Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, kesäkuuta 01, 2018

Vinkkejä eläkkeelle nyt jäävälle opettajalle. Kokemusasiantuntija 8.

SADAT  opettajat ovat jäämässä kesän tullen eläkkeelle. Julkaisen tässä blogissa jo eläkkeelle siirtyneiden "kokemus-asiantuntijoiden" ohjeita.  Upean moni mukaan kutsutuista otti haasteen vastaan, ja lupasi kertoa omista kokemuksistaan.  Niinpä koulun lukuvuoden loppuun asti  tämän blogin  teemana on  tämä aikuiselämän yksi suurimmista muutoksista. Tänään otsikkona on:

Raimo Hautanen
Eläkkeellä pitää olla tekemistä

Palautin Seinäjoen Kivistön koulun avaimet uudelle rehtorille juhannusaattona 2017. Jäin vuosilomalle ja sen jälkeen vanhuuseläkkeelle.

Avainten jättämisessä konkretisoitui viran ja vastuun siirto. Nyt en enää pääse ohi kulkiessa katsomaan, ovatko viherkasvit saaneet riittävästi vettä tai onko laatikkoon tullut postia.
Olen ollut aina kohtuullisen ahkera yhdistysihminen. Kuusitoistavuotiaasta lähtien olen ollut jonkin puljun vetäjänä tai hallituksessa. Sama touhu jatkui työuran ajan.

Koulutyön ohella henkireikänä oli sanomalehtityö. Toimin maakuntalehden kulttuuritoimituksen avustajana, kriitikkona ja kolumnistina. Pääsin tapaamaan mielenkiintoisia ihmisiä ja juttelemaan aikuisten kanssa.

Eläkkeelle jäätyäni lehtityötä riittää edelleen mukavasti. Kirjoittelen Seinäjoen kaupunkilehti Epariin kulttuurista ja kokoan Talo tarinoi- sarjaan juttuja kaupungin vanhoista rakennuksista. Nyt on aikaa pikkutarkkaan taustatutkimukseen.

Politiikan saralla riittää jonkin verran yhdistyksiä ja pari mielenkiintoista luottamustehtävää. Erityisesti Seinäjoen kaupunginteatterin hallituksen jäsenyys on palkitsevaa.
Lastenlasten hoitaminen ja heidän kehityksensä seuraaminen ovat papalle parasta mitä maailma tarjoaa.

Eläkevuoden aikana olen ollut muutaman kerran luokanopettajan sijaisena vaimoni koulussa ja äskettäin entisessä työpaikassani. Oli huojentava kokemus, kun sain oppitunnin jälkeen istua teemuki kädessä opettajahuoneessa rupattelemassa niitä näitä. Ei tarvinnut rientää rehtorinkansliaan sähköpostin ääreen tai vastaanottamaan puheluita.

Eläkeläisellä tulee olla tekemistä sopivasti, mutta ei liikaa. Harrastukset kannattaa hankkia ennen eläkkeelle jäämistä. Nyt niitä voi halutessaan laajentaa ja syventää.

Raimo Hautanen

Raimo Hautanen esittelikin itsensä jutussa napakasti.  Monitoimimiehen uraan viimeisiin vuosiin  kuului myös Luokanopettaja-lehden päätoimittajuus.

Ei kommentteja: