivossa alkoi kehittyä uteliaisuutta: saisiko tuolla kortilla jostain alennusta?

Teknisesti eläköityminen on helppoa. Soitto Kelaan, josta saa tietää eläkkeensä määrän. Aluksi tuli mieleen ajatus, että eihän tällä millään pärjää. Mutta kyllä sillä pärjää. Vielä soitto verottajalle, joka kertoi miten paljon voin ansaita sen vaikuttamatta eläkkeeseen.

Eläkkeelle jääminen jättää ison aukon elämään. Jotkut täyttävät sen työllä, toiset harrastuksilla, järjestötyöllä ynnä muulla.

Entäs sitten sellaiset kuin minä jotka eivät ole verkostoituneet?

Minä olen täyttänyt sen aukon elämällä eilistä, huomista - mutta ennen kaikkea tätä päivää, ihmettelemällä, utelemalla, tarkkailemalla, arjesta nauttimalla. Vähän niin kuin havukka-aholaisittain - ja olen huomannut, ettei aika tahdo millään riittää.

Kun meillä Espoossa 80-luvun alussa perustettiin teatteri-ilmaisun ryhmiä, mukana oli myös kysely, jossa oli yksi kysymys: miksi haluat liittyä ryhmään?

Eräs tukeva poika vastasi: siksi, että voi kerran viikossa olla laiha.

Kas siinä!

Sitä on eläkkeelläolo. Voi olla kuka vaan, tehdä mitä vaan - kunhan on oma itsensä.

Jukka Jokiranta

Jukka Jokiranta ehti toimia luokanopettajana Espoossa mm. Soukan ja Auroran kouluilla  kymmeniä vuosia. Eläkkeelle hän jäi kesällä 2016 täysin koululaitosta palvelleena. Jukka on suomen ensimmäisiä draamaopettajia, ja opetti päivätyön ohella myös ilmaisukoulu Eskossa. Viimeisenä työvuotenaan hän heitti keikkaa myös Jukka Sarpilan johtamassa Päivänkehrän koulussa.

Ei kommentteja: