Kirjoja

Kirjoja

torstaina, kesäkuuta 14, 2018

Hyvää matkaa Sanna Lauslahti

Juhlasta tehty videoclipsi painoi liikaa, että sen olisi saanut
linkitettyä tänne. Ne, joilla on fb-tunnus, näkevät sen halutessaan
kyllä esim. tästä linkistä:
 https://www.facebook.com/martti.hellstrom/videos/10216695385318427/
HIENO, lämminhenkinen tilaisuus eilen Kirkkonummen Majviksissa. Virallisesti tilaisuus oli lautakunnan kesäjuhla. Oikeasti puheenjohtajan läksiäiset. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Sanna Lauslahden kolmas puheenjohtajakausi jäi vuoden mittaiseksi. Nyyh.  Salillinen ystäviä kiitti häntä upeasta työstä espoolaisten lasten, nuorten ja koulujen eteen.

Ohjelmassa oli vaikka mitä: 
Tervetuloa  klo 15.15 -
Kasvamisen ja oppimisen iloa (videoita espoolaispäiväkotien ja koulujen toiminnasta)
Esittelyt
Runo,  Laulu Etanoista (varhaiskasvatuksen aluepäällikkö
Rehtoreiden musiikkiesitys (mukana rexejä alakouluista ja lukioista ja yksi oikea opettajakin)
Puhe (uusi puheenjohtaja Marika K. Niemi)
Musiikkivideo (Eestinkallion oppilaiden ja opettajien
Kiitokset Sanna Lauslahdelle lautakunta, esittelijät, rehtorit......                               Suolaista, makeaa ja seurustelua - klo 17.
PUHEEN piti uusi lautakunnan puheenjohtaja Marika K. Niemi. Puheesta aisti, että ainakin puheenjohtajan roolissa jatkossa korostuu aikaisempaa enemmän tiukan talouden pidon ihanne. Sanna vastasi kauniisti omassa vastauspuheessaan, että hänelle tärkeää oli ymmärtää, että jokainen laitakunnan päätös vaikuttaa pieniin Sannoihin ja Marikoihin.   Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa ei ole ollut puolueen värillä merkitystä, kun on pyritty tekemään mahdollisimman hyviä päätöksiä lasten ja nuorten kannalta. 

Kokoomuksessa(kin)  on kaksi teamia: kyyhkyt ja haukat. 

LAUTAKUNNAN puolesta pieniä lahjoja antoivat varapuheenjohtaja Inka Hopsu, demarien Martti Hellström ja Persujen Henna Kajava. Inka oli riimitellyt oikein runon. Tässä pieni näyte:
"Sannan johtajuus on ollut demokratian eleganssia, pelataan yhteispeliä, ei pasianssia.Yhdessä on päätetty koulupaikat, budjetit ja opsit. Henkilöstölle jaettu täydet propsit!Olet aina ollut vauhdissa lasten puolesta, jatkossa ymmärrät enemmän myös vanhemman väen huolesta; Kerrot: "Sininen pilleri, se on ihan killeri."Lautakunnan nuijan kopsut hoitaa vast edes Niemet, Hopsut.Me kiitämme Sannaa, työ kanssas on ollut mannaa."
Minä yritin pitää klassisen retoriikan oppien mukaan rakennetun puheen. Laitan sen about muodossa tähän itselleni muistiin:
1. Johdanto
Tarina, heräte, kasku, tyrmäävä yksityiskohta
* Martin monet hatut. Teboilin aamukahvit.
2. Siirtymälause
jolla saat kontaktin yleisöön: kerrot miksi olet täällä ja mitä aiot kertoa
* Olemme saaneet paljon. On aikaa antaa takaisin.
3. Varsinainen puheen runko:
teeman käsittely, tosiasiat, johtopäätökset, mahdolliset vaihtoehdot
*   Mitä olemme saaneet: 3 pointtia
1- Tärkeä osaavan ihmisen aikaa kuunnella (kaksi korvaa yksi suu)
2- Viisaan ihmisen neuvoja,
3- Monitori, megafoni viedä viestiä huonommin kuuleville.
Näillä lääkkeillä on syntynyt luottamussuhde kouluväen ja päättäjien kesken. Kuuntelua. Dialogia. Lupauksia ja pidettyjä lupauksia. Ytimessä yhteiset arvot: lapsen paras. Usko kasvatukseen ja koulutukseen.
* Ja vuodesta 2017 itse lautakuntaan.  Hieno  yhteishenki. Yhteinen valmistelu ja lähes yhteismieliset päätökset. Yli puoluerajojen.  Lapsen puolesta. Ovalassa auton ratissa olivat poliittiset päättäjät. Niinkuin kuuluukin.
4. Siirtymälause finaaliin
* Mitä voimme antaa? Martin aivot ( = Kaksi kirjaani opetuksesta ja kasvatuksesta)
5. Lopetus eli yhteenveto
* Tulevaisuus. Uudet haasteet. Nyt sinulta saavat hyviä lääkkeitä jotkut muut.
6. Vetoomus, toivomus tai kevennys.
* Kohottava sitaatti.
” Hyvää on tehtävä kaksin käsin: hyviä sanoja, parempia tekoja.”
– Baltasar Gracián

Henna antoi hienon juuri Sannalle sopivan lahjan.

SUKON väki oli sulaa vahaa. Samoin rehtorit. Rexien kuoron laulu ja Jouni Holopaisen upea huilukappale eivät unohdu koskaan.  

KUVAKAAPPAUS Sannan fb-sivuilta.
TILAISUUDEN lopuksi syötiin suolaista ja makeaa ja kuultiin Hannu Suntion kaunis runo Sannalle.

OLI ihana lukea Sannan blogista: 
" Haikea olo. Kyyneleet olivat silmissä jo ajomatkalla. Sain kokea maailman kauneimmat läksiäiset opetus-ja varhaiskasvatuksen kevätjuhlassa rakkaiden ihmisten kanssa. Oli puheita, taivaallisia runoesityksiä, huilu oodi Sannalle, laulua ja lasten esityksiä videolla. Tulee ikävä. Rakastan kaikkia teitä, joiden kanssa olen saanut taivaltaa vuosien varrella Vaikeistakin tilanteista olemme selvinneet yhdessä, yhdessä ratkaisten ongelmat. Puolue- tai roolirajoilla ei ole ollut mitään merkitystä. Samalla olemme antaneet maailman parasta varhaiskasvatusta, perusopetusta, lukiota ja taiteen perusopetusta lapsillemme ja nuorillemme. Toivon, että jatkossakin päätöksenteossa aina nähdään lukujen ja päätösten lauseiden ja sanojen vaikuttavan lapsiin ja nuoriin. Lukujen takaa löytyy aina pieni Leo tai nuori Maija."

Ei kommentteja: