Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, marraskuuta 03, 2017

Kuukausikatsaus: Lokakuu

KUUKAUSI sitten kerroin, kuinka   ennen vanhaan tein säännöllisesti  yhteenvetoja:  Annoin itselleni plussia ja miinuksia.  Näin asiat - iloiset ja ikävät  suhteellistuvat.  Jatkan tätä mielen terveydelle hyvää tapaa. Lokakuun alussa summasin syyskuun. Nyt marraskuun alussa summaan lokakuun. Tällä kertaa jäsennän itsearviota Eero Ojasen tekemän hyvä- käsitten neliportaisen tasomallin avulla

Yleistä lokakuusta

LOKAKUUSSA leppoisa kesä oli jo kaukainen muisto. Syyskuussa luento-/valmennuskeikkoja oli ollut 15.  Lokakuu oli siihen verrattuna kevyt: viisi keikkapäivää. Juoksutin kolmea teemaa:  Tutor-opettajavalmennusta, ops-uudistusta ja ihan uutta aihetta: Innostusta.

OLEN jo pitkään saarnannut, että jaksaakseen arkea, on siihen itse sekoitettava mukavia juttuja. Lokakuussa niitä olivat mm. ukkipäivät, työn ja lomamaisuude  yhdistelyt: esim. teatteriesitys ja  hotelliaamiaiset.

KUUKAUDEN merkkitapahtuma oli tietysti yhdessä Saku Tuomisen kanssa tehdyn "Koulukirjan" valmistuminen ja promootio.

Plussia

Tekninen hyvä
Moni homma tuli hoidettua vähintäänkin asiallisesti. Olin paikalla ajoissa ja valmistautuneena. Hoidimme maaliin mm. Helsingin avoimen tutor-opettajakurssin.

Kokemuksellinen hyvä
Kuinka tärkeää onkaan kokea mielihyvää! Sitä saa vaikka vain 1 vuorokauden lomasta Tallinnassa. Tai pidentämällä  työkeikkaa  esim. teatterielämyksellä. Lokakuussa sellainen oli Tampereen  Työväen Teatterin "Agents". Nautin.

Lokakuussa  kokemuksellisesti hyvää toi  erityisesti perinteinen EKOAY:n päättäjäristeily ja rehtori Jukka Kuittisen johdolla koettu teatterilounas Tukholman kaupunginteatterissa. Olen niin etuoikeutettu saadessani pitää yhteyttä työurani tärkeisiin ihmisiin. Kuukauteen mahtui myös monia kohtaamista mukavien älykkäiden ihmisten kanssa. Ja toisen pojanpojan synttärit. Hän oppi myös kävelemään.

Taisin jo edellisessä lastussa tunnustaa, että itse koen olevani omimmillani lyhyissä stand-up-tyyppisissä koulutustehtävissä.  Juuri siksi nautin erityisesti  Lahdessa pidetyistä about 60 minuutin ops-sessiosta.

Enkä yhtään vähättele, kuinka hyvää itsetunnolle teki tulla kutsutuksi sivistysvaliokuntaan kuultavaksi. Tai olla stagella kirjamessuilla.

Ja varmaan jokainen autonomistaja on iloinen, kun auto menee katsastuksesta- ja kun huoltokin maksoi paljon vähemmän kuin arveli.

Tasa-arvon hyvä
Minulle tasa-arvo (equity) on sydämen asia. Koen kontribuutiokseni reissata  välillä aika kurjan pitkiäkin keikkamatkoja ja  edistää maan eri alueiden välistä vuoropuhelua.

Mystisempi  hyvä, oikein tekeminen
Lokakuun osalta uskon vahvasti, että ennen muuta nyt julkaistu "Koulukirja" edistää oikeasti hyvää. Ehkä jopa Suomen rajojen ulkopuolelle. Samaa korkeaa hyvää oli hiljainen hetki valtuustossa Karl Koivusen poisnukkumisen vuoksi.

Miinuksia

Tekninen huono

Edelleen luvattuja asioita seisoo (vaikka aloitettu on). Joudun copypastaamaan tähän syyskuulta: Erityisesti  nyt on saatava vauhtia Espoosta koulukaupunkina kertovan kirjan kirjoitushommiin.

Kokemuksellinen huono
Ei   tule mieleen mitään. Kaikki sujui. Minua kohdeltiin oikein nätisti. Kaksi  mukavalta kuulostanutta keikkaa peruuntui. Nooh. Sekin on hyvä sanoa, etten erityisesti nauti kiireisestä matkustamisesta.

Tasa-arvon kannalta huono
En ole tämänkään suhteen hirveän huolissani. Kyllä mm. koulutusmessageni on ihan arvon tasalla. Ja olen opetellut välttämään joitakin loukkaavaa huumoria :-)

Mystisempi  hyvä, oikein tekeminen
On upeaa voida ja saada yhä jakaa kokemuksiaan uusille sukupolville. Laskutan siitä, mutta maksan myös verot - taitaa olla 56 %. Valmennan vain asioihin, joihin itse uskon.

Siitä olen myös tosi ylpeä, kuinka hienosti  Eduskunnan sivistysvaliokunta otti lausunnossaan huomioon huoleni mm. siitä, että suomalainen perusopetuksessa  ei ole määritelty  hyväksyttävästi suoritetun oppimäärän kriteereitä.

Yhteenvetoa

HYVÄ  kuukausi. Ei tosin mitään erityistä syyslomaa. Mutta opetuslautakunnan jäsenenä taattiin viikon mittainen syysloma oppilaille ja opettajille myös ensi lukuvuodeksi. 

Ei kommentteja: