Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, toukokuuta 26, 2018

Vinkkejä eläkkeelle nyt siirtyville opettajille. Kokemusasiantuntija 1.


TAAS sadat opettajat - ja toki muutkin- ovat jäämässä kesän tullen eläkkeelle. Julkaisen tässä blogissa jo eläkkeelle siirtyneiden "kokemus-asiantuntijoiden" ohjeita.  Upean moni mukaan kutsutuista otti haasteen vastaan, ja lupasi kertoa omista kokemuksistaan.  Niinpä seuraavien 7 päivän ajan  tämän blogin  teemana onkin tämä aikuiselämän yksi suurimmista muutoksista.

Hannu Suntio: 
ELÄKELÄISEN ONNEN AVAIMIA

Eläke on ansaitsemaasi palkkaa jo tekemästäsi työstä - eläkeläinen ei  myöskään ole ammatti. Eksistentialistinen taloudellinen vastikkeeton vapautesi on saamasi nettoeläkkeen suuruinen.

1. Rakasta rakasta rakasta. Ole empaattinen ja rohkea! Älä syyllistä itseäsi, vaikket ehdikään jatkuvasti tavata sukulaisia ja ystäviä.

2. Siivoa mielesi ja kotisi viisaasti! Älä heitä hullun raivolla arvokastakin pois!

3. Hylkää lukujärjestys! Vapaan ihmisen kalenteri riittää.

4. Tee mahdollisimman paljon itseäsi kiinnostavaa työtä, jota valitset vapaasti. Valitse harrastuksesi harkitusti ja rauhassa. Ajattele rahaa vain pakkotilanteissa.

5. Uni ja liikunta ovat parhaat lääkkeesi. Käytä myös tabletteja ja sen sellaisia lääkärin määräysten mukaan! Hoida itsesi aluksi niin hyvään kuntoon kuin mahdollista!

6. Pidä pääkoppasi liikkeessä, hiero älynystyröitäsi - siis käytä aivojasi!

7. "Elämää ja erotiikkaa" - muista, että rakkauskin elää myös digiaikaa!

8. Sokeri ja suola ovat ravintoa ja myrkkyä yhtaikaa, tupakka lähes täysin tappavaa herkkua. Jos on tarpeen, narauta viimeistään nyt korkki kiinni!

9. Jos olet vaikkapa opettaja, mielesi on yleensä nuorempi ja virkeämpi kuin ruumiisi. Ole kuitenkin kohtuudella varovainen! Et ole enää raikulityttö tai -poika fyysisesti.

10. Hoida puutarhaasi ja kirjakokoelmaasi hyvin, mitä sitten oletkin niiksi vapaasti valinnut.


Kokemusasiantuntija Hannu Suntio  
on suurelle osalle espoolaisopettajia tuttu edunvalvoja. Hänellä on vuosien kokemus sekä EKOAY:n että EKPY:n  hallituksen toiminnasta.  Hannu on koulutukseltaan FM, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.  Suurimman osan työurastaan hän teki Mainingin koululla. Hannu jäi eläkkeelle ihan muutama vuosi sitten, ja on tämän blogilastusarjan tuorein eläkeläinen.

Ei kommentteja: